"Aquest llibre és la prova que les coses es poden fer d'una altra manera". Amb aquestes paraules, els autors del llibre Sócrates y la econología volen fer veure que tot és possible. Generar un canvi útil i responsable dins d'una empresa a través d'una visió filosòfica és una manera de fer-ho i Manuel Valera i Dani Suárez ens donen les claus per portar-ho a terme i ho fan a través d'una conversa socràtica entre diferents personatges que tenen per objectiu fer calar les seves idees basades en l'econologia. Però, quin és el seu significat? Anem a pams. L'econologia és una "manera de pensar" que es pot aplicar tant a la vida personal com a l'empresa i que consisteix en "tornar als orígens" per obtenir una visió àmplia de la realitat.
Si etimològicament l'ecologia és el coneixement de la casa i l'economia la gestió de la casa, l'econologia va més enllà i fa referència a la gestió de la casa a través del coneixement. Es tracta d'un terme encunyat pels propis autors, però que vol donar a conèixer una gestió que requereix de més creativitat, compromís i humilitat. "El gestor no és el que més en sap, sinó qui coordina qui més en sap", sostenen.
Per aplicar-ho, els autors tenen en compte els intangibles que ens envolten i, per tant, totes les persones: tant les que aporten coses positives com les que poden afectar negativament a l'empresa (o la vida). Així, amb la filosofia de l'econologia a la mà, Valera i Suárez busquen ensenyar com conèixer bé la companyia, els seus treballadors, la seva raó de ser i els seus objectius. Així, amb tots els ingredients sabuts i coneguts, es pot tenir una visió més àmplia de la situació en qüestió, que no es basi només en els costos i els ingressos de cada corporació.
A parer seu, "aquesta és la única manera de recuperar l'equilibri i no fixar-se únicament en el curt termini" que consisteix en tornar a "allò que veritablement importa" i deixa de banda l'ús de mètriques "que són molt boniques i fàcils de mesurar, però que no tenen cap importància" i posa el focus en la preocupació pels intangibles que, tot i que són molt més difícils de mesurar, "són els rellevants que fan que una empresa tingui èxit o no".
Sócrates: "La mort és més dels vius que dels morts, per qui tot és passat"
Amb la veu de 14 personatges diferents vinculats al món de la filosofia i la mitologia, parlen sobre progrés, temps i feina, diners, coneixement, educació, robots, gestió de coneixement, futur i... creació: "Actuar primer, pensar després". I ho fan a través d'ensenyaments pràctics i històries que aporten claredat a la situació. I tot per acabar amb les decisions que moltes empreses prenen estrictament basant-se en els números i en incrementar els ingressos.
Perquè aquest sistema "fracassa" i és important, entre altres coses, canviar la E de CEO d'Executar per Explorar i Evolucionar". I és que, com diu Sócrates en el llibre, "la mort és més dels vius que dels morts, per qui tot és passat", però, afegeix Lico, "la vida abans de la mort és el que concerneix els vius".