• Afterwork
  • Els secrets de la negociació efectiva

Els secrets de la negociació efectiva

La comunicació persuasiva es compon d'un seguit de peces que Mercedes Costa desgrana per ajudar els professionals del món de les vendes

Un bon negociador ha de saber unir les peces del puzle de manera adequada
Un bon negociador ha de saber unir les peces del puzle de manera adequada
Barcelona
16 de Febrer de 2018
Act. 16 de Febrer de 2018

La vida que tenim no és el resultat de la casualitat o de l’esforç, sinó del que hem sabut negociar. Això és el que argumenta Mercedes Costa al llibre El negociador efectivo (LID Editorial, 2017), on també deixa marge a l’error i assegura que fins i tot els més grans especialistes en l’art de vendre i tancar acords poden equivocar-se.

-Participa en el SORTEIG d'aquest llibre al final de l'article-

De fet, en aquesta guia, Costa s’atreveix a parlar d’aquest professional com un puzle. Està format per peces diverses, combinades de tal manera que, en els millors, només amb una mirada o un encreuament de paraules n’hi ha suficient perquè un client se’n refiï d’ell. Com s’aconsegueix això? Amb molta feina, per descomptat, però també coneixent cadascuna d’aquestes peces i posicionant-les de manera adequada.

Les emocions

“Tot i que la negociació sigui una activitat que ens altera, podem aprendre a prevenir i gestionar les nostres emocions de manera que no interfereixin en els resultats”, assegura l’autora.

Per això aconsella tenir sota control elements com el lloc de reunió, l’interlocutor –a qui recomana conèixer prèviament mitjançant contactes o cerca d’informació- o l’objectiu de la negociació.

Els gestos i la veu

La mirada, el somriure, el moviment de les mans, el to i volum de la veu... Tot suma. La comunicació va més enllà del que formulen amb paraules, va acompanyada del somriure o de gestos que poden fer que tot el seu significat canviï. Per entendre-ho, Costa posa un exemple: “Un volum de veu alt, la mirada sostinguda i la invasió de l’espai privat poden significar amenaça, broma o por segons les paraules que l’acompanyin”.

Costa: "Podem aprendre a prevenir i gestionar les nostres emocions de manera que no interfereixin en els resultats”

De fet, per fer entendre el lector, esmenta la fórmula de Mehrabian:

Significat total = 7% impacte verbal + 38% impacte sonor + 55% impacte facial

El sentit de les paraules

El contingut d’un missatge es pot emetre de moltes maneres, però només aquella que és directa i concisa té bons resultats. El nombre de paraules que utilitzem, si formulem massa preguntes, si parlem massa, si verbalitzem massa adjectius i adverbis o fem valoracions, tenen unes certes connotacions que fan canviar com el receptor percep el discurs.

La imatge

“Segons la major o menor capacitat d’autoafirmació que hàgim anat adquirint a través de la nostra experiència, ens sentim insegurs i inhibits, el que afavoreix que aportem de forma impulsa més informació de la convenient”, comenta Costa al llibre. I és que les relacions que es creen en el joc de poders són vitals. No és el mateix una persona inexperta i ràpida a l’hora de reaccionar, que algú amb menys bagatge i menys capacitat de llegir la informació que el seu interlocutor ofereix amb una simple mirada o una salutació.

Els recursos persuasius

No hi ha argument, per sofisticat i eficaç que sigui, que ens garanteixi l’impacte que pretenem aconseguir sobre l’altre”, assegura l’autora abans d’oferir cap mena de consell. Remarca que la presència i la coherència del discurs són vitals per a aconseguir ser persuasiu. Un recordatori que acompanya d’un seguit de consells útils i la metodologia mindfulness per als qui volen millorar el seu art en els negocis.

Vols un exemplar del llibre? Entra al sorteig i participa-hi, regalem un llibre entre els lectors de VIA Empresa.