• Afterwork
  • Quatre projectes gastronòmics amb rerefons social

Quatre projectes gastronòmics amb rerefons social

Una 'app' de menjar a domicili que alimenta als sensellar, una ONG que ocupa persones sense recursos per elaborar formatges i vins, una cervesa ecològica amb finalitats socials, verdura de proximitat contra l'exclusió… i tot a un clic

Un dels projectes d'Ampans és el de Formatges Muntanyol | Cedida
Un dels projectes d'Ampans és el de Formatges Muntanyol | Cedida
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
12 de Setembre de 2021

Convençuts que un altre model alimentari i social és possible, són moltes les fundacions i ONG que, des de diferents punts de vista, ajuden a persones sensellar, amb escassos recursos o amb discapacitat intel·lectual a millorar el seu dia a dia. Algunes, a més, proposen alhora models de negoci locals i sense intermediaris que ajuden als petits productors. Des del 2019, han canviat moltes coses i projectes com aquests es fan més necessaris. Aquestes quatre iniciatives que hem seleccionat es troben a un clic i poden marcar una diferència per a molts col·lectius que veuen agreujada la seva situació amb la crisi sanitària

 

Fundació Ampans

Des de l'any 1965, la fundació Ampans acompanya les persones en el seu projecte de vida donant-los formació, treball i habitatge. En l'àmbit laboral, creen empreses i serveis que donen feina a més de 200 persones amb discapacitat i necessitats de suport. Per exemple, amb el seu restaurant Canonge, al centre de Manresa, ofereix cuina amb valor social perquè incorpora en el seu equip a persones amb discapacitat intel·lectual i a un preu correcte. Un altre dels projectes gastronòmics (interessantíssims) que tenen és el dels formatges que elaboren sota la marca Formatges Muntanyola i els vins sota l'etiqueta Vins Urpina. També creen ocupació en el sector de la jardineria, la neteja, els manipulats, les arts gràfiques, el medi ambient… En el terreny del coneixement, convoquen un premi de recerca i innovació sobre persones amb discapacitat intel·lectual, impulsen un postgrau a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) i organitzen el Congrés d'Alteracions de Conducta, amb la participació de més de 500 professionals.

Un dels projectes d'Ampans és Vins Urpina | Cedida

Un dels projectes d'Ampans és Vins Urpina | Cedida

Web: http://www.ampans.cat

 

Cervesa ecològica, vegana i de proximitat, amb finalitats socials

Prenent com a pilar la tendència vegana, BdeGust és una iniciativa ètica que, a més, col·labora amb projectes socials. Blanca Costa, la fundadora, explica que el seu projecte, que va néixer ja fa dos anys, no només mira cap al respecte a l'entorn, amb un impacte social, animal i mediambiental baix, sinó també cap a nosaltres mateixos com a opció de vida. Amb productes com la seva nova cervesa ecològica IPA (també sense gluten) AtreBida, creada en col·laboració amb AD Iniciatives Socials, es visibiliza aquesta organització que disposa d'un restaurant-escola on ofereix recursos de formació i inserció laboral per a joves que, per diferents raons, tenen dificultats per accedir al món laboral.

La cervesa ecològica AtreBida | Cedida

La cervesa ecològica AtreBida | Cedida

"AtreBida és la cervesa de totes aquelles persones atrevides, que emprenen un nou rumb, un nou camí i de totes aquelles persones que les acompanyen", explica Costa. La companyia treballa amb persones en risc d'exclusió social i laboral i totes les seves cerveses són respectuoses amb el planeta. Per exemple, l'empresa s'encarrega de transformar els residus que genera amb l'elaboració de les seves cerveses ecològiques en adob per al seu propi camp de llúpol, on també realitzen un projecte de conservació d'abelles silvestres.

Web: https://www.bdegust.beer

La cooperativa Mans dóna visibilitat al paper del pagès, explicant als consumidors com i on es produeix cadascuna de les fruites i verdures que distribueixen

Mans, fruita i verdura de proximitat contra l'exclusió

Aquesta cooperativa social dedicada a la producció, transformació i comercialització de fruita i verdura ecològica treballa per inserir laboralment i social a persones joves que es troben en una situació de fragilitat social o risc d'exclusió. Mans també dona visibilitat al paper del pagès, explicant als consumidors com i on es produeix cadascuna de les fruites i verdures que distribueixen. El seu packaging és el primer envàs sostenible per vendre fruita i verdura ecològica i va ser reconegut amb el premi WorldStar Packaging Industry (https://www.worldstarpackagingindustry.com/) d'aquest any.

Web: https://www.mans.coop

Terra Social Food

És un projecte de menjar a domicili que alimenta els sensellar, sense oblidar-se del planeta. Per cada cinc plats venuts, Terra Social Food en produeix i entrega solidàriament un a algú que no té recursos per menjar. La idea va sorgir el 2019. Corinna, una alemanya que es dedicava a tasques administratives al sector de la distribució d'aliments, i Noé, un belga procedent del món dels mitjans i de la premsa i apassionat per la cuina des de molt jove, van pensar que l'aventura gastronòmica i solidària no era tan eixelebrada. Totes les seves entregues són lliures de plàstic i additius, treballen amb productes locals i ja han aconseguit, a través d'una campanya de crowfunding a la plataforma Goteo, finançament per repartir més de 645 menús per a les persones que no tenen llar. La seva app està disponible a Google Play i Apple Store.

Web: https://www.goteo.org/project/terra-social-food