• Afterwork
  • Dues postres i un mateix destí: Barcelona

Dues postres i un mateix destí: Barcelona

Barcelona ha presenciat com dos grups de xefs de renom nacional i internacional han pugnat per una mateixa fita: crear les postres de la Mercè

La proposta gastronòmica de Jordi Vilà i Antonio Bachour està composta per figues, ametlles, mel i pasta brisa | Cedida
La proposta gastronòmica de Jordi Vilà i Antonio Bachour està composta per figues, ametlles, mel i pasta brisa | Cedida
Elena Busquets | VIA Empresa
Directora de VIA Empresa
Barcelona
15 d'Octubre de 2022

De la mateixa manera que Alex Casademunt i David Bustamante cantaven a ple pulmó que eren "dos hombres con un mismo destino" l'any 2002, Barcelona va veure néixer aquest mes de setembre dues postres amb un mateix destí. Són dues històries paral·leles de xefs de renom internacional que van convergir en un mateix espai-temps i que han anhelat una mateixa fita: convertir-se en les postres de La Mercè que acompanyi a la ciutat durant els dies en què Barcelona viu la seva Festa Major. 

 

Del millor pastisser del món

Figues fresques, ametlles en làmines i un cremós de mel, acompanyat amb una crema d'ametlles i presentat sobre una pasta brisa. Unes postres de temporada -tot just acabada en acomiadar el setembre- i de proximitat. Unes postres creades especialment per Barcelona, amb motiu de les festes de la Mercè, que són obra de Jordi Vilà, el xef d'Alkimia i Al Kostat, i el reconegut pastisser porto-riqueny Antonio Bachour, qui ha rebut recentment el premi al millor pastisser del món a la gala The Best Chef Awards celebrada a la Galería de Cristal del Palacio de Cibeles, a Madrid. 

És la segona vegada que rebia el premi, la primera va ser l'any 2018. "De vegades la vida no ho posa fàcil. Vaig tenir una salut molt fràgil quan era jove i li dec als metges haver sobreviscut a una malaltia greu", declarava commocionat Bachour a la gala culinària d'aquest mes de setembre després d'haver sumat un nou èxit a la seva trajectòria gastronòmica. El "mestre de la confecció", segons la guia Zagat, ha creat infinitats de postres creatius arreu del món. L'últim té com a excusa una dona -la Mercè-, una època -el setembre- i una ciutat mediterrània: Barcelona.

 

Bachour: "Com pot ser que aquí tingueu postres per a totes les ocasions i no tingueu una típica per a la Mercè?"

La història d'aquestes postres es remunta a les festes de la Mercè del 2021, quan el xef d'Alkimia i Al Kostat va convidar al pastisser Bachour a un sopar de Festa Major. En aquell àpat van improvisar unes postres de temporada, que va donar peu a una gran pregunta, per part del porto-riqueny: "Com pot ser que aquí tingueu postres per a totes les ocasions i no tingueu una típica per a la Mercè?" No anava mal encaminat: panellets, el tortell de reis, la coca de Sant Joan, el pa de Sant Jordi, la mona de Pasqua...

Jordi Vilà, Antonio Bachour y Olivier Fernández | Cedida
Jordi Vilà, Antonio Bachour i Olivier Fernández | Cedida

Així que van decidir crear-ne un, amb productes d'estricta temporada i de proximitat. A més, van comptar amb la col·laboració de PACE Gastro, el primer venture studio dedicat a la gastronomia, i els més de 300 membres del Gremi de Pastisseria de Barcelona. De fet, durant les festes de la Mercè i els dies d'abans i de després, les postres barcelonines es van poder comprar a molts dels establiments dels pastissers associats. "Creiem que la temporalitat d’aquest pastís farà que els barcelonins i barcelonines l’esperin any rere any amb moltes ganes, perquè només podran trobar-lo durant un temps limitat”, va afirmar el portaveu del Gremi de Pastisseria, Olivier Fernández, durant el llançament de les Postres de la Mercè.

Des de PACE Gastro asseguren que la col·laboració d'ambdós xefs, i d'ells mateixos, ha sigut desinteressada. Ho han fet "per la ciutat"; per promoure que "a Barcelona passin coses". 

El piromusical d'Oriol Balaguer, Eric Ortuño, Christian i Pol Escribà

Paral·lelament al llançament de Vilà i Bachour, quatre mestres pastissers catalans van voler traslladar també l'alta pastisseria a la Festa Major de la ciutat. Són Oriol Balaguer, Eric Ortuño (de l'Atelier) i Christian Pol Escribà (el pare i el fill), que van presentar el seu pastís de la Mercè. Una proposta gastronòmica que recorda a la pirotècnia de Montjuïc durant els dies de festa. Maduixes, gerds, nata i xocolata, acompanyats de continues explosions al paladar ocasionades per Peta Zetas protagonitzen aquest pastís fet a quatre mans i "amb molt d'afecte i imaginació", assegurava Christian Escribà. Tot just a sobre de la corona de xocolata, s'hi troba l'escut de Barcelona, en una moneda de xocolata blanca. 

 

El pastís, amb forma de tortell, el van vendre amb unitats limitades als establiments de les tres famílies pastisseres, per encàrrec i durant quatre dies: del 23 al 26 de setembre. 

Cap de les dues propostes gastronòmiques, per tant, es pot trobar ara mateix a les pastisseries. No serà fins a les festes de la Mercè 2023 que els barcelonins les podran tastar i dictar el seu veredicte. Quines esdevindran les postres de la ciutat?