La competència dels països emergents ha desmantellat el sistema productiu de l'Estat. Amb la necessitat de virar cap a la recerca i el desenvolupament de nous productes, moltes mirades es dirigeixen a la universitat, on es concentra el know how investigador, i la UPC hi té molt a dir.
El context converteix una universitat com la UPC, formadora de tècnics i enginyers, en més necessària que mai?
Sempre hem considerat que en aquests moments de crisi som part de la solució. Aportem coneixement a través de la formació dels titulats i, a més, un suport cada vegada més important a les empreses. Es diu que la solució passa per l'exportació i això implica tenir empreses competitives. Cal estar en contacte amb el coneixement i això és el que oferim a la UPC.
L'empresa capta la formació de talent que es crea a la universitat?
Si hi ha una universitat propera al sector productiu és la UPC. Tenim més de 800 convenis en actiu amb les empreses. Fins i tot, en aquests moments de crisi, aquesta activitat no se n'ha ressentit gaire. Mantenim un nivell competitiu en els projectes europeus, nacionals i de convenis que se situa al voltant dels 75 milions d'euros.
I com s'atorga valor a tot aquest coneixement generat?
En el nostre cas, amb la unitat de patents que tenim, que és de les més actives d'Espanya, i amb la creació d'spin-offs i start-ups, amb edificis específics per a aquesta finalitat als diferents campus, com el Gaia, que acull en 7.000 metres quadrats grups de recerca que estan en contacte directe amb les empreses.
Copagament o universitat pública?
En alguns casos, un cert grau de copagament és necessari. És preferible que alguns alumnes assumeixin el 30% de la matrícula i altres el 10% que no tots paguin el 20%. A més, cal canviar pràctiques, com els salts de carrera, que tenen un alt cost per a les finances.
Les empreses, a la universitat o als polígons?
El que és complicat és trobar el punt d'unió, però nosaltres ja som un exemple de col·laboració entre els dos mons.
Ensenyament a distància o presencial?
Sempre s'han d'aprofitar les possibilitats de les noves tecnologies, però hi ha carreres que hauran de tenir un gran pes d'assignatures presencials. No voldria pujar-me a un avió en el qual el pilot no hagués trepitjat mai abans la cabina.
'Minijobs' o més pràctiques?
Aquí, el més interessant és que l'empresari es cregui les pràctiques. Que sàpiga ensenyar a l'alumne, que aprengui d'ell, i que el testi per si li pot interessar en el futur.
Els estudiants han d'emigrar o buscar el seu lloc aquí?
El mercat és global, i al final cadascú trobarà el seu lloc allà on correspongui. Tenim la sensació que ara molta gent marxa, però tendim a exagerar, i les possibilitats que hi ha al mercat són molt grans.
Més Europa o més món?
Es fa complicat defensar Europa davant de l'empenta i possibilitats que s'obren en mercats com l'asiàtic. En tot cas, cal mirar a l'exterior i aprofitar les oportunitats que se'ns presenten arreu del món.
Suspendisse consectetur urna magna, sed ultricies nibh ornare pellentesque. Morbi commodo sapien nec vulputate tristique.