
El Born, aquella part de Barcelona enfocada al turisme de masses, de vegades, dona petites alegries. Un cas clar són les dues obertures de les quals us parlàvem ara fa unes setmanes –La palma de Bellafila i Fronda Passatge-. El restaurant Somsis n’és un tercer exemple en sumar-se a aquesta breu però gustosa llista.
Una marisqueria amb pedigrí i alegria

Samuel Soria, el seu xef i propietari, fa més de 15 anys que està al món de la restauració, 8 dels quals darrere els fogons. En concret, com a cap de cuina del conegudíssim negoci familiar Casa Mari y Rufo al costat del Mercat de Santa Caterina. Un lloc de bon producte i tracte proper dels que costen trobar. “És casa meva i, encara que hagi fet aquest pas de créixer amb un lloc que és meu, mai podré agrair als meus pares tot el que m’han ensenyat”, expressa emocionat.
El pas en obrir aquest nou temple del producte ha sigut difícil i s’ha d’admetre que segons es miri, amb un gust agredolç. Soria creu que l’ànima d’aquell lloc és la seva mare, que tot el que sap li deu a ella i que el que aquí fa “és una forma de lloar-la des dels fogons, de retre-li un homenatge que es mereix moltíssim”.
Traspassar la porta de vidre d’aquest petit local et fa topar amb un taulell ple de gel, peixos i mariscos que, exuberants, fan venir salivera. L’espai és íntim; amb pedra vista als murs i sostres blancs que acaben arrodonits. A un racó, una olivera i unes prestatgeries d'obra vista ens recorden les masies antigues del segle XIX. La barra, continuada, fa venir ganes de prendre una ostra (del Delta de l’Ebre) mentre s’espera taula. “Per mi, serviria aquí l’àpat sencer, de cara a la cuina”, explica.
Restaurant Somsis; un producte que enamora

A la carta del restaurant Somsis es llegeix: "El més important després de tu, és el producte". I és encetar ell dinar en aquest nou restaurant i ja sabem que li haurem de donar la raó. Per on començarem? Ho farem guiats de la mà del xef que ajuda a l’hora d'escollir el menú segons el producte del qual disposen. Per exemple, uns daus de cerviola preparats com el bienmensabe andalús, unes navalles i musclos (fresquíssims) a la planxa acompanyats per una amanida amb carabiners i kiwi. El brioche d’anguila fumada amb un glacejat de salsa teriyaki–acabat de fumejar a taula- o la vieira amb torrezno cruixent i foie flamejat que dedica a la seva família són dos d’aquells plats pels quals un tornaria un cop i un altre a un restaurant. Aquest últim mos és una convergència dels orígens dels seus dos progenitors: “La meva mare, originària de Badalona, està representada en la vieira i el torrezno parla dels orígens del pare, nascut a Soria”, explica el xef.
És cada cop més difícil trobar al centre de Barcelona ofertes amb cara i ulls
Ara bé, són les gambes de Palamós un dels (anunciats i recordats) plats estrella, només marcades lleugerament a la brasa. Com a estel·lars segons, carns (filet de vaca gallega a la brasa, amb possibilitat d'afegir-hi foie o el txuletó de vaca gallega amb quaranta-cinc dies de maduració a la brasa) o peixos del dia a la brasa acompanyats d’uns pebrots excel·lentment escalivats i confitats. Tastem el turbot, pintant amb una salseta d’alls tendres i bitxo. Per postres, una bona idea és tastar els canuts de crema o el seu pastís de formatge artesà elaborat per la Cheesecakeria Barcelona.
És cada cop més difícil trobar al centre de Barcelona ofertes amb cara i ulls, de solvència, on un s’assegui a la taula esperant més o menys què trobar-se i pensant (amb raó) que serà un àpat de qualitat. Somsis restaurant és una marisqueria que no pretén altra cosa que cuinar productes frescos i –sempre que es pugui- de proximitat, algun dels quals es transformen en plats únics pel record.
Somsis restaurant
Preu mitjà: 70 euros
Adreça: Carrer de Montsió, 7, Ciutat Vella, 08002 Barcelona
Telèfon: 618 494 491