• Afterwork
  • Moments estel·lars de la humanitat - Stefan Zweig

Moments estel·lars de la humanitat - Stefan Zweig

Què tenen en comú els emprenedors Ciceró, Goethe, Napoleó, el capità Scott o Lenin?

Llums i ombres de la humanitat. | iStock
Llums i ombres de la humanitat. | iStock
Barcelona
13 d'Agost de 2020
Act. 13 d'Agost de 2020

Què tenen en comú personatges com Ciceró, Mehmet II, Núñez de Balboa, Händel, Goethe, Cyrus W. Field, el capità Scott, el General Grouchy i Lenin? Que són els protagonistes dels catorze moments estel·lars de la humanitat que Stefan Zweig ha escollit per fer explicar el món d’avui, els protagonistes de “moments universals que quan es produeixen resulten decisius durant segles i segles” en paraules del mateix autor.

El llibre consta de catorze assajos on Zweig narra de manera deliciosa els moments en què la moneda de la història hauria pogut caure d’un costat o de l’altre. Relats fascinants com el de la dialèctica de Ciceró amb els assassins de Juli Cèsar, la caiguda de Constantinoble, la descoberta de l’oceà Pacífic, la derrota de Napoleó a Waterloo, l’arribada del capità Scott al pol Sud, el primer cable submarí entre Europa i Amèrica, la febre de l’or a Califòrnia, l’indult de Dostoievski poc abans de l’execució i el viatge de Lenin a Rússia el 1917. Menció especial per la història del capità que va compondre La Marsellesa; que no era revolucionari, que no va ser a Marsella, ni va ser composta per a la Revolució Francesa.

Són petites històries d’homes —no hi ha cap dona protagonista— que amb les seves grandeses i misèries, amb les seves fortaleses i debilitats, amb el seu saber i la seva ignorància han fet que siguem qui som.

"Són petites històries d’homes —no hi ha cap dona protagonista— que amb les seves grandeses i misèries, amb les seves fortaleses i debilitats, amb el seu saber i la seva ignorància han fet que siguem qui som"

El llibre es pot llegir des de molts angles diferents. Tot i que està en ordre cronològic els assajos són independents i funciona com a llibre de referència. L’angle més evident és l’historiogràfic i és alhora un complement perfecte als llibres d’història —amb les seves històries de la història— i un índex perfecte per entrar als diferents períodes històrics on situa els moments.

També es pot enfocar la lectura des d’un punt de vista empresarial, agafant cada assaig com un cas d’estudi amb un problema a resoldre, un projecte a emprendre i una estratègia a seguir. Mehmet II va conquerir a Constantinoble el 1453 després de dos mesos de setge perquè finalment va passar els vaixells per la muntanya fins a arribar a la dàrsena interna de la ciutat. Similar a la d’Aníbal de fer passar els elefants pels Pirineus i els Alps, és una estratègia que segles després a Silicon Valley es va batejar com a “Think different”.

També el podeu llegir en clau de manual d’autoajuda. Veig les diapositives dels Powerpoints dels gurús del fum amb cites del diari del capità Scott per justificar que no cal arribar el primer sinó que el que cal és provar-ho i que el fracàs al Pol Sud (com als EUA;) també es premia. Scott va arribar segon al Pol Sud el 18 de gener de 1912 una setmana després d’Amudsen. El mateix gurú ometrà hàbilment que ell i la seua expedició van morir tots de fred en el camí de tornada.

I finalment el podeu llegir en clau geopolítica. La lluita dialèctica i estratègica de Ciceró contra els generals assassins de Juli Cèsar per restituir la república i no tornar a la tirania és massa actual; el que va representar tecnològicament i econòmica la unió de dos continents per un mitjà electrònic gràcies de la tossuderia inconscient del visionari Cyrus W. Field té encara conseqüències avui en dia; l’arribada al Pacífic de Núñez de Balboa buscant or escapant-se de la justícia espanyola, va ser propiciada per una corona depredadora amb unes polítiques extractives encara vigents, l’impacte de les quals és manifest a Espanya i Hispanoamèrica; el Silicon Valley i el San Francisco actuals no s’entendrien sense la febre de l’or que es va desencadenar a occident al segle XIX.

Zweig té raó quan diu allò de “moments universals que quan es produeixen resulten decisius durant segles i segles”. Per llegir, rellegir, revisitar i memoritzar.

Fitxa:

EDITORIAL: Quaderns Crema

COL·LECCIÓ: Assaig > D’un dia a l’altre (19)

AUTOR: Stefan Zweig

TRADUCTOR: Maria Pous

ISBN: 978-84-7727-421-6

EDICIÓ: 7a

ENQUADERNACIÓ: Rústega cosida

FORMAT: 13,1 x 21 cm

PÀGINES: 288

IDIOMA: Català