Vins amb triple medalla

Una bodega bagenca torna d'un campionat internacional amb tres medalles. A Maians, hi busquem les claus del triomf

Macari Pujadó, gerent de Vins Grau
Macari Pujadó, gerent de Vins Grau
Carles Jódar
14 de Juny de 2013
No tots els vins catalans es presenten a un certamen internacional i en tornen amb dues medalles d'or i una de plata. Però n'hi ha: els bagencs Vins Grau han aclaparat tres premis en la vintena edició del Concurs Mundial de Brussel·les, un concurs que a acostuma a anticipar-se a les darreres tendències del panorama vitícola internacional. Pel gerent de la casa, Macari Pujadó, el component familiar és una raó de pes.

Què té d'especial la seva empresa per generar aquests llinatges?
L'esperit emprenedor i innovador de la família és el que fa que una petita empresa familiar vagi creixent constantment per mitjà de l'esforç diari, de l'esperit de lluita i del desig de reconeixement de les persones que hi treballen. Tots aquests elements fan que cada generació aporti el seu granet d'arena, augmentant la producció, experimentant nous tipus de vi i obrint-se a mercats a l'exterior; fins a la cinquena generació actualment a Vins Grau (el nostre enòleg) aportant el segell de qualitat necessari per mirar cap al futur amb optimisme.

Optimisme... Com està afrontant la situació de crisi global?
És un moment difícil per qualsevol empresari, i òbviament la crisi la notem. Hem de treballar molt més per guanyar una mica menys. Tot i així treballem força i estem contents del que s'ha pogut fer fins ara i crec que val la pena l'esforç diari per aconseguir el progrés. I després, ve el reconeixement a nivell internacional.

Aquest reconeixement els ha arribat ara a Brussel·les per tres vins. Com és un dels guanyadors, el Gratvs Criança 2009?
Són tres vins d'una excel·lent qualitat i molt diferents entre ells. Diferències que vénen marcades per les diferents varietats de raïm. El Gratvs Criança 2009 és un vi negre elaborat amb les varietats de raïm Merlot i Ull de Llebre . És de criança envellit amb barriques de roure francès. Un vi elegant però a l'hora llaminer, ideal per tot tipus d'entrants, carns i formatge.

Un altre premiat: el Selecció Especial 2011?
És un vi nou i modern, elaborat amb quatre varietats de raïm, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Franch i Syrah, aquestes ultimes lleugerament envellides en barriques de roure francès.  És un un vi molt agradable, fresc i fàcil de beure. Nosaltres el recomanem amb tot tipus de tapes.

I el SENSVS Criança 2007?
Aquest és un vi especial, potent i clàssic. Les seves varietats són Cabernet Franc y Syrah, envellit en barriques de roure francès durant dotze mesos, i amb forts matisos a fruits vermells. El recomanem amb fortes carns vermelles. Vins Grau és una empresa de llinatge familiar, un negoci que passa de pares a fills. Això passa molt amb les empreses productores de vi.

Quants treballadors té? Amb quina facturació anual?
L'empresa actualment té set llocs de treball i sobre la facturació, aproximadament estem sobre els 800.000 euros anuals.

Quin és el moment que viu el món del vi?
El món del vi actualment és un món complicat. És un sector molt difícil i molt competitiu i malauradament crec que a Catalunya ens falta cultura vinícola i generalment ens costa fer país, especialment el món de l'hosteleria. Aquest sector s'hauria de conscienciar més de que els vins catalans no tenen res a envejar a altres denominacions d'Origen de la resta d'Espanya. I aquí en tenim la prova més propera, l'obtenció de premis a nivell internacional significa molt pels vins catalans i és la prova més concloent de que a Catalunya fem productes de molta qualitat. Tot i així, a poc a poc, la gent està més receptiva i interessada en productes de la terra.

I a la comarca del Bages en particular?
La comarca del Bages està creixent molt en aquest sentit, en els últims anys hem passat de ser 7 bodegues a 12 amb poc temps. Tenim un bon clima, una bona altitud, estem situats al centre de Catalunya, i tot això dóna una característica especial als vins produïts a aquesta zona.

Maians és un poble a cavall entre les comarques del Bages i l'Anoia. Fins ara les comunicacions no eren fàcils, però des de fa un parell d'anys ha entrat en funcionament l'Eix Diagonal que els ha facilitat connexions tant amb la costa com amb l'interior. Quina incidència ha tingut aquesta via de comunicació en el seu negoci?
Poder donar a conèixer els nostres productes a més llocs (per exemple a la provincia de Girona, les comarques d'Osona , els dos Vallesos, Maresme, etc.) amb més facilitat i rapidesa.