• Afterwork
  • Un sol líder ja no serveix per a res

Un sol líder ja no serveix per a res

Els autors del llibre 'Lideratge efectiu per a l'alt acompliment' sostenen que cal deixar enrere la individualitat i centrar-se en la xarxa de relacions d'equip

El lideratge efectiu deixa enrere la individualitat | iStock
El lideratge efectiu deixa enrere la individualitat | iStock
Barcelona
31 de Maig de 2019
Act. 31 de Maig de 2019

"La recerca del líder individual té els dies comptats. Les organitzacions que sostinguin la mirada individualista del lider com a cap de tot, a curt termini, deixaran de ser competitives". Amb les idees ben clares, l'economista i enginyer industrial xilè, Rodrigo Zambrano, i el  psicòleg xilè, Ignacio Fernández, es disposen en el llibre Lideratge efectiu per a l'alt acompliment (o LEAD per les seves sigles en castellà) a donar a conèixer les 13 competències bàsiques dels líders d'excel·lència.

Partint de la teoria que la figura del líder és "una mirada des del rol, la jerarquia i la individualitat", els autors volen mostrar una nova visió sobre el lideratge que, segons el seu parer, és important concebre des de "la xarxa de relacions d'equip" i com "una capacitat que emergeix de les interaccions entre les persones, on el cap ha de facilitar les condicions perquè tots els membres s'orientin cap a l'assoliment dels objectius d'alt estàndard". La individualitat perd protagonisme en aquesta nova manera de veure i viure el lideratge i és eclipsada per l'"ésser col·lectiu, que conforma un equip efectiu i sa".

De fet, Zambrano i Fernández tenen clar que cal "concebre el lideratge com a un recurs social i relacional, més que com una capacitat individual" perquè, d'aquesta manera, "s'obren immenses possibilitat per a l'efectivitat de les persones, equips i organitzacions" gràcies al fet de concebre les relacions com a una cosa no jeràrquica. 

Assumir l'espai d'influència

Però, com s'aconsegueix fer aquest canvi de xip i arribar a donar tota la volta al lideratge tradicional? A través de la identificació i desenvolupament de 13 competències clau per emprendre aquesta nova concepció, els autors proposen reemplaçar la figura del "cap tòxic i maltractador per un que evoluciona a través del seu ésser".

"El lideratge és una forma d'encarar la vida, assumint els propis espais d'impacte i influència en nosaltres mateixos"

I, com podem encarrilar aquest tipus de personalitats cap a una que deixi de banda l'individualisme i tingui en compte el grup? Mostrant autoconsciència, prenent la iniciativa assumint la responsabilitat o promovent la col·laboració i efectivitat de l'equip exercint un lideratge ferm i proper, entre d'altres.

Tot plegat, sostenen, "brota des de l'ésser" i, per tant, "la capacitat d'influir és un resultat de la qualitat de l'ésser, determinada pel seu nivell de desenvolupament". Això, doncs, i sempre segons el seu parer, "és una forma d'encarar la vida, assumint els propis espais d'impacte i influència en nosaltres mateixos". 

Estima't per estimar

A molts, de petits ens deien que si no t'estimes a tu mateix, no pots estimar els demés. El mateix passa amb el lideratge, que "s'exerceix de dins cap a fora". I és que en nosaltres mateixos comença el canvi. Un canvi que més endavant es veurà aplicat a les nostres relacions i, finalment, en les organitzacions.

"Els canvis tecnològics permetran que ens aboquem més a allò pròpiament humà"

Les empreses, doncs, viuran aquest canvi, un canvi en les relacions, un canvi en el lideratge, que acabarà "excloent l'espai entre el cap, les persones de l'equip i els seus integrants" per donar pas al sentit compartit, a la intel·ligència col·lectiva, a les idees innovadores i al clima positiu".

"Alguns creuen que el big data, la transformació digital i la robòtica deixaran sense feina a milers de persones [...] i, sens dubte que canviaran la forma en què treballem o ens coordinem", apunten. I, precisament per això, aquests canvis tecnològics "permetran que ens aboquem més a allò pròpiament humà". Cal posar-se les piles i fer un canvi de xip.