Cap de setmana (i setmana) de cites gastronòmiques a Barcelona. Fins a cinc fires es creuen i es donen cita a la ciutat comtal des d'aquest cap de setmana. La InnBrew donarà el tret de sortida aquest dijous 31 de març, mentre de divendres a diumenge se celebraran la fira de turisme B-Travel (amb un focus gastronòmic important) i l'All Those el dos i tres abril; la setmana arrencarà amb els plats forts: la Barcelona Wine Week (del quatre al sis d'abril) i la fira professional Alimentaria & Hostelco (del quatre al set d'abril). Repassem què veure, menjar i beure en aquests punts de trobada de professionals i afeccionats que recuperen en gran part formats (gairebé) prepandèmics.
InnBrew (31 – 2 abril)
Aquest dijous, 31 de març, i fins al dos d'abril del 2022, La Farga de l'Hospitalet (Barcelona) torna a albergar la InnBrew, The Brewers Convention, que en la seva segona edició es consolida com el punt de trobada i de referència del sector professional de la cervesa tant d'Espanya, com del sud d'Europa. Organitzat per Beer Events (Barcelona Beer Festival i Barcelona Beer Challenge), la InnBrew és un esdeveniment B2B creat per satisfer les necessitats de les empreses dedicades al sector de la cervesa, en un moment en el qual, el sector craft està en plena expansió i creixement.
En aquesta segona edició, dirigida per Judit Càrtex, la InnBrew es presenta amb més formació, amb més debat i amb més vocació de transformació i d'innovació. Però, sobretot, es presenta més heterogènia, per donar cabuda a tots aquells temes que poden interessar al professional de la cervesa. Aquest InnBrew tindrà un colofó d'autèntic luxe: la gala de lliurament dels VII Barcelona Beer Challenge, considerat com el certamen de cervesa artesana més important d'Europa. Serà una cita que recuperarà l'esplendor d'altres edicions, on es lliuraran les medalles (or, plata i bronze) de les 64 categories en les quals es distribueixen el concurs. De tots els guanyadors, es trien els premis principals: Millor Cervecera de l'Any, la cervecera que obté més medalles en totes les categories, i que l'any passat va ser la basca Basqueland Brewing i Millor Cervecera Novella, un premi que reconeix a les cerveseres de nova creació, i que en 2021 va recaure en la italiana Torre Mozza.
B-Travel (1 – 3 abril)
El turisme gastronòmic serà un dels protagonistes de la propera edició de B-Travel, el saló de turisme d'experiències organitzat per Fira de Barcelona, que acollirà el recinte de Montjuïc amb 200 expositors. Per decubrirlo, l'espai B-Delicious tornarà a ser un dels grans atractius. Per primera vegada es desenvoluparà en una carpa de 2.400 metres quadrats que s'instal·larà a la plaça Univers. I és que la cuina afegeix un encant particular a l'oferta de gairebé qualquier destinació turística. Els visitants podran assaborir, a l'aire lliure, especialitats culinàries de la Comunitat Valenciana, en aquesta edició protagonista a través del seu segell L'Exquisit Mediterrani. El divendres dia un, en l'exterior de la plaça Univers, s'oferirà un arròs al sarment i caragols a càrrec del restaurant Alfonso Mira d'Asp (Alacant) i un arròs de vigília per l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna (València) mentre que, en la carpa habilitada a la mateixa plaça, es podran degustar plats típics de la regió muntanyenca oferts pels restaurants de la província de València La Pitanza de la xef Silvia Meléndez de Pedralba i El Cerrao de Sot de Xera del xef Tony Fernández i fer un tast de vins i olis dels Cellers Vegamar i MGWines, un projecte de recuperació de l'oli de la varietat d'aquesta zona.
La cuina afegeix un encant particular a l'oferta de gairebé qualquier destinació turística
El dissabte, hi haurà gastrotapes de la Costa Blanca elaborades per l'oenegé Alacant Gastronòmica Solidària de la mà de Gicelia Santos i Andrés Ramírez; un tast de vins de la DOP Alacant; arrossos melosos mariners de la Xarxa de Centres de Turisme de la Comunitat Valenciana cuinats per Eva Mollà i Alicia Arenas, i una fideuà de Gandia a càrrec del xef Pep Solà. El diumenge tres, últim dia, se serviran més gastrotapes alacantines i hi haurà un tast d'olis Senyoriu de Relleu. En els stands de l'associació Girona Excel·lent es podran degustar torrades amb foie micuit amb oli Sant Ferran i compota de poma, fideus a la cassola de mar i muntanya o hamburguesa de vedella del Ripollès o paladejar especialitats com torto asturià de blat de moro, perdiu a la toledana o cua de vedella en el de Paradores Nacionals. La saborosa cuina colombiana-mexicana estarà en l'stand del restaurant Anormal de Barcelona i també es podran catar alguns dels millors vins de les Rutes del Vi de Castella i Lleó com els de les denominacions d'origen Ribera del Duero, Rueda o Toro; o beure unes cerveses en la barra de Damm. Entre els showcookings, apunteu-vos el del xef mexicà Paco Méndez, que presentarà el seu nou restaurant Come i la d'Albert Torres, portaveu, i José Montes, expert en coctelería, de l'associació de divulgació de la cultura i la gastronomia mexicana Mexcat.
La Comunitat Valenciana és la convidada de la B Travel
All Those (2 – 3 abril)
El mercat d'emprenedors i artesans gastronòmics de Barcelona torna als jardins del Teatre Nacional de Catalunya (format 100% exterior) després d'una pausa de dos anys. És una de les cites gastronòmiques més esperades pels locals. Es donaran cita clàssics com el restaurant Gresca del reconegut xef barceloní Rafa Peña i novetats tan atractives com les pizzes de massa mare de Ca Pizza o la destrossadora proposta asiàtica dels dos xefs Albert Raurich i Eugeni de Diego, Tamae. La cita acull, a més, atractives propostes com un tast a càrrec de Quesos de Suiza amb les seves varietats més representatives Li Gruyère AOP Reserva, Emmentaler AOP, URTYP ®, Appenzeller® i Tête de Moine AOP i una variada selecció de projectes d'artesania locals: tes, olis, mels, ceràmiques, melmelades... Anoteu els tallers gratuïts. Entrada a partir de tres euros, gratuïta per a menors de 12 anys.
Barcelona Wine Week (4 – 6 abril)
Aquesta cita per als amants del vi aglutina una oferta de qualitat representativa de tota la diversitat geogràfica i varietal del vi a Espanya, vertebrada principalment per territoris. Segons dades de l'organització, el palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona, acollirà un 20% més de cellers participants i un 50% més de segells de qualitat respecte al 2020. Les varietats autòctones, com a referents d'una viticultura sostenible, seran l'eix principal de gran part de les activitats. Els Master of Wine Pedro Ballesteros i Sarah Jane Evans; els cellerers Miguel A. i Mireia Torres, Carlos Moro, Mauricio González Gordon i Núria Altés; els sommeliers Ferran Centelles i Giorgia Scaramella i el catedràtic en viticultura de la Universitat de La Rioja, Fernando Martínez de Toda, entre d'altres, debatran sobre sostenibilitat al món del vi i participaran en tastos i ponències. La Wine Tasting Journey / Hidden grapes és la barra de vins on catar 47 varietats autòctones minoritàries, algunes d'elles tan curioses i poc conegudes com bruñal, caiño blanc, mizancho, moneu, garnatxa peluda o tortosí. Amb fins a 57 referències per degustar de petites produccions, moltes les quals són difícils de trobar al mercat. A l'àrea BWW Gastronomy se serviran 27 referències de vins –blancs, negres, rosats, espumosos i dolços–, que maridaran amb els seus respectius 27 platerets. En el marc de BWW Likes the City tindrà lloc la cerimònia de lliurament dels Barcelona Rosé International Bubbles Awards i la celebració de la G-Night, la gran festa de la garnatxa. Entrades entre 40 i 60 euros, només a la venda al seu web.
A l'àrea BWW Gastronomy se serviran 27 referències de vins
Alimentaria & Hostelco (4 – 7 abril)
Prop de 3.000 empreses estaran en aquesta edició simultània tan esperada d'Alimentària i Hostelco per presentar la seva oferta i contribuir a incentivar el negoci, la internacionalització i la reactivació de sectors estratègics per a l'economia espanyola. L'esdeveniment global de la indústria alimentària, el foodservice, la restauració i l'equipament hosteler tornen al recinte Gran Via Fira de Barcelona d'amb 400 firmes internacionals, procedents de 52 països, en uns 15.000 m² de superfície expositiva. Una edició que consolida la internacionalització del saló. En paraules de José Luis Bonet, president d'Alimentaria i de la Cambra de comerç d'Espanya: "estem molt satisfets de la confiança que una vegada més han dipositat en nosaltres moltes empreses d'altres països. Ens enorgulleix que, en un context com l'actual, gairebé una cinquena part de l'oferta total del saló sigui de firmes d'àmbit internacional".
La gastronomia revalidarà la seva condició de pilar estratègic i diferencial d'Alimentaria & Hostelco al congrés The Experience Live Gastronomy amb les ponències i demostracions culinàries de 30 xefs de referència amb més de 36 estrelles Michelin entre tots ells moltes de les quals inclouen degustació. Com en anteriors edicions, The Olive Oil Bar acollirà un tast autoguiat per degustar 100 dels millors Olis d'Oliva verge extra (AOVE) nacionals. Paral·lelament, Hostelco parlarà del potencial del cafè com a "producte estavella" del bar, la restauració i el canal Horeca. A més de tastos i demostracions sobre la seva preparació i consum, l'espai Hostelco Live Moments reunirà propostes gastronòmiques i últimes tendències en pastisseria, gelateria i còctels. Alimentaria tornarà a comptar amb deu sectors especialitzats per tipologia de producte o procedència: Interlact (làctics i derivats), Expoconser (conserves), Snacks, Biscuits & Confectionary (indústria del dolç i canal impuls), Mediterranean Foods (Dieta Mediterrània, productes frescos, olis d'oliva i olis vegetals), Intercarne (càrnics i derivats), Grocery Foods (empreses de gran consum alimentari), Alimentaria Trends (delicatessen, ecològics, lliures d'alergènics, Halal i funcionals), Lands of Spain i International Pavilions. Entrades, entre 65 i 90 euros.
L'edició d'enguany consolida la internacionalització d'Alimentaria