• Afterwork
  • Lluís Cintas (Festival OríGenes): “Els artesans són grans innovadors i grans creatius”

Lluís Cintas (Festival OríGenes): “Els artesans són grans innovadors i grans creatius”

Els jardins del Palauet de Teià rebran 350 visitants diaris per recórrer Espanya de la mà dels seus artesans

Palauet de Teià, on se celebra el festival OríGenes | Cedida
Palauet de Teià, on se celebra el festival OríGenes | Cedida
Barcelona
11 de Juny de 2022

El festival gastronòmic OríGenes torna al Palauet de Teià. Ho fa els dies 10 i 11 de juny. 350 persones visitaran cada dia el jardí de 25.000 metres on 10 artesans explicaran la seva història i cuinaran elaboracions pensades exclusivament per al festival-boutique que és, "el primer festival gastronòmic totalment regeneratiu", en paraules d'un dels seus fundadors, Lluís Cintas Cheyssial.

Qui els havia de dir a Emilio SuárezAna Godó i el mateix Cintas, quan, en plena pandèmia, la primera edició d'OríGenes va ser tot un èxit: "El festival neix en un moment on el sector gastronòmic es va parar. El temps que ens va regalar el confinament ens va servir per reflexionar i veure el que és realment important en l'alta gastronomia, vam veure que és tornar als orígens en el sentit d'anar a buscar el producte natural i la tècnica tradicional, fins i tot ancestral, i recuperar-la. És una part cultural i tradicional que té la gastronomia".

Equipo de chefs de la edición de OríGenes del 2021 | Cedida
Equip de xefs de l'edició d'OríGenes del 2021 | Cedida

Els tres emprenedors, especialistes en comunicació i disseny d'experiències gastronòmiques sostenibles, planegen OríGenes com un homenatge a la gastronomia i al consum responsable, de la mà d'una selecció de persones referents en un producte o tècnica que interactuen amb els 350 assistents diaris per conscienciar-los "de tornar a aquests orígens".

Des del Palauet Teià: un entorn únic per un producte únic

El festival-boutique s'emplaça en els jardins d'aquest palau del Maresme, del segle XVII, conegut com a Can Godó i inscrit amb aquest nom a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. "Vam buscar un lloc que tingués la seva història. Ens interessava fugir de pavellons i moquetes, de milers de persones, milers de marques com les típiques fires o esdeveniments gastronòmics que hi ha actualment. Volíem una experiència a l'aire lliure amb poques persones en un jardí. Assisteixen unes 150 molt selectives del sector que tenen ganes de descobrir i connectar amb nous artesans establint relacions de proximitat de qualitat", detalla Cintas.

Consum i producció responsable

El propòsit d'OríGenes és deixar una emprenta positiva a la societat, promoure un consum i producció responsable en el sector. "Volíem reactivar-lo en el moment de crear-ho, i explicar la història que hi ha darrere dels artesans, de vegades, famílies amb tres i quatre generacions a l'esquena —detalla el seu cofundador—. Artesania és igual a evolució perquè mantenir-se en el temps vol dir que, o evoluciones, o et quedes fora del mercat. Són grans innovadors i grans creatius. Aquest projecte vol ser el primer festival gastronòmic regeneratiu. No només ho pensem, volem anar més enllà i deixar el planeta millor del que està".

De Xesc Reina a Carlos Piernas: 10 Artesans amb noms i cognoms

La selecció d'artesans d'aquest any compren emprenedors, cuiners i productors. "Els hi diem protagonistes perquè normalment estan a l'ombra de xefs amb estrella Michelin. Volem donar-los visibilitat", detalla Cintas. Busquen en un decàleg persones compromeses amb l'entorn en els seus processos, persones que treballin de forma tradicional o, fins i tot, recuperin alguna tècnica d'ancestral i, per altre costat, que no produeixin amb processats. Són productes de molta qualitat, especials.

Cintas: "Els hi diem protagonistes perquè normalment estan a l'ombra de xefs amb estrella Michelin"

"Aquest any posposem un viatge per 10 comunitats autònomes del país", avança. Entre aquest decàleg, està Carlos Piernas (Carpier, Catalunya) o Manu Yebras (Josper, Catalunya)..." És interessantíssim el treball de la Clara Diez (Fromatge, Madrid), una activista del formatge artesà que busca formatgeries de petita producció en un projecte a Madrid apassionat —destaca l'emprenedor—, de Xesc Reina, que és molt conegut, o Javier Gonzalez, que vol recuperar l'empanada gallega com a producte gurmet posicionant-la en alta gastronomia de la mà de Pepe Solla... també Eduardo Sousa, un productor que des del 1812 fa a Extremadura el que ell anomena foie gras ètic, és a dir, sense alimentació forçada (gavage) dels gansos a la seva finca, "on les aus mengen de forma lliure durant un any en plena llibertat". En últim lloc, Cintas destaca el model de negoci de Curro Ulzurrun (Cobardes i Gallinas, Castella i Lleó), que té tres granges de gallines en llibertat amb un model de subscripció on, en menys de 24 h, t'arriben a casa els ous sortits de la gallina, "un concepte molt interessant i molt OríGenes".

Tot el menú anirà acompanyat del pa artesanal de Xevi Ramon (Triticum, Catalunya) i al món dolç, Hervé Corvitto (Gelats Angelo, Girona), explicarà com va heretar la gelateria del seu pare per fer gelats artesanals innovadors com el de mantega salada i Daniel Álvarez (Dalúa, València), portarà la tècnica tradicional del milfulls de pasta de full invertit de la seva pastisseria familiar.

Quim Vila (Vila Viniteca), aporta una selecció de vins emocionants per harmonitzar els plats, i Cervezas Alhambra, Vermut Petroni, Ron Diplomático també col·laboren en la part líquida que serà servida en les copes d'Euroselecció Riedel.

 Salmó presentat a la darrera edició d'OríGenes | Cedida
 Salmó presentat a la darrera edició d'Orígenes | Cedida

A més, hi haurà tallers de creatius innovadors, centrats, en aquesta edició al món de les fermentacions (tan de moda), amb classes obertes de kombutxa (Mucha Kombucha) o pans de massa mare (Triticum), entre d'altres. Finalment, també hi haurà música en directe a càrrec de Miqui Puig i Tuccis Band i còctels d'autor.

Com és el primer festival gastronòmic totalment regeneratiu?

Cintas defensa que OríGenes és el primer festival gastronòmic regeneratiu a tots els nivells. Perquè, en aquesta edició han fet "un pas més enllà" amb un assessor que ha ensenyat com combatre l'impacte del mateix festival. "La idea és plantar un arbre a la mateixa finca per cada protagonista (10 arbres d'enguany i 11 arbres més de l'anterior edició) i compensar la producció del mateix festival i els viatges que hem fet per anar-los a veure", detalla, i afegeix, "l'altre gran avenç és que tota la vaixella que farem servir (més de 6.000 plats i coberts) es compostaran a l'evidentment amb un compostador en temps real. L'assistent s'emportarà a casa llavors perquè continuïn plantant i el seu compost per continuar fent aquesta aportació positiva des de casa seva". D'altra banda, tots els col·laboradors del festival han estat escollits seguint criteris d'ètica sostenible. Le Nouveau Chef aportarà les seves jaquetes de cuiner de disseny sostenible, Klimer amb vaixella de 100% compostable o mitjans com el Bé Social, que recullen aquelles iniciatives empresarials que prevalen la sostenibilitat per sobre de tot.

A més, el festival fa un seguiment del seu impacte ecològic mitjançant un informe de Petjada de Carboni de la consultora CREAST per aconseguir ser el primer festival gastronòmic que compensa la seva empremta de carboni amb la plantació d'arbres autòctons al mateix recinte de l'esdeveniment. "És la primera vegada —assegura— que un compostador en temps real està en un festival. Estem orgullosos, volem innovar, estar a la punta de la llança en temes de sostenibilitat i gastronomia", conclou Cintas.