De professió, morós

L'expert en morosologia Pere Brachfield i l'il·lustrador Albert Pallarés creen una col·lecció de còmics d'humor salmó per divulgar el coneixement econòmic i financer

La morositat afecta a les petites i mitjanes empreses catalanes | iStock
La morositat afecta a les petites i mitjanes empreses catalanes | iStock
Barcelona
17 de Novembre de 2017

Numerio Negídiez és el protagonista del nou projecte de l’únic morosòleg del món i creador de la morosologia, Pere Brachfield. Es tracta del primer còmic d’humor salmó, el qual relata les peripècies del morosus hispaniensis. És a dir, “el barrut que ha fet de la morositat la seva activitat”, explica al pròleg del llibre.

 

Aquesta és una obra feta de la mà de l’il·lustrador Albert Pallarés i editada per Brachfield. En ella, el dibuixant relata la història del típic personatge que mai liquida les factures, que viu a costa dels seus creditors i que, a més, se’n riu de fer-ho. El que vindria a ser el professional que ha fet de tot plegat el seu ofici.

La història vol explicar el comportament dels deutors, el seu modus operandi i analitzar els components de la morositat sota el prisma de l’humor. Però aquesta és només una primera part del projecte, el qual preveu convertir-se en una col·lecció titulada Cómic Salmón per difondre coneixements sobre economia i finances de manera lúdica i apta per a tots els públics.

 

Un personatge que perdura en els segles

Que Numerio Negídiez sigui un individu de l’espècie morosus hispaniensis té una explicació molt lògica: és un espècimen típicament espanyol.

Les primeres vinyetes del llibre ens parlen de com Numeduk, un habitant del Neolític, treu a lluir els seus ardits per aconseguir béns diversos sense oferir res a canvi. Bé, sí que n’ofereix: promeses, unes que no es compleixen mai però que li serveixen per enganyar els seus companys de la comunitat.

Pallarés aconsegueix donar forma al mateix personatge, però entre els fenicis, els romans o els ciutadans de l’Edat Mitjana. Perquè així és com es va arribar al “murri espanyol” del segle XVI, com l’adjectiva Brachfield, el que va acabar de posar els fonaments per tenir avui dia aquest morós professional.

Un morós que, com bé il·lustren les últimes vinyetes (un final fàcil de predir), se’n pot anar tranquil·lament de viatge a una illa exòtica deixant a deure milions i milions que mai li seran reclamats. Perquè, com s’afirma fins i tot manera explícita, la llei està del seu costat.

Vols un exemplar de 'Numerio Negídiez: de profesión, moroso'? Entra al sorteig i participa, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.