• Afterwork
  • Els reis del 'delivery' català: croquetes, truita i canelons

Els reis del 'delivery' català: croquetes, truita i canelons

L'escalivada, els calçots i el trinxat experimenten un creixement en el nombre de comandes i es posicionen com les receptes més tradicionals disponibles a domicili a Catalunya

Les croquetes a Catalunya | Cedida
Les croquetes a Catalunya | Cedida
Redacción VIA Empresa
Barcelona
06 d'Abril de 2023

Glovo presenta la 2a edició del seu estudi sobre el consum de gastronomia tradicional espanyola a domicili. El Baròmetre GastroEspaña ha fet un llistat de les receptes més consumides pels usuaris de Glovo durant 2022 a les més de 400 ciutats del país on l'app està disponible.

L'estudi revela que els catalans van demanar a domicili més de 185.000 croquetes el 2022, sent les més demanades les de pernil i pollastre. Tot i això, les varietats més innovadores com les de sípia, bolets, gambes, cecina o gorgonzola guanyen cada any nous adeptes. Per segon any consecutiu, les croquetes preferides dels catalans se serveixen a A Pluma, seguides molt de prop per les croquetes de pernil d'Armando. En tercer lloc se situen les de Mantequerías Pirenaicas, comerç popular de Barcelona que va obrir les portes el 1957.

La segona recepta tradicional més demanada a domicili a Catalunya és la truita de patata. El 2022, es van demanar més de 66.000 unitats, un 20% més que l'exercici anterior, cosa que equival de mitjana a gairebé 1.300 truites de patates a la setmana. Igual que en altres ciutats del territori, l'etern dilema de "amb ceba" o sense passa a un segon pla donant pas al de amb o sense tòfona. De fet, la demanda de truita de patata amb tòfona s'ha incrementat un 50% durant el 2022. A Barcelona, el tercer dia de l'any en què més es va consumir aquesta recepta tradicional va ser el 9 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Truita de Patata.

Per establiments, Mantequerías Pirenaicas se situa entre els tres primers, ocupant la primera plaça. En segon lloc la truita d'Armando i en tercer lloc la truita de patata amb encenalls de pernil del restaurant Enrique Tomás.

Pel que fa a receptes tradicionals més demanades a domicili a Catalunya destaquen l'escalivada, els calçots i el trinxat

Els canelons ocupen la tercera posició. L'any 2022 es van demanar més de 22.000 unitats d'aquesta recepta típica a Catalunya. Pel que fa als tipus de canelons, el 63% de les comandes corresponen a la recepta clàssica mentre que el 37% restant són receptes més innovadores com farcits d'espinacs o tòfona. A Pluma torna a liderar el rànquing en aquesta ocasió amb la seva recepta clàssica de canelons i els seus canelons farcits de poma i foie. El segueixen Rostisseria Los Pollos, amb els seus clàssics canelons de carn i, finalment, el restaurant Flash Flash, un dels establiments més icònics de Barcelona.

Un altre dels plats més demandats a domicili a la regió és la fideuà amb gairebé 5.000 comandes a domicili el 2022. El dia de l'any en què es va demanar més aquesta recepta va ser el 18 d'abril coincidint amb el darrer cap de setmana de Setmana Santa . Per establiments, Rostisseria Los Pollos, Rostisseria Viva i Rostisseria Las Planas, lideren el rànquing.

Pel que fa a receptes tradicionals més demanades a domicili a la regió destaquen l'escalivada, els calçots i el trinxat. En concret, el 2022 es van demanar a domicili més de 2.300 racions d'escalivada. Més de la meitat de les comandes d'aquest plat tradicional a domicili se serveixen a restaurants especialitzats en pollastre a l'ast. Per la seva banda, els calçots també tenen presència en format delivery. De fet, el 2022 es van lliurar més de 600 racions.