És un error naïf pensar que els líders són sempre les persones més competents i qualificades. Per què? Les actituds que reconeixem i valorem en un líder no són més que construccions socials emmarcades en aquest sistema de valors patriarcal. Això ens porta tot sovint a reconèixer aquestes virtuts en els homes i penalitzar-les en les dones.
Tomas Chamorro–Premuzic s'endinsa en aquesta realitat i intenta desgranar-ne els motius i les conseqüències al llibre ¿Por qué tantos hombres incompetentes se convierten en líderes? (Y cómo evitarlo). El psicòleg argentí fa una crítica amb grans dosis de sarcasme al deficient sistema de lideratges defectuós actual, que premia actituds arrogants i egocèntriques, on la majoria d'alts càrrecs són ocupats per homes. L'autor relaciona aquestes dues realitats i es proposa demostrar com la paritat en el lideratge és fonamental pel rendiment i els bons entorns laborals.
L'autor fa una crida a replantejar tot el sistema de valors que vesteix tradicionalment la imatge de líders. Molts d'aquests valors, defensa Chamorro, amaguen defectes de caràcter que minen l'ambient de treball. Amb títols tan subtils com La confiança disfressada de competència, Per què estimem els narcisistes? o El mite del carisma desgrana com l'adulació de la masculinitat tòxica enalteix aspectes en la imatge de "líder" que són contraproduents per un lideratge sa.
Desconfiar dels nostres instints
Chamorro vol ajudar a fer que comencem a desconfiar dels nostres instints davant el lideratge, els quals s'han construït sota l'òptica dels tòpics masclistes i repensem els valors que més aporten a la nostra feina. Per l'autor, trets com la intel·ligència emocional o l'empatia, tradicionalment atribuïts a les dones, són els que han de pavimentar el camí cap a un nou tipus de cap.
Tomas Chamorro-Premuzic confia plenament que quan les dones competents i els homes que no encaixen en la masculinitat més clàssica deixin de ser injustament ignorats per aquestes posicions, tothom es beneficiarà de condemnar les velles dinàmiques a l'oblit.
La més fina ironia remata aquest llibre escrit per un home on ens ha vingut a explicar perquè els homes acaben sent líders i tenint més visibilitat que les dones i com revertir-ho, fet que cap escriptora feminista ha escrit mai abans. Sempre als nostres cors, l'obra Los hombres me explican cosas de Rebecca Solnit que ens segueix recordant les nul·les fronteres que té el mansplaining.