En el seu moment va ser finalista a la primera edició de Top Chef França i després es va fer encara més popular amb una fulgurant carrera de set anys a diversos programes de televisió, entre ells, Els sabors del món (Fox) o Els Secrets de Yoaké. Yoaké San és una cuinera multicultural que no necessita definir la seva cuina, ella cuina per ser feliç i per fer feliç als altres. A Yubi, el seu acabat d'estrenar restaurant a Barcelona, traça una línia gastronòmica que va de la culinària francesa, als sabors nipons, ara escampats per tot el globus.
Així, és lògic asseure's en una de les seves taules i començar per unes ostres i champagne (el de la casa és Pier Jouet) recolzat en una d'aquestes còmodes cadires de vellut que fan joc amb la paret. Hi ha dues zones amb molta personalitat; la dedicada al vermell (la de la seva parella Ben Weiss, DJ i soci), amb elegants llums amb serrells i una preciosa barra al fons abans de la cuina vista; i la dedicada al blau turquesa, tons que relaxen i donen pau, en un espai, més personal i íntim, que aviat ens explica la xef que "estarà dedicat a una proposta més gourmet, potser amb menú degustació". Via lliure a la seva gastronomia, a la seva visió particular i personal dels fogons. A la seva història.
La seva mare, natural d'Hiroshima, va abandonar el Japó als 19 anys i el seu pare es va criar a la Bretanya francesa. La cuina de San és una mescla franc japonesa difícil d'explicar, "ho ha vist sempre a casa i de forma natural". Així conviuen dues cultures i les elaboracions barregen un i un altre receptari: ostres Thierry amb diverses salses, sashimis amb peix de qualitat; saboroses gyozas farcides d'un estofat bourgouignon potent amb una demi-glacé molt reduïda de vi negre; wontons de wagyu japonès A5 de Kobe i foie (molt rics) amb una salsa ponzu casolana i tòfona. El wagyu A5 de Kobe, certificat, és una de les estrelles de l'apartat de carns (28 euros els 50 grams), juntament amb el rellom de vaca madurada acompanyat de puré de boniato a la tòfona i patates milfulles o la costella de vaca madurada cuinada a baixa temperatura durant 72 hores. Entre els peixos, treballen peces senceres cuinades al Josper amb beurre blanc. "M'encanta treballar peixos d'aquesta forma perquè per mi és com millor s'expressen, cuinats al Josper", detalla la xef.
Fora de carta, podeu trobar plats com un interessant foie micuit macerat en sake 24 hores acompanyat d'un brioche atorrijat i una original gelée de vi blanc —"és un plat especial per mi, amb molta personalitat"—, el tataki de toro macerat en soja amb una emulsió suau de wasabi i la seva fulla o els dim sum farcits de lluç sobre la salsa vietnamita per antonomàsia: tom yum.
La carta inclou també tapes com una tempura de seitos amb llavors de rosella, maionesa de yuzu fresc i salsa tentsuyu o les albergínies al Josper amb salsa de pruna japonesa umeboshi. Per a postres, deixeu lloc per al pastís latin individual casolà.
Jorge Grandinetti dirigeix la sala, en la qual també ofereix una selecció de cocteles "d'autor". Provem el Dear Old Fashioned (Mizunara, Italicus, bitters, oleo de yuzu) i el Moscow Raba (Ciroc, Shrub cogombre i wasabi, llima, ginger beer).
San sobre París: "és una ciutat que als 12 anys ja et diu que ets gran. Jo no volia per elles aquest ambient. Barcelona és més familiar i còmoda"
Graduada en hostaleria i servei de catering per la prestigiosa École Vatel de París, Yoaké San va començar la seva trajectòria professional a restaurants amb estrella Michelin de la capital gal·la. Aviat, va emprendre la seva pròpia empresa de catering per a esdeveniments de luxe que la va portar cinc anys a Eivissa. Però no podia viure més en una illa i no li agradava París per criar a les seves dues filles: "és una ciutat que als 12 anys ja et diu que ets gran. Jo no volia per elles aquest ambient. Barcelona és més familiar i còmoda".
Des de fa un parell d'anys resideix aquí on ha donat forma (pandèmia inclosa) a Yubi. La sigla tanca les inicials de les seves filles, la seva parella i la seva pròpia. Sobre la cuina es llegeix: Oui Cheffe! Un crit en neó que parla de la inclusió d'aquest vocable en el diccionari francès, de com l'equip de tot el restaurant és la seva veritable família i com sent que el que passa a Yubi és una prolongació de la seva casa, que està molt prop del restaurant, i el centre de la seva vida.