Insecticida al capitalisme global

A 'Matar el huésped' l'economista estatunidenc Michael Hudson equipara el sistema financer amb un paràsit i reclama la cancel·lació del deute

Hudson compara la banca amb un paràsit que devora el sistema |iStock
Hudson compara la banca amb un paràsit que devora el sistema |iStock
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
01 de Febrer de 2019

El Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans descriu els paràsits com aquells organismes que viuen aprofitant-se d'un altre. Això, però, no és sempre perjudicial per als èssers que exerceixen d'hostes. "Sovint es produeix una simbiosi mútuament beneficiosa, per exemple, alguns paràsits ajuden els hostes buscant aliments suplementaris o els protegeixen d'alguna malaltia", afirma Michael Hudson al seu assaig Matar al huésped (Capitán Swing Libros, 2018). Amb tot, malgrat que ho pugui semblar, el seu llibre no parla de biologia, sinó d'economia i el paràsit no és més que una metàfora del sistema financer, que segons l'autor, ha passat de col·laborar amb l'estructura que l'acull, a través d'una economia mixta, a devorar-la, a través del pagament dels interessos del deute i la imposició de mesures d'austeritat. Com una plaga de paneroles, les quals has de ruixar amb una bona dosis de Cucal per evitar que t'envaeixin la casa i la facin inhabitable per a tu i els teus.

 

No és una afirmació de pa sucat amb oli, sinó que Hudson es recolza en la seva experiència professional a l'hora de fer aquesta asseveració. Execonomista de Wall Street, durant la dècada dels noranta, va col·laborar en l'establiment del primer fons sobirà de deute per a Scudder Stevens & Clark i, posteriorment, ha treballat assessorant els governs dels Estats Units, Mèxic, Grècia, Islàndia, Letònia, la Xina i el Canadà, així com l'Institut de les Nacions Unides per a la Formació i la Investigació.

 

Hudson considera que la imposició de mesures d'austeritat i el pagament del deute estan "matant" l'economia

A més a més, és un dels principals experts en la història de l'economia, havent-se incorporat, el 1984, a la Facultat d'Arqueologia de la Universitat de Harvard com a investigador de l'economia babilònica. Una dècada més tard va fundar ISCANEE, un grup internacional d'asiriòlegs i arqueòlegs que analitzen els orígens econòmics de la civilització, el qual ha editat quatre volums sobre la privatització, la urbanització i l'ús de la terra, l'origen dels diners i la comptabilitat a l'antic Orient Pròxim. A banda, és professor d'investigació de la Facultat d'Econòmiques a la universitat de Missouri i investigador associat de l'Institut d'Economia Levy.

Una crítica exhaustiva al capitalisme

"L'estratègia del paràsit consisteix a sedar l'hoste", diu Hudson, que denuncia que la lògica del sistema està dissenyada perquè sembli que l'extracció de la renda i la deflació del deure són un pas endavant, malgrat "estar matant l'economia". Realment, els 30 capítols que componen Matar al huésped són una anàlisi exhaustiva i molt crítica de les mancances del sistema capitalista global, parant especial atenció a la problemàtiac del deute.

De fet, la tesi de Hudson gira al voltant de la necessitat de la seva cancel·lació, una pràctica que defensa com a recurrent al llarg de la història de l'economia. Segons ell, les crisis econòmiques són inevitables si no "modifiquem radicalment les nostres estructures econòmiques i polítiques, i recuperem les millors idees de l'economia clàssica".