Orvay és una picada d'ullet als orígens eivissencs d'un empresari que va venir a Barcelona ja fa 20 anys a estudiar, fer fortuna i enamorar-se. Costa pensar que algú pogués deixar enrere les cales paradisíaques de la freqüentada illa pitiüsa per instal·lar-se al Born barceloní. Vicente Orvay ho va fer. I no li ha anat del tot malament.
Va venir a formar-se en empresarials i va acabar treballant en una entitat financera portant la gestió de patrimoni. En la seva Eivissa natal podria haver estat hostaler, doncs la seva família va regentar un restaurant d'arrossos i peixos de tota la vida 30 anys fins a la jubilació dels seus pares. Però la crida dels fogons el va enxampar lluny de casa. Aquí la seva dona, Anabel Lázaro, regentava –i regenta- un restaurant al costat de la seva mare prop de la Catedral de Barcelona. Així que aquest va ser l'empenta que li faltava per deixar anar amarris i llançar-se a l'obertura del seu propi restaurant.
"Apostem per un model que costa consolidar a curt termini, no busquem el turista fàcil, hem invertit en capital humà i en el millor producte. A llarg termini la consolidació serà molt més forta"
"No hi ha res fàcil en això de l'hostaleria, però sembla que comencem a veure la llum". Orvay va néixer al desembre del 2017, en un moment en què Barcelona encara encongia la respiració i accelerava el pas passant pels carrerons que confinen la Rambla. Els atemptats d'aquell mateix estiu van ser una garrotada per a tots els negocis de la zona. Malgrat la negativa conjuntura, aquest petit restaurant va obrir portes al número 4 del Passeig del Born amb una inversió d'uns 300.000 euros, comptant la reforma i el traspàs. "Va ser en un moment en què l'entorn no era el millor. Però ens va afectar lleument perquè érem nous. Però va ser un moment dur" recorda Orvay. "Apostem per un model que costa consolidar a curt termini, no busquem el turista fàcil, el que hem fet és invertir en capital humà i en el millor producte que ens puguem permetre comprar. A llarg termini la consolidació serà molt més forta".
Un local de "prova"
Orvay ven qualitat, proximitat i una selecció de vins molt, molt cuidada. De fet, molts apuntarien que és una vinoteca en la qual s'hi pot menjar molt molt bé. "És un local petit, d'uns 130 metres, enfocat al sector més gastronòmic. Vam obrir al Born, prop d'on vivim i ens movem. Buscàvem Ciutat Vella o el Gòtic, però ens va sortir l'oportunitat d'aquest local i ens va resultar molt atractiu". El projecte d'interiorisme va ser a càrrec d'un amic de la família, Isern Serra. Un jove talent que ha treballat amb l'estudi Antoni Arola i que ha sabut aprofundir en la relació de la llum, les textures i l'espai. Aquest local és una prova. Petit i amb una distribució complicada, l'estudi del color (marró, verd burdeos) i les textures (fustes, marbres ferros) ens lliuren un espai que parla de vi, de terra i de gastronomia.
El seu plat top és la croqueta de pollastre al curri. "Des del minut un es va convertir en el clàssic de la casa, podríem vendre a la setmana unes 200 unitats". També ho és la galta de vedella, cuinada 12 hores sobre parmentier de tòfona negra, o receptes festives catalanes com el cap i pota o el fricandó. Tot amb una presentació gastronòmica, jugant a la lliga d'altres negocis de la zona (Bar del Pla, El chigre, El Born, La Puntual…). El pop la brasa amb crema d'albergínia fumada, el tàrtar de tonyina i l'steak tartar també són hits.
"Hem introduït alguns plats que tenen a veure amb el meu origen balear". És el cas de la fritada de polp, típica de les illes. O el calamar fresc de la nova carta. "Ho comprem al Mercat de Santa Caterina i ho servim farcit de sobrassada i de porc ibèric, és un plat que em recorda a la meva infantesa, al qual hem donat un toc més creatiu i que està tenint molt èxit". El pitius (montadito de sobrassada i brie) o esferes de formatge de Maó de Menorca completen l'homenatge al rebost i al receptari popular eivissenc.
Amb uns 80-100 comensals diaris de mitjana i set treballadors en plantilla, Orvay s'ha marcat un objectiu de rendibilitat de 600.000 euros de facturació en els propers anys, a curt termini. El 2018 van estar en uns 400.000 euros, cosa que els ha obligat a reajustar alguns marges i preus.
On tenen posat un angle de visió difícil encara de trobar en aquests carrerons és el vi. Amb atino, unes 70 referències repassen les DO d'Espanya i Catalunya. "El vi sempre m'ha apassionat. L'he fet personalment i amb molt carinyo pensant sempre que és un valor afegit que vull oferir en el meu local. Els selecciono nacionals de totes les DO i amb pes en els vins catalans. Puntualment, també tenim algun vi francès. Però el 60% és nacional i el 40% català", resumeix. "Estic molt orgullós de la selecció que tenim de vins a copes. Els canviem cada setmana, amb 8 referències i diferents qualitats. Tinc preus molt raonables i això, a locals i visitants d'un perfil gastronòmic alt, els tira".
Restaurant Orvay
Passeig del Born, 4, Barcelona
Telèfon: 938 32 45 04
Obert tots els dies de 12.00h a 00.00h (excepte dilluns).
Cuina contínua