Creativitat versus tradició. Aquesta és la qüestió. O no. En territori torroner hi ha molta varietat, tanta que de vegades és gairebé impossible escapar de les novetats. No ho fem. Per descomptat que la tradició és la reina de Nadal. Avui, no obstant això, us portem un suggeriment dolç en forma d'aquest preuat i contundent dolç nadalenc que també s'adapta als temps. Tres opcions llamineres si no voleu sucumbir a la gemma cremada, la Xixona i l'Alacant.
L'Atelier
Eric Ortuño i Ximena Pastor han ampliat la seva coneguda família Reus aquest Nadal. La seva galeta guanyadora en 2020 del Premi a la Millor Pasta de te d'Espanya ja té addictes que proven cada creació que aquests prestigiosos pastissers ideen entorn d'ella. "L'avellana de Reus, que és la que treballem per a la seva elaboració és una fruita seca d'altíssima qualitat i autòcton. Hi ha molta diferència entre treballar fruita seca d'aquí i importar fruita seca ja laminada o en pols perquè el greix no és la mateixa i el resultat empitjora clarament", defensa Ortuño.
La seva creació per aquest any és el torró Reus. Té el mateix aspecte geomètric de la galeta, realitzat amb una màquina de 3D que prepara un motlle de plàstic que serveix de prototip. Li acompanyen en el porfoli nadalenc dos torrons més: el torró solidari a favor aquest any de la Fundació Arrels (el 50% de les vendes es donen per a projectes solidaris) amb minicasetes elaborades amb trossets de galeta speculoos inspirant-nos en el "Nadal nòrdic"; i el torró Eixample -elaborat amb nous de macadàmia i un ganache de caramel salat-, que reprodueix el Pla Cerdà a vista de dron.
https://latelierbarcelona.com/
Adreça: C. Viladomat 140 bis 08015 Barcelona
Tel.: 938 287 373
PastéBCN
Especialistes en pastissos creatius, en Pasté Barcelona també elaboren torrons en aquestes dates amb un ull posat en la pastisseria. La diferència és que, en aquest cas, no caldrà moure's de casa, sinó esperar el nostre enviament còmodament en el sofà. "Una de les nostres creacions quant a torró aquest any és un Cheesecake de Torró de Xixona. Ho elaborem amb una base cruixent de galeta torrada i ametlla, un interior cremós de formatge i crema de torró de Xixona, i per damunt porta una crema de torró de Xixona i uns dauets d'aquest mateix torró", detalla el pastisser Hugo Roche, i afegeix: "L'elaboració és alguna cosa diferent de la d'un cheesecake típic perquè abans fem nosaltres la crema de torró, aquesta ha de reposar una nit sencera a la nevera i, finalment, l'omplim per fer el pastís".
En Pasté Barcelona també elaboren torrons en aquestes dates amb un ull posat en la pastisseria
Format en Adreça de Cuina i Alta Gastronomia a l'escola CETT-UB a Barcelona i amb un curs de Pastisseria B-Concept amb el mestre Jordi Brodes, va explotar al màxim la seva passió que va convertir en feina durant la pandèmia.
https://www.pastebcn.com/contacto/
i+Desserts
Aquest centre de recerca gastronòmic que treballa projectes amb xefs de la talla de José Andrés, Nandu Jubany i Albert Adrià, llança sota el segell XOK Xocolates i amb motiu de les festes nadalenques i dates especials una pop-up que acosta una col·lecció de dolços molt personals a casa.
"És el nostre projecte més personal i una gran oportunitat per continuar innovant a través del sabor, les formes, els motlles, les noves formes de presentació… Durant aquest passat Nadal, i a través de nostra acabada d'estrenar tenda online, els nostres clients han pogut gaudir d'una reinterpretació de diverses postres icòniques d'aquestes dates. El rosco de reis, amb una encamisada, cruixent de rosco, ganache de vainilla i massapà. O la nostra pròpia versió del famós Tió català, compost d'un cruixent de neules i avellanes, crema emulsionada de mantega i torró", detallen.
Encara que ens quedem amb alguns dels seus torrons creatius més vistosos i deliciosos: el Pequen Peu (elaborat amb crema de mantega i xarop d'auró, malt de nou pacana, gianduja i praliné a l'ancienne de nou pacana), l'Apple Peu (amb una base de galeta cruixent de canyella i xocolata, ganache de canyella i pasta de fruita de poma rostida) i el Saint-Vaig honorar (elaborat amb cruixent de pasta choux farcit de praliné a l'ancienne d'avellana, caramel i gianduja de nada i vainilla). Tots, en la seva nova tenda en línia.
https://www.imasdesserts.com/tienda/
Vallflorida Xocolaters
Des de fa anys Lluís Costa s'ha posicionat com un dels reposters més respectats amb premis en la seva vitrina, entre ells, el de 2n Millor jove pastisser espanyol (2012) i el de Millor croissant de mantega d'Espanya (2015). En la seva pastisseria a Sant Esteve de Palautordera elabora cada any torrons creatius que li donen la volta a Nadal. Destaquen, el torró de croissant, el de neula o el de pa amb oli. "Dins de les novetats aquest any, hem elaborat un que porta un gelificat dins molt suau de maduixa, una reducció de vinagre de Mòdena i una tòfona de gerd amb xocolate blanc. Tenim un altre que és un tiramisú en format torró pel qual hem fet un melindro xopat amb licor de cafè i amaretto que està recobert amb crema de mascarpone i li hem posat també una crema de cafè", detalla.
Per buscar la inspiració, Costa es recolza en sabors clàssics com la tòfona o la taronja
Per buscar la inspiració, Costa es recolza en sabors clàssics com la tòfona o la taronja, tots basats en receptes molt familiars, producte d'una llarga tradició. "Hem volgut buscar sabors clàssics aplicats en formats diferents i sobretot amb textures molt tendres al paladar. La nostra intenció és que els nostres torrons siguin superlleugers i molt subtils sempre", detalla el pastisser.
Adreça: Carretera del Montseny, 12, 08461 Sant Esteve de Palautordera, Barcelona
Tel.: 938 48 09 51
https://vallflorida.com/es/12-turrones-artesanos
Sant Croi
Molta gent va arribar fins a Sant Croi gràcies al Millor Croissant Artesà de Mantega d'Espanya (2009 i 2018), un guardó que al seu moment va suposar un important impuls en la carrera professional del pastisser Albert Roca. Propietari de les pastisseries Sant Croi de Barcelona (antiga Badia Roca Pastissers), ofereix en les seves tendes, a més dels seus famosos croissants, tota mena d'assortit pastisser artesà on destaquen les peces treballades amb xocolata.
Sempre amb una innegociable qualitat en l'elecció de les matèries primeres amb les quals treballa, el seu és un resultat tant estètic com gustatiu. No en va, Costa és membre del Col·lectiu 21 Brix. Per Nadal acostuma a treballar els obligats panettones i algunes creacions torroneres que ja tenen fama. Destaquen aquest any el d'et chai i speculoos, el de croissant, el de royal de gerds, el músic i el de praliné cruixent.
Adreça: Carrer de Bassegoda, 56, 08028 Barcelona / Carrer de Pàdua, 91, 08006 Barcelona
Telf.: 933 33 06 85 / 932 12 34 40