Setmana de celebració i bones notícies per a la cocteleria a Barcelona. Si començàvem dilluns celebrant que el primer Speakesy de la ciutat (restaurant clandestí ubicat al magatzem de la cocteleria Dry Martini) feia 25 anys; l'hem acabada sabent que la cocteleria Sips (de Simone Caporale i Marc Álvarez) s'ha alçat amb el premi de Millor Cocteleria del Món, segons The World's 50 Best Bars. Un Oscar del sector que, per cert, fa repetir la ciutat de Barcelona -fins aquesta setmana l'ostentava el Paradiso Cocktail Bar- com a meca dels millors locals de mixologia.
El Speakeasy de Barcelona fa 25 anys
Corria l'any 1998 quan un jove Javier de las Muelas va inaugurar un particular restaurant secret a la seva cocteleria del carrer Aribau; un espai gastronòmic clandestí, que rendia homenatge als locals de l'època de la llei seca a Chicago i Nova York (1920-1933). A l'espai hi havia moltes caixes de fusta i ampolles amuntegades. Al mixòleg i hostaler li van portar records d’aquelles pel·lícules que recreaven els feliços anys 20 a Nova York amb els federals a l’aguait dels qui travessessin el llindar d’un negoci per endinsar-se en aquells clubs secrets. Parlem de l'icònic Cotton House (a Harlem), al qual Coppola va dedicar un film, el 21 Club o el Chumley's Club, per posar-ne alguns exemples.
Al cap de poc la idea es va convertir en una tendència que, amb el temps, ha estat replicada a tot el món. Amb entrada pròpia pel carrer Còrsega i allotjat al seu magatzem, a Speakeasy només s'hi accedeix per contrasenya i després d'intentar no perdre's al laberíntic entramat de passadissos tot just travessar la cuina.
L'any 1998 un jove Javier de las Muelas va inaugurar un particular restaurant secret a la seva cocteleria del carrer Aribau
La seva oferta gastronòmica cosmopolita i de primer nivell ha anat variant al llarg dels anys i estrena carta coincidint amb l'efemèride del quart de segle. Iqbal Singh Prince, xef al capdavant, signa una carta eclèctica basada en el producte de temporada amb plats com el ceviche de peix de llotja, l'arròs caldós de llagosta, el saltat de carxofes amb bolets i alls tendres o el garrí de Segòvia cuinat a baixa temperatura, entre d'altres. Una carta elevada que uneix classicisme, elegància i innovació. A la selecció de plats s'hi han sumat propostes italianitzades –una de les passions de de Las Muelas– com els espaguetis carbonara, el vitello tonnato, el carpaccio de straciatella o el risotto cremós trufat.
La llum sempre tènue, el jazz i el decorat d'unes prestatgeries plenes d'ampolles recullen un espai íntim, que va néixer com un punt de trobada on cada dimecres un grup de convidats es trobaven per conversar i gaudir de la gastronomia. Aquest ambient de Speakeasy és el que, precisament, emulava la cocteleria que fins aquesta setmana ocupava el pòdium de la llista de millors bars del món: Paradiso. Ubicada darrere la nevera d'un discret bar de pastrami al Born. Una llista de la qual, per cert, també va formar part el cèlebre Dry Martini Bar durant set anys seguits.
Sips, el nou 'Millor Bar del Món' segons la '50 Best Bars'
Tot i que Londres continua sent la ciutat amb més bars en aquest prestigiós rànquing, Barcelona no cedeix el ceptre de Millor Bar del Món. El millor bar del món continua estant a Barcelona: Sips (Muntaner, 108).
L'aposta de Sips és una mica diferent dels altres bars de copes. En el seu cas, no hi ha barra física on hem de seure i esperar que ens serveixin. L'experiència és distesa i s'ofereix un menú mixològic en què les tècniques depurades i els productes de màxima qualitat són màxim comú denominador. Tots dos propietaris tenen una prestigiosa trajectòria: Caporale va ser part del duet que va portar l'Artesian de Londres a situar-se quatre vegades al podi de The World's Best Bar i Álvarez va passar gairebé una dècada al grup de restaurants elBarri, amb el xef Albert Adrià.
Caporale va ser part del duet que va portar l'Artesian de Londres a situar-se quatre vegades al podi de 'The World's Best Bar'
William Drew, director de contingut de 50 Best, valora l'elecció de Sips aquest any per coronar els llocs del món on millor es beu perquè “tradueix a la perfecció la innovació contemporània i la precisió tècnica en un divertit programa de còctels, acompanyat de la més càlida hospitalitat, cosa que el converteix en un digne guanyador del títol The World's Best Bar 2023″.
Speakeasy Barcelona
Carrer d'Aribau, 162, 08036 Barcelona
Sips RINKERY HOUSE and ESENCIA
Carrer de Muntaner, 108, 08036 Barcelona