Nadal se'ns ha complicat. La bona notícia és que el ventall de possibilitats culinàries de Barcelona frega l'infinit. Així que per entaular-nos de la forma més tradicional o mirant cap a la cuina i cultura d'altres països no necessitem esclavitzar-nos a la cuina. En aquest article fem un recull de menúsnadalencs per gaudir i adaptats a totes les butxaques, amb toc balinès, israelià, tradicional, de luxe, al costat del mar o de tapes per compartir entre 28 i 139 euros.
Nadal de tapes o a Àsia
En poc temps ens hem acostumat als restaurants panasiàtics; aquells que ofereixen tota mena de cuines del Sud-est riques en sabors i d'exòtiques presentacions. Una de les referències a Barcelona és Boa-Bao. Les seves receptes més festives aquests dies vénen de la mà del xef balinès Nyoman Wijana. Entrants com els dim sum de vieira i salsa jiaozi o la Calon Sapi, una sopa de carn típica d'Indonèsia, també segons com el Khao Pad Tom Yam Talay, arròs fregit tailandès amb marisc, i el donburi de Wagyu, ponzu, bolets eryngii cruixents i ou de guatlla; ambdues opcions ideals per experimentar amb sabors únics barrejats a la perfecció. Vuit plats especials de Nadal més postres (de 6,50 a 24,50 euros) per triar un menú a la teva mida. El restaurant barcelonès també potencia la seva secció de cocteleria liderada per André Reis (ex Bobby Gin amb Alberto Pizarro i Soho House Barcelona), i obre el bar els caps de setmana fins a les 2:30 h.
Boa Bao. Plaça del Dr. Letamendi, 1, Barcelona.
Les tapes semblen relegades a moments de vermut i diumenge. Però Nadal està canviant i les tapes nadalenques també són benvingudes. Són molts els restaurants que no volen quedar-se al marge d'aquestes festes i adapten la seva carta al moment festiu que toca. Braves per Nadal? És el cas de Casa Ángela. Les seves paelles i arrossos són el Sant Grial dels turistes en les intermediacions de la Sagrada Família. Per festes, han adaptat en formats diferents platets de la seva carta per compartir i per conformar menús de grup –de les braves, a l'amanida russa amb tonyina i picos de Cadis, les croquetes de galta i uns bunyols de bacallà o els populars musclos del Delta de l'Ebre a la marinera-. Per què no? Entre 28-36-44 euros per persona.
Fruites i verdures de temporada, carns d'origen nacional, peix fresc i formatges artesans són la base dels sorprenents i originals plats que la Ronit imagina i prepara a Auto Rosselló durant tot l'any. Per festes, ofereix quatre possibilitats de menús de grup per adaptar-se a totes les butxaques. Dos d'ells -de 29 i 35 euros- són fórmules pensades per compartir i provar diverses de les creacions de la seva singular oferta. A més, ofereix dos menús -de 39 i 45 euros- individuals. En aquest cas, als aperitius i els platerets per compartir s'afegeix un segon a escollir. Tots els menús inclouen postres i la beguda.
Auto Rossellón. C/ Rosselló 182, Barcelona.
Amb segell tradicional
Nadal s'escriu en majúscules en llocs com el Windsor. Si cada dia rendeixen tribut a la cuina catalana, imagineu què fan per festes. Entre els plats que trobem en els seus menús de Nadal destaquen entrants com la terrina de foie d'ànec mi-cuit amb torrades de plum-cake, escudella típica amb mini carn d'olla o els tradicionals canelons de la iaia amb beixamel de tòfona negra. Entre els segons, a triar entre rap amb salsa de garotes i carabassó, el turbot amb albergínia cuita a baixa temperatura o pit de pintada al buit amb suc de rostit. Ah!, i l'espatlleta de xai de llet a les 12 hores amb parmentier.
Windsor. 89 euros per persona. C / Còrsega, 286, Barcelona.
Al Negresco -a l'interior de l'hotel homònim de la cadena catalana Princess-, el xef Jon Garcia ha elaborat menús festius seguint la línia dels plats tradicionals i ajustant preus tenint cura de la matèria primera durant tot el procés d'elaboració perquè el resultat final acontenti. El seu menú de Nadal (de 13 a 15 h) consta d'aperitius com una delicada mousse de guaiaba i formatge de cabra amb crumblé de nous de pecan i emulsió de coriandre o el clàssic tàrtar de salmó fumat amb crema tàrtara, cruixent de sèsam torrat i aire de fonoll. La tradicional sopa de galets se serveix a tota la taula i, entre els principals, la suprema de llobarro a la planxa amb trinxat de patata violeta o la terrina de xai confitat.
Nadal de luxe
Si sou dels que llanceu la casa per la finestra, el Mandarin Oriental i El Palace us reclamen a taula pel dia de Nadal. Podreu quedar-vos a dormir a l'hotel per, l'endemà, repetir o canviar de restaurant i celebrar el Dia de Nadal. Al primer cas, Balam s'haurà despertat aviat per tenir a punt un menú que comença amb un foie trufat i va pujant en intensitat, naturalment amb escudella vestida de Nadal, a més de terrines de peix de roca; gambes i carxofes; vieires sobre Rosti de patates; llobarros cítrics; i la clàssica pintada sencera farcida a la catalana. El Nadal ens convida a compartir sentiments i també gastronomia i un hotel de luxe no sembla una idea dolenta. Tampoc faltarà l'escudella al menú del Blanc, amb els nadalencs galets i terrina de carn d'olla, a més de broquetes de vieires i vegetals, sarsueles de peix i marisc, postres nadalenques i els clàssics torrons.
En el cas d'El Palace, l'hotel de 5 estrelles culmina l'any del seu centenari amb un Nadal d'ambientació alpina. El Dia de Nadal proposa menús que el xef Daniel Padró ha dissenyat amb especial atenció a la tradició i el respecte pel producte autòcton. Després una rebuda amb nadales en viu, el Saló Gran Via obrirà les portes a les 13h per al tradicional dinar de Nadal on no falten entrants com el bombó de foie trufat i les vieires marinades i caviar Oscietra, o el caneló vegetal de cranc i alvocat. El menú es completa amb escudella, llobarro i pularda a la catalana i carxofes amb salsa perigourdine. Tot per 110 euros per persona.
Nadal, a peu de platja
A Go Beach volen fer-nos gaudir de la proximitat que Barcelona té amb el mar en qualsevol data. Per a això, han dissenyat un menú inspirat en els productes locals. De primer, la clàssica amanida de brandada i escudella catalana i, de segon, pollastre DO Pota Blava del Prat rostida amb orellanes i panses. De postres, no falten el tronc de Nadal amb crumblé de xocolata i gelat de torró de Xixona i els Torrons i Neules. 50 euros per persona amb celler inclòs.