• Afterwork
  • Viure i tastar les 12 DO catalanes amb la nova normalitat

Viure i tastar les 12 DO catalanes amb la nova normalitat

L'experiència de visitar els quasi 400 cellers, conèixer els propietaris i passejar entre les seves vinyes

Les 12 DO Catalanes. | iStock
Les 12 DO Catalanes. | iStock
Lourdes López | VIA Empresa
Periodista experta en gastronomia
Barcelona
07 d'Agost de 2020
Act. 07 d'Agost de 2020

Crec que una forma excel·lent de conèixer les particularitats de cada paisatge és fer-ho a través dels vins que produeix. La cultura vitivinícola i el seu encaix amb la diversitat paisatgística i mediambiental és una bona manera de conèixer un territori ara que sembla que aquest agost ens quedarem a prop de casa. Apropar-se a alguns dels cellers representatius de les 12 DO catalanes que hem d'anar postergant, tot fent un recorregut en prospecció.

 

Ja direu: visitar els quasi  400 cellers i passejar entre les seves vinyes és una tasca realitzable, per tant us proposo una petita ruta, que, en realitat, és una tria molt personal i que comença, com ha de ser, a un pas de Barcelona, a prop del Mar visitant les vinyes de la DO Alella. Una visita pendent a Alta Alella, celler fundat el 1991 per la família Pujol-Busquets Guillén especialitzada en caves de llarga criança. El celler compta amb prop de 83 hectàrees pròpies de vinya després d’una adquisció per 3 milions d’euros l’any passat de 33 hectarees ecològiques. Produeix prop de 300.000 ampolles l’any i un 33% va a mercats exteriors. 

La cultura vitivinícola i el seu encaix amb la diversitat paisatgística i mediambiental és una bona manera de conèixer un territori

Continuant cap al nord la ruta ens depara un indret d’una bellesa cultivada, plàcida i tranquil·la. Apropar-nos cap al mar, el vent del litoral de la Costa Brava acarona uns vins, els de la DO Empordà de llinatge salvatge on la veritat garnatxa negra i la tramuntana li donen tot el seu caràcter juganer. La visita al El celler Empordàlia, situat a Pau i Vilajuïga. Fa més de 40 anys que cultiven vinyes i oliveres a la zona de l'Alt i Baix Empordà. Hi treballen més de 500 hectàrees d'oliveres i 350 hectàrees de vinyes. També són productors, amb experiència, de vins i olis de qualitat, i de collites pròpies.

 

Endinsant-nos cap al Sud, cap al Penedès, abraçant el paisatge inabastable que ofereixen les xarel·lo, parellada i macabeu pròpies d’aquesta denominació d’origen, visitaria Cellers Avgvstvs Forvm. Un petit celler de caràcter familiar a Sant Vicent de Calders que pren el nom de Les Deveses, on antigament passava la Via Augusta, a pocs quilòmetres de l'Arc de Berà, actualment Patrimoni de la Humanitat. Cellers Avgvstvs Forvm té dues línies de productes: els vinagres gourmets i els vins. El celler va incrementar la seva facturació al llarg dels últims 5 anys i se situa el 2019 prop dels 3 milions d’euros, exportant els seus vinagres, un dels seus productes estrella, a més de 30 països de tot el món. A la zona, en particular a Sant Sadurní d’Anoia podrem trobar sota la DO Cava alguns dels millors vins espumosos que s’elaboren a Catalunya sota el mètode champenoise.

La ruta vinícola continua cap a la meva estimada DO Conca de Barberà, una denominació que m’és molt propera perquè a les terres a tocar de les muntanyes de Prades hi tinc casa des de fa 10 anys i sovintejo alguns dels seus restaurants i cellers. Ofereixen una combinació perfecta entre el patrimoni arquitectònic pròpiament modernista i les últimes tecnologies erigint-se en autèntiques catedrals del vi. Són molt recomanables els premiats vins del celler Josep Foraster, a Montblanc, o els del Celler Carles Andreu, a la veïna Pira.

El següent esglaó en aquesta ruta implica tornar a trepitjar llicorella i pissarra, sòls propis de les muntanyes de la DO Priorat, l’única qualificada catalana. Turons foscos, aspres, amuntegats com onades gegantines. La visita, al celler familiar de David i Olivia, Marco Abella, a Porrera. El 2015, el seu vi va ser el millor vi de l’any a la Xina segons el Wine in China Magazine. Poca broma. Amb 27 hectàrees de vinya pròpia i una producció anual de 60.000 ampolles, exporten el 80% de les ampolles, en especial a mercats asiàtics.

A tocar, podrem trobar la DO Montsant, amb l’espectacular serra que li posa nom. S’imposa una visita a Bell Cros, per tornar a tastar vins com El Tracte a casa de l’Ann, i el Peter Skoglund, una parella d'emprenedors suecs. El reputat enòleg Joan Asens aconsegueix extreure de vinyes properes als 80 anys uns vins sostenibles i ecològics molt estructurats que persegueixen el prestigiós segell de producció ecològica del CCPAE. Fins ara han destinat 1,2 milions d'euros en aquest projecte enològic comprant un total de 25 hectàrees. Els seus vins estan fent passos sostinguts cap al cultiu ecològic 100% i (en un futur) biodinàmic. Tiraran endavant un nou celler, que s’integrarà dins el paisatge. Un projecte que requerirà d’una inversió d’uns 2 milions d'euros fins al 2022.

Baixant per les comarques tarragonines i tastant l’expertessa d’alguns vins sota la DO Tarragona, ja es desvela que a la zona es produís vi a l’època dels romans. La visita pertinent a De Muller, celler històric fundat el 1851 i situat a una masia amb  capacitat per a 4 milions de litres, on es troben algunes joies com botes de l'any de la fundació 1851, o les botes de 55.000L on elaboren el seu celebrat vi de missa. Abans de girar cua, s’hi escauria una visita sempre pertinent el poble de l’oli, Siurana, abans de continuar, mirant cap a l’oest, direcció Lleida.

A la província de la boira s’hi elaboren alguns dels vins blancs més desconeguts i sorprenents. Un somni humit és tornar a tastar alguns dels vins blancs amb fermentació i criança en botes emparats a la DO Costers del Segre amb amics al voltant d’una taula. Parlem de joies com el Finca Racons de Tomàs Cusiné o el Cérvoles Blanc. Seguint el curs del riu Ebre no només faria parada per degustar una anguila amb suc, uns musclos del Delta o una cassoleta menjar blanc, sinó els vins de la DO Terra Alta emparats en una tradició mil·lenària. Visita al recentment inaugurat celler Les Vinyes del Convent, l’únic de la Terra Alta que es troba a Horta de Sant Joan, una població tradicionalment lligada al món de la viticultura. Elies Gil, quarta generació de viticultors (es dediquen des del segle XVIII a la venda de vi a doll) ha invertit més de 3 milions d’euros al celler que es troba en un  claustre a Arnes amb unes espaterrants vistes a Horta de Sant Joan, Els Ports i les Roques de Benet. El grup d'empreses  de Gil factura uns 12 milions d'euros.

Tornant cap a l’interior de Catalunya i cap a Barcelona, visita al celler Abadal de la DO Pla de Bages, els peus de Montserrat —a tocar d’Abrera—. Podeu fer una visita guiada al celler amb tast de vins (visitant la Masia del s. XII, la vinya i el celler actual). Juntament amb els cellers Lafou Celler (Do Terra Alta), Crin Roja (Vi de la Terra de Castella) i Ramon Roqueta (Do Catalunya) pertanyen al grup cellerer familiar Roqueta Origen, una empresa amb una facturació al voltant del 20 milions d’euros (2019) amb aproximadament 120 hectàrees pròpies i una plantilla de 70 persones que exporta el 46% de la seva producció. La Picapoll, varietat de raïm icònica recuperada per aquesta empresa en un monovarietal molt celebrat des de 2018, i la Mandó expressen el seu paisatge de la manera més fidel.

Sota la DO Catalunya, que suma més de 50.000 hectàrees de vinya per tot el territori, podríeu endur-vos una bona mostra de vins a casa de qualsevol dels seus 226 cellers escampats pel territori. Per exemple, pertocaria una visita al celler Ca N’Estruc, d’Esparraguera, ja que hi estem a prop.  Carregada la bossa de molts vins i d’experiències segurament arreplegareu ampolles de diferents perfils, elaboracions i tradicions. Per a tots els gustos.