Barcelona recupera el pols com a banderera de la millor gastronomia. Així resa el nou (i polèmic) anunci de Turisme de Barcelona que, sota el títol La revolució gastronòmica continua a Barcelona, reivindica que l'hostaleria batega fort amb nous talents. I és molt cert. Llàstima que en l'espot, de cares noves es vegin poques. D'aquest pols gastronòmic hi ha una mostra significativa aquests dies amb un fluir de plats incessant que veiem córrer entre mans en La Rambla de Santa Mònica. Vestida de festa des d'aquest dijous i fins al dilluns vinent (6 de juny), per la vuitena edició de Tast a la Rambla, l'artèria més famosa de la ciutat posa en relleu el millor de l'escena gastronòmica en format tapa (38 locals s'han sumat aquest any) amb algunes cares noves. Les repassem.
Nous restaurants del Tast a la Rambla
L'esdeveniment, organitzat per l'Associació d'Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i Grup GSR, torna al seu format original, ja consolidat. Les dades diuen que s'han reobert o estrenat 25 restaurants "d'excel·lència" aquest any. Un d'ells és La Pau. De fet, el local d'Adrià Giol, Ferran Comas i Xavier del Amor tècnicament encara no ha obert portes. Ho faran en l'última quinzena de juny. Es presenten amb una mandonguilla de mar i muntanya. Nou a la ciutat i en el popular esdeveniment també és Xuba, del xef Antonio Sáez. Amb ell, Martín Berasategui va guanyar les seves primeres dues estrelles Michelin a l'ara triestrellat Lasarte i també va ser xef director cuinari de l'Hotel Arts. Aquestes mans culinàries que fan que els grans restaurants brillin encara que ells poques vegades surten a les fotos. És una taqueria minimalista que es fa les seves pròpies truites de blat de moro blau, "una gramínea que té un sabor neutre que permet apreciar la recepta", explica Sáez. De fet, chuba significa blat de moro en zapoteca, idioma i gentilici d'una civilització mesoamericana assentada principalment a l'estat meridional d'Oaxaca. En el Tast a la Rambla presenten una torrada de salmó salvatge picant.
Aleia, del xef argentí Pablo Airaudo, és un altre dels motius per baixar els 1,2 km d'aquest famós passeig turístic. Per provar els llardons de Cadis amb emulsió cítrica que ha preparat al costat del seu soci, el de Jerez Rafa Bedoya. El restaurant, situat a l'hotel Casa Fuster, ocupa el lloc d'un dels restaurants que Barcelona ha perdut des de l'inici de la pandèmia: Panot, del televisiu Marc Ribas. Paradigma de la fonda urbana a Barcelona, Senyor Parellada va ser un altre dels restaurants que ens va portar la pandèmia. Des del nou Carmina (grup Isabella's), Xavier Rue barreja la cuina tradicional catalana amb un ambient modern fent un tribut a l'emblemàtic espai del barri del Born. Presenten un calamar farcit amb butifarra de perol i setes.
Tornant als hotels de luxe, Amar, la nova i acabada d'estrenar proposta de Rafa Zafra i Gonzalo Hernández, també es deixa veure aquests dies a Ciutat Vella. Per a l'esdeveniment han preparat uns fideus melosos de sèpia i costella ibèrica amb alioli de safrà.
En la part dolça repeteixen l'Espai Sucré de Jordi Butrón (ofereixen les seves postres de poma amb romaní i llimona), Pastisseria Escribà (amb el seu ja famós escribanet de crema catalana), Oriol Balaguer (cremosos de xocolata amb esponjoso de llima), L'Atelier d'Eric Ortuño i Ximena Pastor (ambcroissant amb parfait de crispetes caramelizadas) o Sant Croi, d'Albert Roca (participa amb un crocanti exòtic), entre uns altres. Sens dubte, un recorregut lúdic i familiar per les millors cuines tradicionals, d'autor, tapes i pastisseria en la qual apunta el nou talent i el talent (cridem-li) en la sobra. .
Showcookings, entre Astúries i Castilla-La Mancha
L'espai ShowCooking Gastronomia amb identitat es dóna aquest any en un format més personalitzat per degustar plats amb el xef com a protagonista. La jornada del dissabte ha estat dedicada a Astúries, amb diversos Xou Cooking protagonitzats per María Busta de Casa Eutimio i Casa Eutimio Gastro, i Lara Rodríguez de Karen ArtFood al llarg del dia. I, a la jornada del diumenge, es dóna protagonisme a la cuina de Castilla-La Mancha amb el xef Antonio Cuerda, del Restaurant Cuerda (Albacete), amb Adrián Romanillos, del Restaurate Zúbar (Guadalajara), José Ángel Sánchez, de Natural Food Lab i Andrés Rodríguez, de Taverna Cocktail Gourmet (Ciudad Real), i Julián Antonio Rodríguez, del Restaurant Occitano (Cuenca).