• Afterwork
  • Restaurants que no et pots perdre el 2025

Restaurants que no et pots perdre el 2025

Sushi, cuina tradicional, un local per a un pla romàntic, unes copes desenfadades i un vermut. Amb quin pla et quedes?

Interior del restaurant Leña, de Dani García, a Barcelona | Cedida
Interior del restaurant Leña, de Dani García, a Barcelona | Cedida
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
24 de Desembre de 2024

Comencem nou any i molts reptes al davant. Un dels més foodies és no perdre's els nous restaurants que acaben d'obrir a Barcelona i estar al dia de les efemèrides i plans culinaris de la ciutat. Per això, avui et portem una petita selecció de cinc restaurants que no has de deixar de visitar aquest nou any per diferents motius molt saborosos.

 

Grace, el restaurant per als fans de Peaky Blinders

Fan de Peaky Blinders? Llavors, t'agradarà saber que ha obert a Barcelona un restaurant que ret homenatge gastronòmic a la famosa sèrie de la BBC. Ubicat a la zona alta de Barcelona (Calvet, 50, Barcelona), al costat del Turó Park, Grace pren el seu nom del personatge de Grace Burgess, a qui dona vida l’actriu britànica Annabelle Wallis. Com a l'estètica dels anys 20 i 30 i a la mateixa sèrie, Patricia Trejo i Roger Nasarre, els seus amos, emulen l'essència dels speakeasy. Una atmosfera acollidora, però classy, ​​amb una decoració amb motllures, quadres i llums de paret perfectes per al somni cottage de qualsevol anglès. Propietaris també de l'exitós Minyam del Poblenou -establiment que evoca l'essència dels bars de tota la vida-, a Grace proposen una carta de platerets per compartir amb productes frescos i ben elaborats. “Ens venia de gust crear un espai on voldríem estar com a comensals, un restaurant per treballar-lo i elevar-lo a poc a poc sense presses”, detalla Trejo.

Vieira amb vel ibèric del restaurant Grace | Cedida
Vieira amb vel ibèric del restaurant Grace | Cedida

El seu xef executiu, Nasarre, es va formar a Arzak, Akelarre, l'Hotel Maria Cristina, Rekondo i Casa Urola, entre d'altres. Igual que la decoració, que és una oda a l'elegància i l'estil londinenc del període d'entreguerres, els seus plats són mesurats, de qualitat i sense extravagàncies sàpides. Trobem hits com l’amenida Grace de changurro i cranc reial, els ous fregits amb rovell de guatlla, gambes i caviar, la vieira amb vel ibèric o un tàrtar de gamba sobre una cruixent truiteta de gambetes. Entre els segons, un arròs per emmarcar, el d'ànec i anguila fumada macerada amb salsa teriyaki. Professionals vinguts d'altres oficis, Trejo i Nasarre han aconseguit que la modernitat es barregi amb allò retro, la sofisticació es trobi amb la senzillesa, i el concepte de refugi en què et sents com a casa i no està renyit amb la promesa de descobrir sempre alguna novetat. Un lloc per tornar.

 

Adreça: Carrer Calvet, 50, Barcelona

La Marimandona, de mercat amb qualitat

Hi ha llocs on el plus és el servei. No perquè el producte no sigui bo, que ho és, sinó perquè et fan sentir com a casa des del minut u. Al sud ho saben bé, per això la figura d'Àlex, el seu cambrer, era imprescindible per obrir un lloc com aquest a la zona alta de Barcelona: servei proper i professional amb producte molt ben escollit en una carta curta.

El local és minúscul, però molt ben decorat, i ofereix una barra enganxada a la paret on prendre alguna cosa. Al carrer, una terrassa que encara està pendent de condicionar-se del tot (fa mes i mig que estan oberts) però que promet tota la comoditat dels vetlladors ben disposats. Entre les coses bones que podeu descobrir (o redescobrir), una tonyina amb ous ferrats i patates palla o la flor de carxofa amb rovell d'ou i papada ibèrica. De segon, podeu encertar amb la seva costella a la brasa i, per postres, el seu flam de mascarpone o el pastís de formatge. Si només us apropeu a prendre una copa o un vermut també us encantarà el pla; les olives amanides són casolanes i de les bones. Il·lusió i bona energia a dojo.

Adreça: Carrer del Mestre Nicolau, 10, Sarrià-Sant Gervasi, Barcelona

Arko, entre els millors japonesos de Barcelona

Enric Granados és un dels carrers més efervescents de Barcelona si parlem d'obertures i tancaments de restaurants. Arko, obert a l'estiu del 2024, és un seriós aspirant al podi de millor restaurant de sushi de Barcelona. És un projecte dels empresaris Ferran Ballús i Joaquín Sánchez, propietaris dels restaurants especialitzats en carn Carnal Steak House i La Madurada. En aquest cas, es passen a un altre tipus de restaurant tematitzat, també molt interessant i on han posat totes les seves ganes. 

Nigiri de Wagyu, del restaurant Arko | Cedida
Nigiri de Wagyu, del restaurant Arko | Cedida

Al capdavant de la cuina d'aquest espai, decorat orgànicament, d'inspiració eivissenca, marcant perfil propi, hi ha el brasiler Rafael Erbs, excap de cuina de RíasKRU, que també va passar per les cuines de Pakta, Enigma i Moments. Es tracta d'un gran expert a la cruïlla de camins culinaris entre el Japó i el Brasil. D'Arko destaquen les cuidades presentacions on es fuig del que és tradicional, encara que sí que es recorre a la tradició en altres aspectes. Només una dada: per a les seves elaboracions es fa servir arròs koshihikari, conegut per la seva aroma i sabor especials, i d'això no en poden presumir gaires japonesos a Barcelona. La carta és una selecció de sushi i sashimi potentíssima amb tocs brasilers, nikkei i elaboracions amb signatura d'autor.

Alguns exemples són un nigiri de ventresca de tonyina, maionesa de yuzu i kumquat, un altre de peix mantega amb salsa anticutxera, el nigiri amb salsa d'ají groc, o el de foie amb melmelada de pebrot i kizami. El menú degustació complet (55 euros) inclou dinou peces servides en una safata preciosa amb gel picat.

Adreça: Carrer d'Enric Granados, 63, L'Eixample, Barcelona

Leña, un steakhouse d'avui

Leña ha estat sens dubte una de les obertures més esperades de la tardor 2024 a Barcelona. El nou restaurant de Dani García va obrir les portes el 2 de desembre a l'hotel Grand Hyatt Barcelona 5*. Es tracta del primer local a Catalunya del reconegut xef malagueny. Leña celebra l'univers del foc, recupera la cuina elemental i reivindica el concepte de steakhouse 2.0. El bon gust de García i els seus socis Laura i Javier Gutiérrez defineix cadascun dels seus segells gastronòmics tant a escala nacional com internacional.

Leña ha estat sens dubte una de les obertures més esperades de la tardor 2024 a Barcelona

Actualment, el grup que abandera el xef andalús atén més d'un milió de clients globals a través de les seves marques i locals. El grup reuneix marques tan celebrades com Leña (Marbella, Madrid, Barcelona, ​​Dubai i aviat a Mallorca i Miami), BiBo (Madrid, Marbella, Tarifa, Doha i Londres), Lobito de Mar (Marbella, Madrid, La Finca i Doha), El Coleccionista (Madrid), Dani Brasserie (Four Seasons Hotel Madrid), Casa Dani (NYC), Alelí (Budapest), La Cabane (Marbella) i Tragabuches (Marbella i Madrid). Tot això, gràcies als esforços dels més de 1200 membres del personal a 24 restaurants repartits en 6 països, inclosos els Estats Units i alguns de l'Orient Mitjà. Al llarg dels pròxims 12 mesos, el grup preveu l'obertura d'una dotzena de restaurants més a ciutats com Miami, Los Angeles, Barcelona, ​​Mallorca i Marbella, Madrid, Dubai o Mallorca.

A la marca Smoked Room el xef ha traçat el mitjà ideal per deixar anar la seva passió per l'alta cuina, les brases i l'hoteleria. Amb ubicacions a Madrid i Dubai, aquest selecte i distintiu establiment basa la seva oferta principal en elements tan fascinants com les brases i el fum; un concepte tan trencador que va obtenir dues estrelles Michelin després de només sis mesos des de la seva obertura a Madrid i una estrella Michelin a Dubai.

Adreça: Plaça de Pius XII, 4, Les Corts, Barcelona

El Nacional, celebrant 10 anys en una joia del modernisme industrial

Aprofitant el seu desè aniversari, és un bon moment per visitar El Nacional | Cedida
Aprofitant el seu desè aniversari, és un bon moment per visitar El Nacional | Cedida

Aprofitant el seu desè aniversari, és un bon moment per visitar El Nacional. Tot i que molts barcelonins no el coneixen a fons, el centenari espai té una història llarga que s'entremescla amb els orígens del barceloní Passeig de Gràcia on s'ubica. Reconvertit en restaurant de restaurants, abans va ser un edifici industrial, un efímer teatre el 1870 que va acabar cremant-se, una fàbrica i, després, un pàrquing. Al seu preciós bany (un lloc de pelegrinatge per a instagramers) es poden veure diverses fotografies de cadascuna d'aquestes èpoques. Aquest bell mutiespai restaurantil (3000 metres quadrats vestits per Lázaro Rosa-Violán) va obrir portes amb el recel del públic local que creien que seria un restaurant més fiat al turisme. Si bé és cert que, per ubicació, hi trobarem turistes, val la pena visitar-lo culinàriament parlant. És un lloc per a la gastronomia de la península amb receptes clàssiques de tot Espanya amb 4 restaurants diferents i 10 espais gastronòmics sota el mateix sostre modernista. S'anunciava com un restaurant de restaurants i està dissenyat de manera que convida a passar l'estona més enllà de menjar o picar alguna cosa, en un híbrid entre el restaurant i centre comercial de conte.

Reconvertit en restaurant de restaurants, abans va ser un edifici industrial, un efímer teatre el 1870 que va acabar cremant-se, una fàbrica i, després, un pàrquing

“Fa 10 anys vam decidir reconvertir el que era un pàrquing privat, en un espai diàfan, dedicat a l'oci gastronòmic i obert a tota la ciutat: un restaurant de restaurants”, explica Gerard Subirats, soci fundador d'El Nacional. L'espai està pensat per cobrir les necessitats de qualsevol mena de públic a qualsevol hora: de barra d'ostres, vins i embotits, còctels o una braseria (amb carns en maduració a la brasa, forn de llenya o planxa), Taperia i Llotja (per arrossos i peix), entre d'altres. I no cada dia es pot menjar en un edifici patrimoni de la ciutat catalogat pel seu estil modernista industrial i, com a tal, protegit per l'Ajuntament de Barcelona. Un bon pla.

Adreça: Passeig de Gràcia, 24 Bis, L'Eixample, Barcelona