Amb influències xineses i franceses, els seus plats més celebrats són la sopa Phở i els rotllets Nem -dos dels entrants que caracteritzen la gastronomia vietnamita-. Món Viêt és la tercera aventura empresarial de la família Van i la primera d'Anh-Van al costat del seu marit Carles Amat. Ella és primera generació ja nascuda a Barcelona, però és, alhora, una gran defensora dels sabors del país d'origen de la seva família, al qual viatja molt sovint: "Intento escapar-me almenys una vegada cada quatre anys. Des dels 16 anys he viatjat als meus orígens familiars".
Anh, que és enginyera de camins en realitat, vol acostar amb el seu restaurant els plats més característics del menjar de carrer vietnamita a tots els amants de les cuines d'Àsia i als curiosos per descobrir nous sabors i elaboracions.
Sant Antoni i Vietnam
Des del 2016, comanden aquest negoci en solitari al barri de Sant Antoni, on pelegrina (normalment per recomanació) tot aquell que alguna vegada hagi provat una autèntica sopa vietnamita, aquell que busqui no haver de dir-li al cambrer això de: "Més picant, si us plau". Els avis d'Anh-Van Chac van arribar amb estatus de refugiats a Madrid des de la Xina, al costat d'altres famílies, i les seves destinacions es van repartir per tota la península, treballant sempre en la restauració. A Madrid, van coincidir les famílies del pare i la mare d'Anh-Vac. Els joves es van enamorar i van viatjar a Barcelona per emprendre i obrir un restaurant vietnamita.
Món Viêt vol acostar els plats més característics del menjar de carrer vietnamita a tots els amants de les cuines d'Àsia
Al final van ser tres, doncs més membres del clan es van mudar per fer realitat aquest somni, Capitol I, Capitol II i Capitol III amb destins desiguals: algun ha sobreviscut, mentre que els altres o s'han renovat o han desaparegut. Cun Pau Chac i la seva dona, Xoi Kiu Sam, van dirigir el Capitol III, que el 2011 es va rebatejar com Capítol de Vietnam, entrant al projecte Anh-Van. Allà, va treballar-hi quatre anys i va dotar el projecte de modernitat convencent-se que volia dedicar-se a la restauració: "Érem un restaurant tradicional, necessitàvem un altre interiorisme que l'acostés a l'actualitat. M'hi havia implicat des de petita i vaig veure que era el que volia fer i vaig comentar amb el meu marit d'obrir el nostre propi negoci".
Això va ser al març del 2017. Van dissenyar la carta, el concepte i van presentar el projecte a la seva pròpia família per aconseguir el crèdit. "La cerca del local va ser l'últim perquè no volíem que ens condicionés", recorda. I afegeix: "Vam viatjar per diversos països on la gastronomia vietnamita és molt popular, com Alemanya, França o Londres, per buscar com havia de ser. Al final, vam convenir que volíem un espai amb molts finestrals que es veiés des de fora però no en una cantonada". En el seu Món Viêt ara hi treballen 10 persones dedicades a explicar al neòfit o a l'il·lustrat què amaga cadascuna de les elaboracions.
Els seus 100 metres quadrats respiren Àsia començant per l'aromàtica Phở, una delicada sopa de fideus de brou saborós i reconfortant que porta carn, brots de soja i herbes i en origen es consumeix ja sigui per a esmorzar, dinar o sopar. Els Nem, entrants pensats per menjar amb les mans -els seus farciments poden ser de verdures crues o cuinades, porc, vedella o marisc- que es presenten com un rotllet de primavera embolicat en una fina massa d'arròs o de soja -el Nem cuốn– és un dels plats més populars. També ho és el seu menú degustació, a uns competitius 16 euros. "Et permet provar moltes elaboracions perquè normalment el problema que té la gent que mai ha menjat en un vietnamita és què demanar", indica. La carta és atractiva perquè, hereva de la tradició vietnamita més popular i rural, es basa més en les verdures que en la proteïna animal. Així, és apta per a vegans, vegetarians o, fins i tot, celíacs.
"A nosaltres, en realitat, ens ha anat bé el confinament perquè sense horari de sopar, el 'delivery' local ha tingut molta sortida en horari nocturn"
La pandèmia els ha fet reforçar un servei de delivery que ja funcionava molt bé abans de març del 2019: "Sempre ho hem treballat; ara, a més, ens hem sumat a GoXo per gestionar les nostres comandes directament en una app pròpia i esquivar les altes comissions de serveis com Glovo o Deliveroo. Podríem dir que tot i la pandèmia hem treballat bé i que, encara que hi ha hagut pujades i baixades aquest any, al març del 2021 puc igualar-me en facturació al mateix mes del 2019, abans de tot aquest malson". Una situació que no té res a veure amb la d'altres negocis més enfocats al turisme i el seu consum massiu, i castigats per la severitat del moment: "A nosaltres, en realitat, ens ha anat bé el confinament perquè sense horari de sopars, el delivery local ha tingut molta sortida en horari nocturn. A més, com a restauradora, el tancament a mitja jornada ens està donant un respir per a la conciliació familiar".
Anh està cursant actualment l'any de cuina professional en Hofmann per obrir-se a noves aventures empresarials que la pandèmia ha trastocat. "M'agradaria ampliar en breu el negoci a nivell monogràfic, amb locals que explotin una idea gastronòmica o plat. La idea de moure't, per exemple, fins a Gràcia i els seus locals minúsculs és no fer el mateix que es fa en aquest restaurant. Reproduirem la idea que tan bé ens va funcionar: pensar el projecte i després trobar el local. Així, t'emmotlles al continent i respectes contingut. Alguna cosa que, quan vam començar, molts interioristes ens deien que era una bogeria".
Món Viêt
Adreça: carrer Sepúlveda, 94, Barcelona
Preu mitjà: 25€