• Afterwork
  • Pakta de Barcelona, nova estrella Michelin catalana

Pakta de Barcelona, nova estrella Michelin catalana

Els restaurants Sant Pau, de Carme Ruscalleda, i El Celler de Can Roca mantenen les tres distincions gastronòmiques

Un dels cuiners guardonats amb una estrella Michelin
Un dels cuiners guardonats amb una estrella Michelin
ACN
20 de Novembre de 2014
Act. 20 de Novembre de 2014
L'estrella que ha rebut el restaurant de cuina nikkei (peruano-japonesa) Pakta de Barcelona, d'Albert Adrià, és gairebé l'únic canvi en la constel·lació de la Guia Michelin del 2015 a Catalunya.

La multinacional francesa ha presentat aquest dimecres a Marbella el popular recull de locals de restauració, i al costat de la que ha guanyat el Pakta s'ha sabut que el restaurant L'Aliança d'Anglès, d'Anglès (Selva), ha perdut la que tenia. El cuiner responsable del local, Lluís Feliu, va morir el Nadal passat. Ara el porten les filles, que no han pogut mantenir-la. També la perden La Llar, de Castelló d'Empúries, i Mas Pau, d'Avinyonet de Puigventós, ambdues a l'Alt Empordà, perquè han cessat l'activitat.

Encara hi ha un altre restaurant català que ha perdut estrella. Es tracta del barceloní 41o, també d'Albert Adrià. Va aconseguir el reconeixement l'any passat, i el perd temporalment perquè el local es trasllada.

Madrid guanya estrelles
Són els canvis més destacats del panorama Michelin a Catalunya. A la resta de l'Estat, cal remarcar la segona estrella que ha aconseguit Aponiente, al Puerto de Santa María. El xef de Cadis Ángel León tindrà l'oportunitat de demostrar el que sap fer també a Barcelona, ja que ha desembarcat recentment a la capital catalana amb el restaurant BistrEau a l'hotel Mandarin Oriental.

Ni els tres estrelles ni la resta dels dos estrelles canvien d'estatus, tampoc el Miramar de Llançà, que havia sonat com a candidat a passar de les dues a les tres. En l'àmbit dels debuts destaquen també tres restaurants a les Illes Balears, l'Andreu Genestra de Capdepera i el Simply Fosh de Palma, ambdós a Mallorca, i el Can Dani de Sant Ferran de ses Roques, a Formentera.

Així doncs, segueix havent-hi dos únics restaurants catalans entre el selecte grup dels tres estrelles Michelin: el Sant Pau, de Carme Ruscalleda, i El Celler de Can Roca, també considerat el segon millor restaurant del món per la revista Restaurant. A la resta de l'Estat, també tenen tres estrelles l'Akelare, Arzak, Azurmendi, DiverXO, Martín Berasategui i Quique Dacosta.

Tornant a Catalunya, amb dues estrelles n'hi ha sis: Abac, Enoteca, Lasarte i Moments, de Barcelona, el Miramar de Llançà, les Cols d'Olot. Entre els que tenen una estrella, hi ha el Tickets, també d'Albert Adrià, així que en total actualment el germà de Ferran Adrià té dos establiments amb una estrella i un altre amb l'estrella retirada temporalment perquè ara està tancat obres.

En total, són 50 els establiments catalans distingits per la guia Michelin d'Espanya i Portugal 2015.