• Afterwork
  • Aquest és el resort més gurmet de Menorca: amb 14 restaurants, un amb xef estrella Michelin

Aquest és el resort més gurmet de Menorca: amb 14 restaurants, un amb xef estrella Michelin

Lago Resort Menorca, l’ecohotel que un no espera al costat del port esportiu de Cala en Bosch

Vista aèria del Lago Resort Menorca, al complex a Cala en Bosch | Cedida
Vista aèria del Lago Resort Menorca, al complex a Cala en Bosch | Cedida
Barcelona
22 de Juny de 2024

Hotel Lago Resort (Via de Circumval·lació, 5, Cala en Bosch, Menorca) és el tipus d'ecohotel que un esperaria trobar a Mallorca i Eivissa, però no a Menorca. O aquesta primera impressió és la que llança el seu cognom, resort. Res a témer. No estem davant d'un resort a l'ús. Un no ve aquí a tancar-se, banyar-se i pul·lular amb la polsereta, fins que el dia de sortida anuncia el check out amb l'equipatge a recepció. Els seus 14 restaurants donarien per quedar-se dins indefinidament -sí, hem llegit bé: 14-. Diríem que és el resort més gastronòmic de tota l'illa; però també és un hotel amb un poble annex o bé un poble dins d'un resort de luxe al popular port recreatiu de Cala en Bosch.

Hotel Lago Resort és el resort més gastronòmic de tota l'illa

El complex, que regeix el val·lisoletà GrupoMoga, es divideix en les suites del Lago Eco Hotel & Thalasso Pool, Las Casas del Lago, Villas del Lago y Los Bungalows del Lago. Allotjaments adultsonly o vil·les i apartaments familiars, segons es prefereixi. Tots, amb espais individualitzats on passar-ho bé i desconnectar. Que les possibilitats no ens despistin; aquí l'important és demanar un gin amb llimonada en arribar al taulell (la pomada és el nom que pren aquesta popular beguda de Maó a Ferreries). I, després, deixar-se aconsellar sobre on dinar i sopar (l'oferta inicial per marca es desdobla en fins a 24 restaurants dels preus més variats, però ens ocuparem dels gastronòmics).

Qui va dir que Menorca només és platges? 

Qui va dir que Menorca només és platges? | Cedida
Qui va dir que Menorca només és platges? | Cedida

L'illa balear és la destinació favorita de molts espanyols quan estreny la calor i, encara que les cales de somni són el seu reclam, la gastronomia –cada vegada més– és també pilar fonamental d'aquesta destinació. I, més enllà dels restaurants referenciats en guies on podem gaudir d'un tros de la gastronomia illenca, any rere any tenim la sort de trobar propostes migrades del talent peninsular en forma de restaurant. En aquest sentit, Lago Resort Menorca aposta per ser la llar de quatre restaurants gastronòmics: un peruà amb aire de beach club, un japonès que mima el producte local, un restaurant thai a l'alçada de qualsevol gastronòmic asiàtic d'una gran urbs i un restaurant “de port” dedicat als arrossos, la llagosta local -que pots pescar tu mateix a l'aquari- i el producte del mar.

Godai, el viatge a Menorca via Japó de Julián Marbre

Els 10.330 quilòmetres que separen Tòquio de Cala en Bosch es queden curts quan un s'asseu a la taula de Godai. La proposta japomenorquina del xef Michelin JuliánMármol respecta el producte de l'illa –treballa amb espècies autòctones com el Cap Roig, la Gallineta o suculentes carns com la Vedella Vermella menorquina– i el tracta amb les tècniques de tall més depurades que aquest xef autodidacte ofereix al seu popular restaurant de Madrid, Yugo The Bunker. Les receptes de Mármol es degusten d'un mos amb la mateixa mà si es vol i –sobretot– sense afegir-hi soja. Per això, no veureu per taula cap recipient amb l'addictiva salsa negra: “No té sentit i m'enfada molt quan m'ho demanen”, assenyala el cuiner. No ho farem. Del codium en tempura amb kizamiwasabi i sichimitogarashi –m'hauria agradat fer servir la posidònia local, però està protegida- al delicat nigiri de gamba vermella i suc de corall amb allada japonesa, o l'addictiu futomaki tempuritzat de llagosta amb una reducció de salsa de caldereta de la seva coral, hom entén que la cuina de Godai no necessita cap complement. Potser, només, alguna copa de chardonnay local, com la del celler Binifadet (Sant Lluís). Nigiri a nigiri, gyoza a gyoza, el menú degustació que ofereix Mármol segella un concepte inèdit a l'illa, molt original i difícil de trobar també fora. (Tiquet mitjà: amb carta 85 euros, menú degustació: 150 euros).

'Nigiri' a 'nigiri', 'gyoza' a 'gyoza', el menú degustació que ofereix Mármol segella un concepte inèdit a l'illa

Kaypa, el Perú més autèntic d'Omar Malpartida

“KayPacha”, en la llengua quítxua, significa “l'aquí i l'ara” | Cedida
“KayPacha”, en la llengua quítxua, significa “l'aquí i l'ara” | Cedida

Els ceviches són els grans protagonistes de la fresca proposta del xef OmarMalpartida en aquest restaurant d'ànima mestissa que celebra el llegat del país inca. El seu popular restaurant a Eivissa, Maymanta, el nom del qual significa “origen”, l'ha catapultat a les Balears. En la seva proposta a Kaypa destaquen, entre els segons, receptes típiques com el tiradetbatxitxe, la causalimeña menorquina, el llom saltat o els anticutxos d'espàrrecs peruans. Per a Malpartida, el secret d'una cuina peruana moderna com la seva és “unir el millor producte fresc peruà amb el millor producte de proximitat menorquí, explotant al màxim l'essència peruana a cuina”. La cocteleria és fonamental, com a tots els seus projectes. Prendre un pisco clàssic o beure un chilcano acompanyant el menú és la millor aposta. Per cert, “KayPacha”, en la llengua quítxua, significa “l'aquí i l'ara”, per això Kaypa és un lloc per desconnectar i reconnectar amb el moment. (Tiquet mitjà: 70 euros).

Thai Garden by Arena Beach

EmilioCarcur és el perfecte amfitrió d'aquest autèntic tailandès expatriat a les Balears. Carcur va revolucionar fa més de 25 anys Madrid amb l'autèntic ThaiGarden, un local pioner en aquesta desconeguda cuina on molts locals encara no han tret el cap. En aquesta nova seu, la cuina tailandesa s'emmarca en una terrassa de fusta exterior decorada amb orquídies naturals i compassada per la brisa del Mediterrani. A la carta, sabors autèntics i una posada en escena genuïna. Entre els entrants, el Tod Man Pla -mandonguilles fregides de peix, tumèric, herbes thai i coriandre- i el Som Tam -deliciosa amanida de papaies verdes amb llagostí, cacauet, herbes thai, suc de llima i bitxo fresc vermell. Un dels best-sellers de la carta que Emilio cuina personalment per a tots els seus convidats és el curriPanengKai, suau i cremós amb pollastre. Tot i que Tailàndia no és país de postres, val la pena provar el Khao Niao Mamuang. Tradicional postres Thai de mango madur amb arròs glutinós i banyat en llet de coco temperada; un viatge directe al cor de Tailàndia, el país del somriure etern. (Tiquet mitjà: 40 euros).

Un dels 'best-sellers' de la carta que Emilio cuina personalment per a tots els seus convidats és el curri 'PanengKai'

Aquarium, el cor mariner del Port de Ciutadella

La Caldereta de llagosta és una recepta original de l'any 1962 | Cedida
La Caldereta de llagosta és una recepta original de l'any 1962 | Cedida

Sota l'antiga muralla medieval del moll de Ciutadella, en una impressionant cova natural, s'hi amaga un minúscul taulell de llagostes rebent els comensals. AquariumPortCiutadella és el restaurant més tradicional del grup i té 20 anys d'història. És tot un reclam per degustar la cuina menorquina de sempre -i alguns plats més actuals i premiats-. Es tracta del restaurant mariner amb especialitat en arrossos, peixos i mariscs on podreu “pescar” la vostra pròpia llagosta. El Japo-taco de tonyina, guanyador de la millor tapa de tonyina vermella d'Espanya 2023, seria el perfecte entrant i el més cosmopolita. Després d'això, arribaran a taula les croquetes de gamba vermella de Menorca o el gall Sant Pere preparat fregit amb alls i la Caldereta de llagosta (serveixen una recepta original de l'any 1962). Els arrossos són marca de la casa, podent triar entre suculentes opcions de sempre –i d'altres no tan habituals–. Per exemple, el mar i muntanya amb llobarro de l'Atlàntic, confit d'ànec esmicolat i maionesa de kimchi. És canònic acabar aquest dinar al port amb un sorbet de Gin amb Llimonada a la mà mentre mirem bressolar-se els vaixells ancorats al moll. (Tiquet mitjà: 55 euros).

Far d’Artrux, un far del 1895 amb la millor posta de sol de Menorca

Una altra manera de pujar el nivell d'aquest trosset de paradís local és sopar il·luminats per una posta de sol menorquina al Far d'Artrutx –per a alguns, les millors de l'illa–. És el punt més al sud-oest de l'illa i lloc de pelegrinatge sempre per fer-se les fotos. El far, que data del 1858, va ser una forta aposta del GrupMoga que va aconseguir la concessió ja fa uns anys i que va invertir en la reforma i en la posada a punt d'un restaurant gastronòmic tradicional. A la seva carta trobareu opcions per compartir i plats més contundents com el cachopo guardonat com El Millor cachopo de Balears 2022 o l'espectacular llagosta fregida amb patates i ous que el client pot triar. Per sopar o gaudir d'una copa veient en caure la llum a l'horitzó, serà el moment de posar en marxa el time-lapse del mòbil, relaxar-se i deixar-se fluir perquè Menorca, vista des de qualsevol angle, encara dona per a molt. (Tiquet mitjà: 50 euros).