No ens cansem mai de restaurantsitalians a Barcelona. I, en el cas de Murivecchi, sempre volem tornar-hi. Cada cert temps és indispensable treure el cap a la taula d'un dels restaurants clàssics de cuinanapolitana barcelonina per mesurar el concepte d'èxit en el temps. En el seu cas, 20 anys ja d'afluència de públic en un barri com el Born que veu néixer i extingir-se restaurants a ritme de vertigen.
Quin és el seu secret? “Fer una cuina per a la gent del barri i no per al turista. Per a nosaltres, Murivecchi és més que un restaurant, és casa nostra; és un espai on compartim la nostra passió per la cuina italiana i la tradició familiar, i gaudir-la al costat dels nostres amics", detalla Ciro Esposito, xef i empresari al darrere del local. El seu és un negoci familiar on treballen el matrimoni format per Ciro i la seva dona, Imma Herrera, amb Chiara i Gino.
Esposito: "Murivecchi és més que un restaurant, és casa nostra; és un espai on compartim la nostra passió per la cuina italiana i la tradició familiar"
La seva filla assegura que en tots aquests anys han servit “a matrimonis que venien amb els fills petits i, ara, venen ells amb les seves parelles. És meravellós. Fins i tot, tenim clients habituals que viuen a la vorera del davant. També tenir clients italians que valoren el nostre forn de llenya i l'autenticitat del que fem també és molt important”.
I què demana tota aquesta gent? La pasta més venuda (i instagramejada) són els tagliatelle a la carbonara en roda de pecorino. “És un plat que vam treure de la pandèmia amb què el meu pare homenatjava el restaurant Da Greco que ho feia amb una roda de parmesà enorme. El pecorino, per a dues persones, se serveix a taula”. No ho feien altres restaurants, va tenir un boom a xarxes socials, i ara el serveixen molts altres locals de la ciutat. No els importa perquè tenen un altre plat estrella, molt demandat i que, de moment, broden des de la soledat: paccheri amb gamba vermella, calamars i tomàquets del Vesuvi. "I aquest curiosament és dels primers plats que vam fer i estan des de fa 20 anys a la carta".
Murivecchi: un milió de clients
La carta és extensa perquè, amb 20 anys de servei, és molt difícil retirar plats. “Costa molt descartar plats perquè tenim clients que venen des de fa molts anys i ens els sol·liciten”. Una altra de les pastes best-seller són els pappardelle amb ragú de porc senglar i bolets o els espaguetis a le vongole amb tomàquets datterini, i els tagliolini amb tinta de sípia, gambes, carabassó i tomàquets.
També afegeixen que en aquestes dues dècades han cremat més de 240.000 quilograms de llenya
Segons dades del mateix local, han delectat més d'un milió de comensals aquests 20 anys. No és poca cosa. També afegeixen que en aquestes dues dècades han cremat més de 240.000 quilograms de llenya, han fet servir més de 60.000 litres de tomàquet San Marzano (les autèntiques pizzes només porten aquest tipus), han gastat més de 180.000 quilograms de farina per a la seva massa mare i han necessitat més de 148.000 quilograms de pasta i més de 144.000 de mozzarella.
Bendito Fuoco i Concepto Nonna
Murivecchi només és un dels seus establiments. Pel camí se li van sumar els altres dos locals postpandèmia on la inventiva d'Esposito va donar curs. Fan molt del que se serveix a casa de la mare, però també altres coses pròpies. En el cas de BenditoFuoco, només té antipasti, pizzes i burger pizzes, però no serveixen pasta. Concepto Nonna, la seva última estrena, té una carta més reduïda sense principals carn ni peix, però respecta el concepte de trattoria clàssica. “El concepte de Murivecchi està molt ben assentat, el personal de cuina fa 20 anys que és amb nosaltres i és molt difícil que es pogués replicar la seva carta en un altre lloc”, detalla Chiara.
Dues dècades de bona cuina on s'han anat afegint gustoses receptes elaborades amb pasta seca artesanal de Gragnano (les millors del món), com uns sensacionals tagliolini amb ceps, guanciale, safrà i rovell d'ou.
Esposito: “Costa molt descartar plats perquè tenim clients que venen des de fa molts anys i ens els sol·liciten”
Un apartat inamovible com a tot bon italià són les pizzes amb masses de fermentació casolana. En aquest cas, 72 hores i cuites a 480 graus en un forn de llenya que el client veu al fons del local. A la nostra última visita provem la diavola amb tomàquet SantMarzano, flor di latte campano i salami picant. Però podeu decantar-vos per la que han creat pels seus 20 anys: amb topping de carpaccio de picanya de 40 dies de maduració, formatge pecorinoal tartufo i tòfona de temporada. Entre els entrants, proveu la seva truita a la carbonara amb patates palla, un saborós guanciale, pebre, pecorino romà i crema de tartufata. A la carta vínica trobareu referències de la Campània, Sicília, Toscana i Puglia, però també, vins locals a copes a un preu competent.
Amb horari ininterromput, clients locals i una xifra de públic tan aclaparadora, sobren motius per acostar-se a conèixer aquest altre italià. La cuina i l'olfacte empresarial d'Esposito ha evolucionat molt des que va obrir Unposto al sole per aquell llunyà 2003 (va ser el seu primer èxit a la ciutat que va acabar venent). No deixem passar 20 anys més per rendir visita a Murivecchi. Seguríssim que gaudim molt i se la mereix.
Murivecchi
Adreça: carrer Princesa, 59, Barcelona
Telf.: 933 152 297
Preu mitjà: 30 euros