El negoci de les mones a Catalunya

Una campanya forta pel Gremi de Pastissers, molta presència femenina, mones que van dels 5 euros als 2.000 i un desig per tornar a la nova normalitat

Els pastissers catalans preveuen vendre més de 700.000 mones artesanes | ACN
Els pastissers catalans preveuen vendre més de 700.000 mones artesanes | ACN
Barcelona
18 d'Abril de 2022

Mentre que la Setmana Santa per alguns és sinònim de vacances, per al sector pastisser és una de les èpoques de l'any amb més feina després de Nadal gràcies a l'elaboració de les mones de Pasqua. El Gremi de Pastisseria de Barcelona veu amb optimisme la venda de mones de Pasqua i preveu arribar a les xifres d'abans de la pandèmia, superant les 700.000 a tot Catalunya.

“Aquest any serà diferent. Hem passat mesos al nostre sector amb confinaments totals, comarcals i que només podies anar a buscar la mona, però no seure a la cafeteria, però per fi serà una campanya en positiu. Fins i tot molts consumidors encarreguen les mones online a través de les xarxes socials", explica Christian Escribà, propietari de les conegudes pastisseries Escribà de Barcelona, a VIA Empresa.

El 2022, ja sense restriccions en les reunions familiars com apunta el pastisser, també ha permès recuperar la mida mitjana dels pastissos. Tanmateix, l’augment del preu de l’energia i de les matèries primeres farà que siguin un 5% més cares. I això ho han notat les famílies catalanes quan han encarregat la mona aquests dies.

Escribà: "Als nostres establiments tenim mones que van dels 5 euros als 2.000, és a dir, per a tots els públics"

“Hem d'assumir una pujada molt important de l'energia, però també de la farina, la mantega i els ous. Esperem no haver d'apujar aquest augment de gairebé el 10% de mitjana en l'últim mes. La previsió és que no sobrepassem el 5%. Entenem que els productes d'artesania ja tenen un preu considerable i no volem que acabi sent desorbitat", explica el president del gremi de Barcelona, Elies Miró.

 

Una trabajadora de una pastelería en Barcelona colocando una mona de Pascua | ACN

Una treballadora d'una pastisseria a Barcelona col·locant una mona de Pasqua | ACN
 

A aquesta aportació se suma Escribà, que explica que les mones dels seus establiments van dels 5 euros als 2.000. “Per a tots els padrins i padrines disposem de mones que van des d’aquest preu inicial, que acostuma a ser un ou, fins a les de 35 euros i d'altres més elevades que s'enfilen als 200. Com a curiositat tenim mones que van dels 1.000, 1.500 o 2.000 euros, que són pels padrins que demanen mones específiques i úniques”.

Referents femenins

Pel que fa a les preferències dels fillols, enguany hi ha una clara estrella: la pilota d’or de la futbolista Alèxia Putellas, que ha revolucionat el Barça femení. Segons Miró: “Estem contents perquè hem canviat un altre mite del Barça i és una dona”. Escribà, per altra banda, apunta que Messi ha deixat un buit molt gran però que la mona del Barça és "sempre la més venuda". I futbolistes com Alexia Putellas i l’equip femení són l'alegria d'aquest any i els que vindran.

Escribà: "Futbolistes com Alexia Putelles i el Barça femení són l'alegria d'aquest any"

Des del Gremi expliquen que hi ha temàtiques molt demanades de personatges de superherois, com ara Spiderman, d’altres de ficció com Harry Potter i la saga d’Star Wars, i fenòmens d’Internet com el Baby Shark o el videojoc Fornite. Els adults aposten per La Casa de Papel o el Juego del Calamar.

Els orígens de la mona

Segons el Gremi de Pastisseria de Barcelona, l’origen de la mona com a pastís tradicional del Dilluns de Pasqua es remunta al segle XV. Es feia amb pasta de pa i tenia forma de tortell, per simbolitzar la Quaresma i la fi de les abstinències durant aquest període. Més endavant, s’hi van afegir ous durs pintats. Ja al segle XIX les mones van ser més modernes i es van introduir les figures de xocolata, fruita o plomes.

Les mones es diuen així perquè procedeixen del terme àrab mûna, que vol dir regal o provisió de menjar

Als anys 30, el pastisser Lluís Santapau va estendre la tradició de crear grans figures de xocolata, una moda a la qual s’han apuntat les pastisseries de tot Catalunya i fins i tot els forns. No hi ha excusa per quedar-se sense mona enguany. Com a curiositat, es diuen així perquè procedeixen del terme àrab mûna, que vol dir regal o provisió de menjar.

Per exemple, a la pastisseria Escribà tenen 30 tipus de mones diferents per tres motius: l’edat, els gustos i la xocolata. I confessen que cada vegada hi ha un auge per la xocolata blanca.

Solidaritat amb Ucraïna

Ous per la Pau és la iniciativa solidària de pastissers catalans per Ucraïna, en concret de la plataforma Som Pastissers, de la qual formen part 200 membres. Aquesta campanya consistirà, doncs, en l'elaboració d'ous de pasqua amb xocolata blanca i part de la recaptació anirà a les ONG. Defensen que des de Som Pastissers volen fer "de la no-violència activa un estil de vida i aplicar-la des dels establiments".

La campanya Ous per la Pau se suma a l'anunciada pels gremis de pastissers de Barcelona, Girona i Lleida, que han impulsat la iniciativa "Mona per la pau". Aquesta es va establir fruit d'una aliança amb el xef José Andrés i la Fundació World Central Kitchen (del mateix Andrés) per ajudar els refugiats ucraïnesos. Per cada mona que venguin, donaran un euro per col·laborar amb aquesta fundació.