Què va ser abans, l'ou o la gallina? És la pertinent pregunta que es feien el xef Sergi Palacín (27 anys, ex ElBulli i MontBar) i el barman Ignacio Ussía (33) als primers tres aperitius del seu primer menú degustació: rovell d'ou texturitzada en pa suflé, yakitorio de pell de pollastre i romesco; macaron de fetge de pollastre al vermut de Jerez. No estem al El Bulli ni és 2009. Però gairebé. Estem a The Alchemix i és 2019.
Amb un capital que no va arribar al mig milió d’euros, i dos amics més de tota la vida, van obrir el març del 2018 el restaurant
Aquest petit restaurant de l'Eixample és el prodigi al qual van embarcar-se al 2018 una jove parella d’emprenedors i amics que es van conéixer a Bangkok treballant al restaurant Gaggan (un dels 50 millors del món segons 50Best). Van tenir clar de seguida que la seva aspiració era la d'obrir un negoci propi i tornar a Barcelona: “Volíem tornar a casa per fer un concepte nou, un "Gastro-Cocktail Bar amb tragos molt versàtils” recorda Palacín.
Dit i fet. Amb un capital que no va arribar al mig milió d’euros, i dos amics més de tota la vida, van obrir el març del 2018 els 200 metres quadrats de número 212 del carrer València. Una plantilla de només 10 treballadors (quatre a cuina, tres a sala i tres a la zona del bar) tira endavant un servei que atén unes 600 persones la setmana.
__galeria__
“Havia de ser a la capital catalana perquè existeix una alta demanda tant de cocteleria com d'alta restauració. De fet, hi ha una nova revifada entre el públic local que va adquirint més coneixement i apreciació creativa”, analitza Ussía.
En efecte, el seu és un espai gastronòmic on la creativitat es palpa: es dóna llibertat al client de restaurant i al d’una cocteleria en una experiència comuna a taula. La carta es renova completament cada tres mesos. Segueix una lògica asiàtic-mediterrània deutora d’aquella acollidora Tailàndia, amb una tria de platets petits a la zona de la barra (Alegreboca) i dos menús degustació a 65 i 90 euros (serán tres en breu) a la zona del restaurant. Entre les darreres creacions, val a destacar la sardina fumada en sarment de Hickory, amb textures de blat de moro.
The Alchemix, l’alquímia coctelera de Barcelona
No es pot negar que The Alchemix és lloc de peregrinació per qui vulgui gaudir d’un còctel diferent. Ussía treballa cada còctel com si d'una poció secreta es tractés. Tot envoltat de mixers, alambins… mesura amb exactitud cada decilitre del glop. Dóna una volta als clàssics barcelonins (el seu Old Fashioned amb pebrot escalivat i fumat amb fum de pur Cohiba faria embogir al mateix Jerry Thomas) que van servir mil i una vegades a Via Veneto i Ideal Cocktail Bar. Però també serveix còctels inspirats en països que han visitat, glops antropològics (quasi arqueològics) i fins i tot fantasiosos. “Tant el contingut com el contingent son molt importants per nosaltres. I la posada en escena ha de fer justícia”, explica.
The Alchemix és una cocteleria amb injecció directa de fantasia apta per a Peter Pans amb molt poca voluntat de créixer.
La frase s’entén a la perfecció si es demana el còctel estrella de la casa. La "Sra Pots y el pequeño Çhip”, que s’inspira en la pel·lícula La Bella i la Bèstia i està elaborat a la vistositat del comensal amb ginebra macerada, te d'isfahan, xarrup de roses, suc de lichie i flor d’hibiscus. Una de les darreres creacions és l’Apol·lo"; el déu grec fet combinat porta vodka macerat amb llorer, Metaxa, suc de poma GranySmith, xarrup de civada, menta i escuma de tzatziki. “De mitjana en servim sobre uns 100 còctels diaris molt variats”, apunta el barman. Una cocteleria amb injecció directa de fantasia apta per a Peter Pans amb molt poca voluntat de créixer.
The Alchemix
Dirección: Carrer de València, 212, Barcelona
Telèfon: 938 33 76 78
Menú degustació sense begudes: 65 i 95 euros