Sabia que, a l'Anglaterra del segle XIX, hi havia subhastes en què es compraven i venien dones per després casar-se amb elles? Que, durant 250 anys, Itàlia va perseguir penalment les paneroles i els grills? O que a Libèria, encara avui, els acusats d'un crim beuen de vegades verí per determinar el seu destí? Aquests i molts altres exemples de barbaritats econòmiques les recull el llibre El gran circo de la economía, un recorrido histórico por los hechos y las decisiones más descabelladas (Deusto).
L'economista Peter T. Leeson, com a mestre de cerimònies d'aquesta successió d'actuacions desgavellades, descobrirà com el pensament econòmic permet revelar el sentit ocult de comportaments humans que, en aparença, no tenen cap lògica. Leeson ens demostra que lluny de ser "irracionals" o "accidents de la història", els rituals més inversemblants de la humanitat són solucions enginyoses per abordar certs problemes. Respostes pensades per gent intel·ligent, motivades per incentius i adaptades a temps i llocs concrets.
"El llibre fa una repassada per una corrúa de lleis o comportaments amb base econòmica aparentment absurds, còmics, però amb lògica del moment històric en què es contextualitzen"
Durant una actuació de circ conduida per l'autor, el llibre ens fa una repassada per una corrúa de lleis o comportaments amb base econòmica aparentment absurds, còmics, però amb lògica del moment històric en què es contextualitzen. Un exemple: el 2012 en un dels països del món amb una taxa de natalitat més baixa del món, Japó, un economista va proposar aplicar un impost al solter més guapo del país. La fòrmula deia que els japonesos més ben plantats pagarien més impostos i que els més difícils de mirar tindrien una deducció del 20% i que així trobarien parella més fàcilment. Una mesura que no es va aplicar, però que la lògica econòmica deuria aprovar.
Més bogeries: certs judicis celebrats fins al segle XIII decidien la culpabilitat o inocència de l'acusat segons si es cremava els braços ficant-los en aigua bullint; A Arkansas els qui es fan un tatuatge o una arracada paguen un 6% més d'impostos; a Maryland es paga una taxa per cada lavabo extra en una casa; a Irlanda es paga un impost per les flatulències de les vaques; a Romania els mags i vidents paguen un impost extra del 16% dels seus beneficis (una mesura que va derivar en manifestacions de les bruixes del país).
Si bé totes aquests exemples semblen una barbaritat, en l'actualitat Donald Trump és president dels Estats Units... i fins no fa gaire temps a Espanya les dones havien de demanar permís per obrir-se un compte bancari. Una barbaritat.