Ni les banyen en sake, ni beuen cervesa ni escolten música per relaxar-se. La carn Wagyu amb dominació d'origen Kobe és tan preuada que, probablement, els vedells d'on surten són els animals amb la vida més mitificada. Al contrari de l'existència règia que els hi atribueixen els foodies més desinformats, la realitat és que aquests exemplars japonesos viuen confinats en estables durant uns pocs mesos abans de ser sacrificats per la preparació de la seva carn, excepte uns pocs que gaudeixen de petits passejos puntuals per camps limitats. Així doncs, què fa tan especial aquesta carn, que es pot vendre a un preu que oscil·la entre els 50 i els 500 euros el quilo a la subhasta del mercat de Kobe?
Només se sacrifiquen 3.000 exemplars a l'any d'entre 30 i 60 mesos de vida i d'uns 500 o 700 quilos per produir carn Waygu D.O. Kobe
El primer que cal entendre és que hi ha poquíssimes peces de vedella que compten amb el certificat de Waygu amb D.O Kobe. Per començar, que una carn sigui Waygu només vol dir que la vaca és japonesa, el que no la fa pas millor que una de gallega o una de la Vall d'en Bas. De tots els Waygu, alguns són de Kobe, però només els mascles castrats o les vaques sense descendència de la varietat Tajima Japanese Black, nascudes, criades i sacrificades a la regió obtenen la valuosa acreditació.
La selecció és tan depurada que només se sacrifiquen 3.000 exemplars a l'any d'entre 30 i 60 mesos de vida i d'uns 500 o 700 quilos per produir carn Waygu D.O. Kobe. Això equival a només el 0,16% del consum total de carn de vedella al Japó. Un bé escàs que es paga a preu d'or.
Els vedells de Kobe potser no tenen biberons de cervesa, però la seva dieta sí que és clau per constituir la seva característica carn vetada, tan saturada de greix que es desfà com la mantega amb el simple tacte dels dits. De fet, els experts adverteixen que, més que pel seu gust, la carn Waygu de Kobe destaca per la seva textura i cremositat, un valor molt apreciat pels comensals asiàtics.
La carn de Kobe representa només el 0,16% del consum total de carn de vedella al Japó. Un bé escàs que es paga a preu d'or
Entre la dieta habitual de tan selectes vaques hi trobem palla, arròs i civada de la millor qualitat. En algunes regions fins i tot incorporen olives torrades, que aporten un gust més dolç un cop es tracta la carn, i els productors més curosos preparen racions amb barreges de 14 herbes de la medicina tradicional japonesa, aconseguint així un producte menys greixós.
Com reconéixer la carn de Kobe?
El més important: com reconeixem una carn Waygu de Kobe? El més fàcil seria conèixer el comerciant, ja que només els membres de la societat del D.O de Kobe poden participar en la subhasta de la carn, a un mòdic preu de 3.000 euros anuals. Una altra manera és preguntar per la matrícula de la carn. Tots els exemplars compten amb un codi de 10 dígits en el que queda registrat que l'exemplar ha estat tota la seva vida a la regió de Kobe. I, finalment, podem buscar el segell en forma de crisantem, la flor nacional japonesa, amb què es distingeixen cadascuna de les peces que es comercialitzen.
Per cert, aquella hamburguesa de 25 euros que et van servir no era Waygu ni havia estat mai a Kobe.