Assegurar la continuïtat d'una empresa al llarg de les generacions familiars. Aquest és el gran repte de qualsevol companyia nascuda en un nucli familiar i l'advocat, conseller d'empresaris i col·laborador de VIA Empresa, Jordi Tarragona, i el periodista Jordi Vilagut, ens ofereixen la possibilitat de convertir-lo en una finalitat assequible i a l'abast de tothom a través del llibre Los Aristegui: una familia, una empresa. "Més que un llibre d'empresa, més que una novel·la i més que un llançament editoral", com ho defineix el propi Vilagut, que ens ajudarà a través d'un guió de Tarragona a reflexionar sobre aquesta realitat amb un relat àgil que gira entorn el dia a dia de la família fictícia Aristegui. Una família que es troba abocada a prendre decisions constantment per aconseguir, així, "el perfecte equilibri entre els interessos del negoci i l'harmonia entre els diferents membres de la saga".
Les pàgines d'aquesta novel·la viatgen des del Bilbao del 1966 quan mor el president del Grup Aristegui, un fet que fa replantejar a la família quin serà el camí a seguir per mantenir la continuïtat de l'empresa familiar, fins la Barcelona del 2013. La família comença a moure's i els germans Aristegui inverteixen la meitat del seu capital a Catalunya, concretament a Mataró, on acabaran establint els seus domicilis per poder anar caminant a la fàbrica.
A partir de la història d'aquests personatges, i de les més de 200 notes a peu de pàgina que serveixen per aclarir conceptes, l'economia i la gestió d'una empresa familiar arriba a l'abast de tothom. Aquests conceptes van des del "canviant món dels negocis", que parla de les capacitats, els coneixements i les habilitats que poden quedar desfasats i la seva evolució o les novetats que apareixen; fins a la "voluntat" del predecessor, és a dir, "que vulgui regnar després de mort tractant de decidir com ha d'organitzar-se la següent generació"; o les diferents decisions que poden assumir els germans o altres familiars que formen part de l'empresa.
I tot a través d'una empresa que neix dos anys abans que esclatés la Guerra Civil a Espanya i que passa per les mans de diverses generacions que cada una aportarà el seu granet de sorra a la companyia.
Reflexions obligades
A la història s'hi sumen més eines que brinden al lector una visió de 360 graus sobre l'empresa familiar. Entre elles, la possibilitat que el llibre dóna al lector de reflexionar sobre la família Aristegui a través de preguntes com "què podem dir de cada personatge" o "quins són els aprenentatges i reflexions que han sorgit".
A això s'hi afegeixen diferents annexos elaborats pel doctor en Ciències Econòmiques Fernando Casado Juan, l'enginyer industrial i exidrector del BBVA, de Banesto i expresident executiu del Banc de Madrid, José Manuel Zugaza, el doctor en Enginyeria Industrial i professor emèrit de l'IESE, Miguel Ángel Gallo, l'economista i degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Oriol Amat, o el doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials Salvatore Tomaselli. Ells aportaran noves visions a la novel·la, les seves visions personals, i aprofundiran -encara més- en totes les qüestions tractades al llarg de la lectura com els conflictes en les empreses familiars o els diferents esdeveniments familiars que poden alterar l'ordre i el dia a dia de l'empresa.
Per rematar tot plegat, al final hi podem trobar un índex temàtic dels més de 200 peus de pàgina perquè ens siguin més fàcils de localitzar els diferents conceptes que aporta el llibre. I, per acabar, una reflexió i una invitació als lectors per reflexionar sobre el paper que juguen les dones al llarg de la novel·la, així com a extreure aprenentatges que els portin a l'acció. "Una novel·la imprescindible per a la família empresària" perquè sigui conscient que "la continuïtat a l'empresa familiar catalana depèn de la consecució del perfecte equilibri entre els interessos del negoci i l'harmonia entre els membres de la saga".
I és que el 88% de les empreses catalanes són empreses familiars i elles representen el 76% dels llocs de feina privats i el 69% del PIB de Catalunya. I aquesta és la nostra economia, i aquest és el nostre futur.