• Afterwork
  • Des de Brussel·les: el boig món de la recollida d’escombraries

Des de Brussel·les: el boig món de la recollida d’escombraries

Davant el dubte, és habitual tenir un paper imprès a la nevera per estar segurs que es recicla com cal

Imatge d'un camió de la brossa a Brussel·les | iStock
Imatge d'un camió de la brossa a Brussel·les | iStock
Imatge
Periodista
30 d'Abril de 2023
Act. 26 de Maig de 2023

Envàs, on vas?, deia una campanya de fa uns anys a Catalunya per informar sobre on havien d’anar a parar els plàstics per a reciclar. A Bèlgica, el sistema de saber a on va el rebuig és molt més complex. Els turistes que hagin visitat algun cop la ciutat de Brussel·les s’hauran quedat una mica sorpresos de veure escombraries al carrer, muntanyes de bosses blanques, també blaves i grogues, taronges o verdes. No és a causa de cap vaga. A la ciutat belga no hi ha containers. S'aplica un sistema de recollida d’escombraries porta a porta, però molt diferent al d’altres localitats, com a Barcelona, on alguns barris ja l’utilitzen.

 

El sistema porta a porta es va començar a aplicar fa aproximadament uns vint anys a la capital belga. És un sistema curiós, una mica complicat pels no iniciats i no gaire pràctic, per a malestar de molts ciutadans. El principal rebuig cal posar-lo en una bossa de color blanc homologada, no s’hi pot llançar escombraries en una qualsevol (ni parlar-ne de les que porten perfum, també pel seu impacte mediambiental). Cal comprar unes determinades amb un segell que porta el nom de Regió Brussel·les-capital, a un preu una mica més car que d’altres no oficials.

Tothom es pregunta per què no es pot llançar les escombraries tots els dies

Aquesta bossa es pot llançar dues vegades a la setmana, depenent del barri. En el meu, només s’hi pot els dimarts i divendres a partir de les sis de la tarda i fins a dos quarts de sis del matí de l'endemà. Es col·loca davant la porta o, en alguns casos, al costat d’un arbre que estigui a tocar del domicili. Si vols menjar peix, cal planificar-ho bé, no voldràs deixar les deixalles durant 4 dies amb les restes de les espines i la pell pudent. Si tens criatures (especialment els nadons, amb els bolquers que s’acumulen a gran velocitat) és millor optar per sistemes alternatius com els famosos contenidors per a bolquers, molt valorats entre els progenitors del país, per raons òbvies. Tothom es pregunta per què no es pot llançar les escombraries tots els dies. Les autoritats, sovint, han justificat el sistema perquè es tracta d’acumular menys deixalla.

 

I què passa amb la resta d’escombraries? Només s’hi poden llançar un cop per setmana i tot al revés del qual estem acostumats a Catalunya: la bossa blava és on es llencen els envasos i plàstics (prèviament netejats) i a la bossa groga, el paper. La verda és per aquells que tinguin jardins i puguin deixar les restes de matolls, plantes i fulles; i la taronja per a les restes orgàniques (aquesta última no és obligatòria, però a partir del 15 de maig, ho serà). El sistema tampoc és fàcil, fins fa poc al plàstic no s’hi podia ficar els envasos dels xampinyons [sic] però sí els d’una llauna de refresc; en l'orgànica es poden deixar les restes de fruita, però no les closques dels musclos. Davant el dubte, és habitual tenir un paper imprès a la nevera per estar segurs que es recicla com cal.

I què passa si respectes els horaris? I si no respectes el reciclatge? I si llences les escombraries un dia que no toca? La legislació belga contempla multes. Els treballadors de l’empresa pública que s’encarrega de recollir les bosses —Bruxelles Propreté— es converteixen en autèntics detectius en l’art de saber qui compleix degudament amb la legislació.

Si et deixes una carta poden saber les teves dades i descobrir qui ha comès la infracció, obren les bosses sense contemplació

Si no has reciclat adequadament, la multa és de 75 euros. En un edifici on hi ha més d’un pis, els treballadors que recullen les escombraries poden obrir les bosses per trobar restes si veuen que no es compleix adequadament la normativa. Si et deixes una carta poden saber les teves dades i descobrir qui ha comès la infracció, obren les bosses sense contemplació. Hi ha casos de ciutadans que han rebut una missiva dos anys més tard d’haver reciclat malament on se’ls adverteix que hauran de pagar una sanció. Si es troben vidres trencats dins d’una bossa blanca, la multa pot superar els 100 euros, si ets reincident, la multa pot ser de 200 euros, però l’administració belga avisa: la reincidència o trobar productes químics en les escombraries pot portar a una sanció de fins a 62.500 euros.

No tots els edificis, però, han de llançar al carrer les escombraries. Alguns més moderns tenen contenidors privats on es dipositen les deixalles cada dia. Un bé escàs, però, en una ciutat on molts domicilis són molts antics, alguns del segle XIX. Però aquesta és ja una altra història.