• Afterwork
  • Els 8 trets d’un bon líder (per a tota la vida)

Els 8 trets d’un bon líder (per a tota la vida)

Pedro Díaz Ridao afirma que en aquest nou món globalitzat, les habilitats i la capacitat per aprendre de forma constant són essencials per al desenvolupament professional

El llibre exposa les 8 característiques que tot bon líder ha de tenir | iStock
El llibre exposa les 8 característiques que tot bon líder ha de tenir | iStock
Redacción VIA Empresa
Barcelona
21 de Juny de 2019

T'has preguntat mai per què la indústria de Hollywood es va establir a Los Àngeles i va tenir un èxit sense precedents? O com s'ho va fer el jugador més baixet de l'NBA per convertir-se en campió del concurs de mats? En aquest llibre -Mejores líderes, 8 claves para el éxito en el deporte y en la vida (LID Editorial, 2018)- descobriràs les històries més fascinants i sorprenents de com persones que avui en dia considerem exitoses van aconseguir arribar on són ara del no-res. Com els cantants de The Black Eyed Peas, dos nois pobres que van aconseguir arrasar amb la seva música, o els germans Roca, de El Celler de Can Roca, que a base d'un aprenentatge constant van guanyar les tres estrelles Michelin. 

 

I és que els líders no neixen, si no que es creen, després de molt esforç, actitud i molt d'aprenentatge. Però per això s'ha de fer el pas de trencar amb la zona de confort, allò que hem fet sempre, i preguntar-nos si podem aportar valor d'un altre angle o si podem fer alguna cosa diferent. "Tenim l'oportunitat d'aprofitar la llibertat de la qual gaudim per passar de la intenció a l'acció i generar el futur que desitgem", assenyala l'autor del llibre, Pedro Díaz Ridao. I és que "el lideratge té més d'infinit que mai, ja que, com més canvien les competències que demanen els nostres llocs de feina, més ens hem de renovar, reinventar i aprendre noves habilitats. I fer-ho durant tota la vida. 

 

"Els líders creen líders, no seguidors"

Però, com bé s'ha dit, un líder és actitud. És per això que Díaz Ridao assenyala els vuit trets de personalitat que comparteixen tots aquests líders esmentats abans i que "són necessaris per convertir les idees en accions". Vuit consells inspirats en casos reals i històries de superació que són un exemple a seguir. 

  1. Autoeficacia. La teva carrera no et defineix, i molt menys quan has de decidir estudiar una cosa o altra amb 17 o 18 anys.
  2. Propensió al risc: canvia quan les coses vagin bé. En un món en el qual el canvi és constant, anticipar-se resulta fonamental per evitar quedar-se enrere. Però per saber anticipar-se és imprescindible desenvolupar abans una qualitat cada vegada més necessària: aprendre a gestionar el risc. I és que, com diu l'assessor financer nord-americà Gary Cohn, "no invertir en la gestió del risc suposa un negoci arriscat". 
  3. Creativitat: canvia les regles des de dins. Kathrine Switzer és la primera dona que va córrer la marató de Boston, i ho va fer quan estava prohibit que les dones participessin en aquest tipus d'activitats. Un fet que va marcar un abans i un després en el running i que va convertir Switzer en un referent en la lluita pels drets de la dona. "Si trencar les regles a vegades representa l'única manera de qüestionar-les, canviar les regles dins de les regles ens atorga la legitimitat necessària davant aquells que encara no estan preparats per al canvi".
  4. Pensament crític: qüestiona les coses i replanteja't les teves prioritats. Un exemple curiós és el de l'entrenador de l'NBA, Gregg Popovich, qui cada estiu després de les vacances arrencava els entrenaments amb preguntes als seus jugadors com qui van ser els primers exploradors a poblar l'oest dels Estats Units?, o quina és la quarta ciutat santa de l'Islam?. Unes preguntes per estimular la seva curiositat i pensament crític que s'ha acabat convertint en un concurs a l'estil Trivial per veure quant saben els jugadors sobre temes que van més enllà del bàsquet. 
  5. Tolerància a l'ambigüitat: començar perdent no és perdre. Els millors líders no gaudeixen més de la incertesa que la resta de mortals, però sí que interioritzen que quan existeix se'ns està oferint l'oportunitat de tenir un projecte nou i, per tant, un regal en forma de motivació per fer alguna cosa diferent, encara que a vegades impliqui remuntar un resultat o una condició adversa. I és que "resulta molt difícil motivar-se amb alguna cosa que no requereix cap esforç". 
  6. Locus de control: connecta amb tu mateix abans de connectar amb els altres. El locus control és un terme utilitzat en psicologia per referir-se a la percepció que té una persona sobre les causes del que succeeix en la seva vida. És la manera en la qual percebem si tenim o no una certa sensació de control sobre el que ocorre en la nostra vida. "Potenciar el nostre locus de control intern ens fa responsables de la nostra pròpia vida i ens dóna més eines per lluitar pel que volem". 
  7. Impacte social: trenca amb els pronòstics. Tal com afirma David Packard, "la millora de la societat no ha de ser feina d'uns pocs. És una responsabilitat que ha de ser compartida per tots". 
  8. Empatia: aprèn a llegir bé les emocions. La falta d'empatia, la capacitat de sentir i comprendre les emocions d'altres persones, a vegades porta als líders a acabar aïllant-se i, tard o d'hora, els seus treballadors acaben fugint d'aquell soterrani per buscar alguna cosa millor. I és que, si volem que els nostres equips no marxin, hem de donar-los motius amb el nostre comportament diari perquè vulguin desenvolupar-se juntament amb nosaltres. I és que, per a Tom Peters, un dels majors experts en management, els líders creen líders, no seguidors.