Darrere d'un esportista d'elit com Pau Gasol (Barcelona, 1980) hi ha tota una història d'èxit. I de fracàs. La fórmula del bàsquet és com la de la vida: hi ha cistelles que entren netes i d'altres que no acaben d'entrar mai... Però, sigui quin sigui el resultat, s'aprèn de qualsevol jugada. "Una de les coses més gratificants per a qualsevol persona és compartir el que ha après amb qui estigui disposat a escoltar-lo, amb l'esperança que li pugui servir en el seu propi viatge", escriu en el pròleg del seu últim llibre Sota la Cistella (Rosa dels Vents, 2018). Que comenci el partit!
No és estrany que Gasol sigui tot un referent internacional en el món de l'esport i és que té una trajectòria pràcticament inigualable: campió de la Lliga ACB i de la Copa del Rei amb el F.C. Barcelona durant el 2000-2001, campió del Mundial de 2006 amb la Selecció Espanyola o campió de la NBA durant el 2009 i el 2010 amb els Lakers, entre d'altres grans fites històriques.
El quintet inicial del jugador de bàsquet pel fa a qualsevol cistella de vida és el següent: trobar el talent, no conformar-se, aprendre de l'èxit i del fracàs, entendre i assumir el lideratge més intel·ligent. I encara queda lloc per a un sisè home en forma d'epíleg que diu així: "Empodera les persones, sigues mentor".
El somni de la medicina
Abans del bàsquet, però, Gasol va practicar quasi de tot: natació, futbol, karate, handbol o fins i tot, solfeig i piano. Tot i que un dels seus grans somnis era ser metge, reconeix que "l'esport ha estat un dels meus grans mestres". Aquesta és una de les grans raons per les quals va decidir fundar la Gasol Foundation juntament amb el seu germà Marc i mirar de guanyar així el partit Zero Obsesitat Infantil.
Gasol: "L'esport ha estat un dels meus grans mestres"
Sota aquest mateix propòsit d'ajudar, l'esportista també és Ambaixador de Bona Voluntat de la Unicef i col·labora amb diferents hospitals per "omplir el buit que li va deixar abandonar els estudis de Medicina". Vol descobrir també quines són les mancances físiques, socials i emocionals que sovint impedeixen als més petits desenvolupar el seu propi talent. "Mens sana in corpore sano".
Victòries i derrotes
El secret del seu èxit té moltes samarretes de diferents colors: talent, esforç, passió, disciplina, il·lusió, compromís, aprenentatge hores i més hores... "La carrera de l'esportista d'elit està plena d'alts i baixos. Les victòries i les derrotes, els elogis i les crítiques, trobar-te en bona forma i de cop lesionar-te", explica.
Quan la llegenda dels Lakers Kobe Bryant es va retirar de l'Staples Center, va fer seva la filosofia It's all about the journey. O el que és el mateix, l'objectiu és el camí amb bons i mals moments. Gasol no s'oblida de les cistelles més amargues: la decepció per no ser convocat als Jocs Olímpics de Sydney, la derrota a la final de l'Europeu de 2007, no arribar als playoffs amb els Chicago Bulls o les lesions...
Gasol: "La carrera de l'esportista d'elit està plena d'alts i baixos"
Tot plegat, sense deixar de tocar mai de peus a terra: "El gran repte o la gran dificultat dels esportistes és que als 18 o als 20 anys passen de tenir una vida humil -fins i tot les famílies- a ingressar grans quantitats de diners, sense cap tipus de preparació ni formació per gestionar-ho. Per això molts esportistes no acaben bé, perquè no són capaços de gestionar aquest canvi vertiginós. Guanyen milions d'euros i quatre anys després de retirar-se la majoria s'adonen que els diners s'han evaporat".
Un missatge 'made in Spain'
Des de la pròpia experiència, també llança un missatge directe dels Estats Units cap a Espanya tot recordant que "és realment complicat que els esportistes professionals compaginin la Universitat amb la seva activitat esportiva, i per això et sents forçat a triar entre la teva formació acadèmica i el teu desig de dedicar-te a l'esport que t'apassiona". No descarta treballar en aquesta línia en un futur proper.
A Gasol li agrada el bàsquet però també és un gran amant de l'aprenentatge entre llibres. Llegeix per desconnectar a primera hora del matí i abans d'anar a dormir. Entre les seves recomanacions, figuren Mindset. La actitud del éxito de Carol S.Dweck; Drive de Daniel H. Pink; Triggers, de Marshall Goldsmith i Good to Great, de Jim Collins. També recorda com el seu exentrenador Phil Jackson li va regalar Fiesta, d'Ernest Hemingway; 2666, de Roberto Bolaño o Trampa 22 de, Joseph Heller.
Gasol: "Et sents forçat a triar entre la teva formació acadèmica i el teu desig de dedicar-te a l'esport"
La música és una altra de les seves passions i detalla la seva amistat amb coneguts cantants com Plácido Domingo, Rosana, Pau Donés, David i José Manuel Muñoz d'Estopa, Juan Juis Guerra, Antonio Carmona o David Bisbal. Entre les seves fonts d'inspiració també s'hi troben esportistes d'elit com Rafa Nadal, líders com Nelson Manela o Ghandi i cardiòlegs com Valentí Fuster.
I quina millor manera d'acabar aquest partit que amb una cita de Michael Jordan, el gran ídol de Gasol: "He fallat més de 9.000 tirs en la meva carrera. He perdut gairebé 300 partits. En 26 ocasions m'han confiat l'últim tir del partit i he fallat. En el transcurs de la meva vida, no he encertat pas un cop i un altre. I justament per això he tingut èxit".