La Plaça Catalunya acull el 9è Tast a la Rambla durant tot aquest cap de setmana (del 8 a l'11 de juny). El certamen gastronòmic es trasllada enguany al “rovell de l’ou de la ciutat” segons resa el seu encertat eslògan per les obres de millora a l’últim tram de la rambla de Santa Mònica. Un emplaçament temporal, circular i molt ben situat, consensuat per l'Ajuntament de Barcelona i els organitzadors (l'Associació d’Amics, Veïns i Comerciants de la Rambla i grup Gsr) que espera atreure enguany a nous visitants. El primer dia de certamen ja s'ha notat que l'estrena serà un èxit. Repassem les tapes que cal provar tant sí com no en aquesta edició.
Les millors tapes del Tast a la Rambla 2023
36 dels millors restaurants, bars i pastisseries de la ciutat de Barcelona treuen les seves tapes al carrer per a oferir degustacions en aquest nou espai. Entre ells, Gaig Barcelona del xef català Carles Gaig que presenta un melós de vedella en el seu suc, formatge del Cadi i pinyons. “És treure la nostra cuina en format tapa al carrer, això és el mateix que fem en el restaurant, la nostra mateixa proposta”, detallaven els cuiners del restaurant barceloní mentre passaven les primeres tapes entre els matiners visitants.
Un plat en competència directa amb els udon amb salsa de cranc i gamba que serveixen al final de la mateixa filera de tendalls els companys de la nova i ja popular Taberna Kamikaze. Enric Buendía i Aristides Ribalta han portat una proposta que s'acaba davant del client —l’identificareu perquè els grups d'asiàtics es congreguen davant del lloc—. El punt més sofisticat el dona l'Ou de polleta amb escuma de patata i oli de tòfona negra dels xefs de Compartir (Oriol Castro & Eduard Xatruch & Mateu Casañas & Nil Dulcet). “Estarçé aquí a ratets i també al servei del restaurant, la tapa que portem és molt de l’estil del que fem a casa: bon producte i un plat que creiem és fàcil d'assaborir i gaudir”, explica Dulcet.
El Tast a la Ramba d'enguany continua sent “una cita única per a fomentar el treball dels productors del territori i la seva connexió amb cuiners i restauradors locals”
També sobresurten les propostes de Rodrigo de la Calle en el seu Virens de l'Hotel Almanac, en aquest cas, una proposta que no descansa en l'oferta vegetal que ell tant domina: sucosíssim pollastre rostit a la llenya amb salsa huacatay. Tasteu també la impecable (i merescudament famosa) truita trufada de Tomás Abellan en el seu Bar Alegria que es talla (en una generosa porció) davant del client quan la demana. La tapa del xef Ivan Surinder, de Mirch – Indian Timba — brioix de xai madrás, salsa de iogurt amb menta i cogombre adobat— també ha estat una de les més esperades.
S'han format cues també per a fer-se amb la costella ibèrica en salsa BBQ catalana d'Adrián Vega de la Cerveseria Canaletes, restaurant en la part alta de la Rambla que va acollir la presentació a premsa de les novetats fa uns dies. També al davant dels infal·libles arrossos de Ca la Nuri, aquest any de bolets, secret de porc i maionesa de kimchi i llima.
Les tapes dolces de Tast a la Rambla
Les millors pastisseries de la ciutat estan representades per l’Escola Espaisucre de Jordi Butrón que ofereix una xocolata 70%, menta, llimona i gerd, L'Atelier Escola i Pastisseria d'Eric Ortuño i Ximena Pastor amb el seu ja icònic Con de gelat Reus, també propostes com les de Mervier Canal del pastisser Lluís Estrada Canal que ha preparat un LemonPie de ració individual molt aromàtic i no massa dolça o la d'un altre clàssic de la cita, Oriol Balaguer, amb el seu exòtic mousse de xocolata cruixent i sorbet exòtic. Per part seva, Sant Croi by Albert Roca presenta la que és potser la proposta més arriscada de la secció dolça: Fem una birra? Gelat de Voll-Damm, préssec saltat, avellana, caramel salat i escuma de te blanc
Nou emplaçament, mateix esperit
El Tast a la Ramba d'enguany continua sent “una cita única per a fomentar el treball dels productors del territori i la seva connexió amb cuiners i restauradors locals” assenyalava el director de Prodeca, Ramon Sentmartí, durant la presentació ara fa uns dies. Per a Jordi Rabassa, el regidor en funcions del Districte de Ciutat Vella, la cita és una oportunitat de “conquistar l'espai públic un cop més” per part dels ciutadans, igual que s'ha fet altres anys a la part baixa de la Rambla, ubicació habitual.
A més de la selecció de tapes i com cada any, la fira compta amb demostracions gastronòmiques i tallers, showcookings i ponències de diversos representants del sector de la restauració on es podran degustar directament les elaboracions i creacions de plats amb els xefs convidats com a protagonistes, maridatges, activitats, tallers i actuacions musicals (Grup Aldala, DJ Edd Blond, Grup Mariscal, Escudero Saix i La Banddarra) se succeiran al llarg dels 4 dies.
La fira compta amb demostracions gastronòmiques i tallers, showcookings i ponències de diversos representants del sector de la restauració
Destaca el showcooking del dissabte 10 de juny, amb una jornada íntegrament dedicada a la Cuina de Paisatge asturiana, representada en aquesta ocasió per Carlos Gallego (Els Llaureles) i Diego García (El Pintu). Tots dos xefs prepararan, junts i per separat, una degustació per a 22 comensals en cadascun dels 6 showcookings programats.
L'esdeveniment torna a comptar amb el suport de Saborea Lanzarote com a territori convidat i amb el patrocini principal d'Estrella Damm; a més d'amb el patrocini i col·laboració de Fagor, Cinzano, Aperol Spritz, i Raíz Culinaria Castilla-La Mancha, als quals cal sumar en aquesta nova edició a 1.001 Sabores Región de Murcia, S.Pellegrino i Le Nouveau Xef. A més de Makro, que un any més és el proveïdor oficial de l'esdeveniment. Nova ubicació, però mateix esperit per a un esdeveniment que els organitzadors preveuen multitudinaria tot i el canvi d'espai.
Tast a la Rambla
Data: del 8 a l'11 de juny
Ubicació: Plaça Catalunya
Preu: entrada gratuïta
Consumició: tapes de 5 euros = 5 tokens