Los 7 secretos para invertir como Warren Buffett comença amb un avís legal: "Els autors i l'editor no poden garantir la precisió de la informació d'aquesta obra i s'eximeixen de tota responsabilitat respecte dels danys, perjudicis i pèrdues personals o materials que es puguin sofrir com a conseqüència directa o indirecta de l'ús o l'aplicació del seu contingut". Que ningú no es prengui com una doctrina cada paraula d'aquest llibre i, sobretot, que no basi les seves primeres decisions com a broker aficionat en els suggeriments que fa. És, simplement, una guia bàsica per a nous inversors.
La gràcia del llibre és que una de les autores és l'exnora d'un dels inversors amb més renom dels Estats Units i protagonista del títol de l'exemplar, Warren Buffett. Però llegir aquest llibre segurament no portarà ningú a aconseguir una fortuna similar a la de Buffett, a punt d'arribar als 90.000 milions de dòlars. Mary Buffett, que conserva el nom del seu exmarit, un dels fills del magnat, ha coescrit el volum amb el seu soci, Sean Seah. Junts, han fundat un seminari web on comparteixen informació sobre inversions.
No és la primera vegada que Mary Buffett -que va pertànyer al cercle més íntim del que era el seu sogre- escriu un llibre amb consells del propi Warren Buffett. En el volum hi apareixen cites seves: "Si vols invertir en una empresa, fes-ho com si t'hi anessis a casar: que sigui per sempre" o "moltes persones treballen només per diners. Com que no gaudeixen del que fan, la seva infelicitat s'exacerba amb el temps. En lloc de portar alegria als seus fills i familiars, acaben carregant la llar de negativitat. Per això has de treballar en alguna cosa que realment t'agradi"; a més, utilitza la terminologia que fa servir l'inversor: "cercle de competència" o "fossat econòmic" en són exemples.
Els autors intenten donar resposta a qüestions com amb quina freqüència s'han de revisar les carteres o quan s'han de vendre les accions. Sobre la primera diuen que una vegada a l'any i a la segona contesten que no s'ha de basar la decisió només en les cotitzacions. Però, com indica el títol, el llibre es divideix en set parts, una per a cada secret.
"El poder dels hàbits" és el primer. I els consells són concisos: vigilar les despeses, evitar els deutes i saber gestionar els riscos, per exemple. Però també cuidar la salut i tenir una feina que t'agradi. De fet, el capítol sis explica que Warren Buffett considera que el cos i la ment són els nostres béns més preuats, tot i que desmunta la teoria amb diversos exemples dels hàbits pocs saludables de l'inversor: "Warren va comentar una vegada que el secret per mantenir-se jove consisteix en "menjar com un nen de sis anys", fet que suposa beure fins a cinc llaunes de Coca-Cola al dia, menjar hamburgueses i bistecs, i esmorzar de gelat". El que sí que fa és exercici.
Cerques a Google
La resta de secrets de Buffett són "el poder de la inversió en valor", "idees d'inversió", "fossats econòmics", "el llenguatge empresarial", "valoració" i "gestió de cartera". En els capítols 22 i 23 defineixen conceptes bàsics del món de la inversió: actiu, passiu, patrimoni net, ràtio d'endeutament, xifra de negocis, cost de venda, benefici brut... Els elements que s'han de tenir en compte d'una empresa a l'hora d'invertir-hi.
Una de les tasques primordials que exposen Buffett i Seah abans de decidir-se per una empresa o una altra és buscar-la a Google per trobar-ne les memòries anuals, on s'inclou tota aquesta informació rellevant. I a la conclusió, dos elements clau: "la mentalitat de l'inversor exitós" i "l'estratègia per a una cartera multimilionària", amb les cinc passes que els autors consideren que ha de seguir el lector per posar en pràctica tot el que ha après amb el llibre.