A menys d’un any per les eleccions hem vist ressorgir els discursos de diferenciació entre la Comunitat Valenciana i Catalunya, aprofundint en polèmiques que només donen la sensació de crear més fricció entre gent que realment, en el dia a dia, comparteixen molts temes comuns.
Moltes vegades, les iniciatives privades deixen en bolquers els enfrontaments polítics, demostrant no només que són les persones les que fan avançar la societat (i no les institucions polítiques en la majoria dels casos) sino que la col·laboració és una de les claus per poder avançar en una situació que diuen que serà precària en l’àmbit econòmic i empresarial.
Partim de la base de com l’empresa I-Radia va decidir crear, fa alguns anys, la denominació Festivals per un territori, un projecte d’experiències culturals per desenvolupar accions en espais amb riquesa patrimonial i natural.
Moltes vegades, les iniciatives privades deixen en bolquers els enfrontaments polítics
De fet, les seves propostes es basen en el plantejament d’un futur sostenible per aquest tipus de llocs, desgranats en termes culturals, turístics, de consum i de desenvolupament.
La Ribeira Sacra i la Rioja Alavesa ja acumulen anys de referència en aquest tipus d’esdeveniments, aprofitant la seva singularitat per la posada en marxa d’una referència internacional, però aglutinant en gran mesura a les persones que habiten en no més de 150 quilòmetres a la rodona.
Així mateix, la coherència en la cura de l’entorn ve donada en mesures com autocars propis pel desplaçament y els nombrosos punts triats (on potser fa falta una mica més de volum i freqüències), gots reutilitzables a tots els escenaris, reciclatge de residus, ús de productes de proximitat i accessibilitat per persones sordes a través de motxilles vibratòries que permeten sentir la música, a través del cos.
En aquest cas, la primera edició a terres valencianes es va ubicar entre els termes de Moixent, la Font de la Figuera i Fontanars dels Alforins i va unir vins de varietats ancestrals amb concerts transversals de bandes com Manel i Senior i el cor brutal o artistes forans com Kula Shaker.
Gairebé sense voler-ho, aquesta iniciativa ha llançat un missatge d’unitat i posada en valor d’allò autòcton d’ambdues regions, vertebrant-les no només a través de la música sinó també de les semblances de paisatge i elaboració vinicola entre aquella zona de la Denominació d’Origen València i el Priorat català.
Als concerts, els tastos, les degustacions gastronòmiques i les activitats complementàries no s’ha exhibit cap símbol identitari perquè tots els assistents van donar per fet que es tractava d’una comunió entre pobles i no d’una competició entre tots dos. D’aquí no només el gaudi hedonista, sinó també l’agermanament davant la música i la gastronomia.
Als concerts, els tastos, les degustacions gastronòmiques i les activitats complementàries no s’ha exhibit cap símbol identitari
I, mentrestant, la necessitat de seguir creant esdeveniments que generen riquesa i al mateix temps no incideixen negativament en el territori demostra que, encara sota l’amenaça de la recessió, la gent surt. Compra. Consumeix. Viu. Descobreix. Comparteix. I evidencia que anhela molt més l’unió del que les postures antagonistes s’entesten a pregonar a diari.