“Em guanyo la vida especulant i també ajudo els altres a fer-ho”. Així és com es presenta Borja Muñoz al llibre El pequeño libro del day trading (Alienta Editorial, 2018), un day trader professional que presumeix d’haver aprovat sempre les matemàtiques al setembre o haver estat fet fora d’una empresa de banca minorista. I tot així, dedicar-se als diners i ser capaç de donar consells sobre com guanyar-ne.
-Participa en el SORTEIG d'aquest llibre al final de l'article-
L’autor del llibre publicat per Alienta explica que l’avorreixen les feines que et fan viure “en una gàbia d’or” o el que és el mateix, tenir “un contracte fix, estable i depriment”. Per això considera que haver fet el pas al trading ha estat una de les millors decisions que ha pres a la seva carrera professional.
Descriu aquesta activitat com una feina que es retribueix amb temps: “Sóc milionari del temps. Treballo 20 hores a la setmana i els meus amics envegen la meva qualitat de vida, no els diners que guanyo”. I és que amb menys temps, pots obtenir majors resultats.
Què és el day trading?
Muñoz té clar que ell no té una feina com a tal, sinó que segueix un estil de vida i una filosofia diferent. No tens un cap, pots passar més temps amb la família i els amics o bé dedicar-te’ls a tu, posa com a exemple.
Però per a aquells que necessiten una definició més clara, descriu el seu dia a dia com l’acció de “comprar o vendre un valor en un mercat financer amb la intenció d’obtenir un benefici especulatiu”. Es diferencia, doncs, d’altres sistemes d’inversió perquè l’operació sempre s’obre i es tanca el mateix dia, o fins i tot en qüestió de minuts, el que es coneix com scalping.
Muñoz: “Sóc milionari del temps. Treballo 20 hores a la setmana i els meus amics envegen la meva qualitat de vida, no els diners que guanyo”
Alguns ho veuen com un joc d’atzar i el mateix Muñoz reconeix que les diferències són ben poques. Això sí, hi ha unes normes que cal respectar: conèixer el mercat i tenir una estratègia preparada per guanyar. També “deixar de queixar-te i culpar els altres”, afegeix l’autor com a clau per ser part del 10% dels traders que aconsegueixen tenir beneficis trimestre rere trimestre i no caure en els números vermells. S’ha de saber perdre, però perdre xifres petites i amb consciència després d’una bona estratègia que hagi permès que el cost d’una mala acció no sigui major.
De quants diners parlem?
D’entrada, l’especialista desaconsella invertir quantitats tan simbòliques que siguin irrisòries. “Amb 50 euros no ets un trader”, critica, però alleuja la situació ràpidament assegurant que amb menys del que val un màster a l’Estat espanyol n’hi ha suficient.
Muñoz: "Guanyaràs tants diners que odiaràs les teves feines anteriors on la ràtio euro/hora és un insult”
El retorn que s’obté d’això varia segona la capacitat de cadascú, però per normal general, és una xifra que, diu Muñoz, “desestabilitzarà els teus fonaments morals, tants diners que odiaràs les teves feines anteriors on la ràtio euro/hora és un insult”. Malgrat que la notícia és bona, la contraposa amb una alerta: “I quant estàs disposat a perdre?”, perquè sí, també s’han de perdre diners.
Què es necessita?
L’autor de El pequeño libro del day trading desmenteix que calguin coneixements econòmics, afirma que és tot pura probabilitat i intuïció; evitant sempre, per descomptat, que sobresurti “el mascle alfa” i faci que s’acabi perdent més que no pas guanyar.
A escala tècnica només cal un ordinador de gamma baixa o, fins i tot, un mòbil o una tauleta. El seu consell, però, és que no s’utilitzi cap dispositiu que un pugui portar a sobre per evitar operar en qualsevol moment.
Tampoc és estrictament necessari fer-se autònom si els guanys es destinen a les despeses personals, tot i que constituir una societat pot ajudar a professionalitzar l’activitat quan els beneficis assoleixen xifres elevades.
Amb això, i més consells que Borja Muñoz ofereix al llibre, qualsevol persona pot convertir-se en un bon trader.
Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.