A què va lligada la felicitat? Molts dirien que significa estar a gust amb la gent que et rodeja, estimar, viure intensament, tenir bona relació amb els seus..., i infinites altres descripcions. Podria sonar cínic pensar que la felicitat va lligada a quelcom tan material i fred com els diners, però moltes vegades una estabilitat econòmica porta a la felicitat, parafrasejant el refrany "els diners no compren la felicitat, però ajuden". En aquest sentit doncs, l'economista i couch Nieves Villena fa una reflexió, en el seu llibre 29 días para conectar con tu felicidad económica, sobre l'anomenada felicitat econòmica, una felicitat que tot i estar lligada als diners no deixa de ser un camí apassionant cap a una vida més completa, al cap i a la fi, un manual d'instruccions basant en l'estabilitat financera per arribar a allò que tothom busca: ser feliç.
Tot i semblar un llibre d'autoajuda, ella el defineix com "una aventura", i certament ho és. 29 dies, 29 missatges, 29 mantres que surten de la seva pròpia experiència financera i que volen fer reflexionar a les persones sobre la felicitat, però també els diners, dos conceptes que des de sempre hem pensat que, si van de la mà, no és per motius optimistes: "Haig de reconèixer que quan vaig començar a parlar d'economia i felicitat juntes la gent em mirava estranyada", explica l'autora en el seu llibre. Així doncs, ens trobem davant d'un llibre ple de consells i directrius per ser més feliços (econòmicament parlant).
El llibre es divideix en quatre etapes, per tant, quatre setmanes (29 dies). D'aquesta manera l'autora demana treballar en diferents àrees vinculades a la felicitat econòmica. Aquests punts a treballar són: la Mentalitat, la Consciència, l'Economia i les Emocions. És un trajecte complet i reflexiu que porta a aquell que el llegeix per diferents fases, fases que tal com descriu Villena, "no cal que siguin en 29 dies estrictes". L'autora reconeix que tothom és diferent i que hi ha fases que per alguns són més complicades que per d'altres, per tant, els 29 dies són només una guia, però en realitat la reconstrucció personal per arribar a la felicitat econòmica pot fer-se en un temps variable, depèn de la persona.
"En aquest viatge vull que aprenguis a veure els números d'una manera més humana, propera i alineada amb tu mateix", descriu l'autora. I és que el llibre no només parla d'economia, sinó que ho lliga amb qualsevol etapa de la vida i fa reflexions profundes sobre l'ésser i les seves emocions. És per això, que Villena se centra en les emocions de les persones i descriu el seu llibre com una "eina" que pot ajudar a tot aquell qui el llegeix a "aconseguir viure des del mateix equilibri i construir una relació positiva amb ell mateix, amb els diners i amb les persones que ens rodegen".
La ja obligatòria interacció
Que seria un llibre d'autoajuda sense interacció? Villena ha creat un llibre que no només et dóna classes magistrals sobre els conceptes que ella mateixa t'explica sinó que intenta fer partícip al lector de tot allò que ella va descrivint. La seva manera de fer-ho és utilitzant activitats, assemblant-se a qualsevol llibre d'exercicis que hem pogut tenir tots nosaltres quan anàvem a l'escola. Tot i això, les seves activitats van adreçades a millorar la connexió amb els teus diners i, perquè no, aplicar els coneixements adquirits.
A més l'autora comença el llibre deixant una pàgina web on contactar amb altres lectors i compartir idees i reflexions, convertint així l'espai de reflexió interna de cadascun d'ells en una oportunitat per compartir coneixement amb gent que, segons ella, "estan fent el mateix camí que tu". Així doncs, descobrim que ja no només es basa en una interacció entre el lector i l'autor, sinó que va molt més enllà: vol crear una comunitat i un "lloc segur" on expressar idees i compartir coneixement.
La necessitat de connectar amb els nostres diners i la manera de gestionar-los no és un concepte que ens vingui de nou. Moltes vegades a la vida, la gran majoria de persones veuen els diners com l'obstacle a combatre per arribar a la felicitat. Nieves Villena escriu aquest llibre per trencar el tabú dels diners i recordar que hi ha una relació sana entre l'estabilitat econòmica i la felicitat personal. Un llibre intens, "una aventura" com descriu l'autora i, per descomptat 29 dies de feina, reflexió, aprenentatge i connexió amb la felicitat, però sempre vista des d'un punt de vista econòmic.