Agbar vol abanderar l'economia circular

L'objectiu de la companyia és arribar als "residus zero" a través de la reutilització de les aigües i reclama inversions per aquesta infraestructura

Aigües de Barcelona (Agbar) compleix 150 anys aquest 2017 amb l'objectiu de ser una de les companyies de referència en la implantació de l'economia circular. Així ho ha assegurat aquest dijous el seu president executiu, Àngel Simon, que ha exposat els plans de l'empresa durant la darrera edició dels Dinars de la Cambra de Comerç de Barcelona. "Any rere any reduïm el consum d'energia i el reaprofitament de l'aigua. En la indústria l'única opció és avançar cap a l'economia circular i els residus zero", ha apuntat Simon.

El directiu d'Agbar ha assenyalat durant el seu discurs els dos reptes principals que té l'empresa, especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona. El primer és el de garantir el subministrament amb la qualitat necessària. "La sequera és cíclica i calen mesures preventives", ha advertit un Àngel Simon que també ha presumit de l'eficàcia d'Agbar. "Tenim un 99,96% de continuïtat en el servei. Els veïns només es queden sense aigua 15 segons a l'any de mitjana", ha assegurat.

El segon dels reptes plantejats és "apostar per la reutilització de les aigües, amb la qual milloraríem la garantia de subministrament i disminuiríem el risc de sequera", ha enllaçat. Per Simon, el sanejament i la depuració de les aigües residuals són fonamentals per tal d'avançar efectivament cap a l'economia circular. "Cal invertir més en aquesta infraestructura. Si no podem depurar l'aigua, no la podrem reutilitzar", ha advertit.

Uns reptes, ha matisat el directiu d'Agbar, compartits amb l'administració que és "a qui li correspon prendre les decisions. Nosaltres sempre estarem al seu costat".

Responsabilitat amb els impagaments
El president executiu d'Agbar també ha volgut aprofitar la seva intervenció per destacar l'actuació de la companyia en un tema candent com el de la pobresa energètica. "Mai no hem tallat l'aigua a ningú que no la pugui pagar per motius de pobresa", ha recalcat.

Simon ha assegurat que des del 2012, tres anys abans que fos llei, Agbar ja té reglamentada l'actuació en aquests casos. Un protocol per subvencionar aquelles llars incapaces de fer front al rebut que ja s'ha aplicat a 16.000 famílies (en total unes 50.000 persones) gràcies a un fons de 5,7 milions d'euros.

Un rebut ajustat
Àngel Simon ha volgut deixar clar que la factura de l'aigua no es pot comparar amb la d'altres subministraments pel que fa a augments de preu. De fet, ha assegurat que aquest any el tram del rebut que cobra Agbar s'ha reduït en sintonia amb els tipus d'interès. Una puntualització que ha aprofitat per recordar que tot just el 34% del cost total de la factura acaba a les butxaques d'Agbar, ja que la resta es reparteix entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Agència Catalana de l'Aigua, ATLL, l'Ajuntament de Barcelona i l'Agència Tributària.

El president executiu d'Agbar, Àngel Simon, durant la seva intervenció al Dinar Cambra. PGF


Impacte econòmic
Finalment, Simon també ha avançat algunes dades d'un estudi que la Cambra de Comerç de Barcelona està portant a terme sobre l'impacte econòmic de la companyia a Catalunya i a l'àrea metropolitana de Barcelona. "Al 2015 vam generar un impacte de 1.960 milions d'euros a Catalunya, uns 5,4 milions d'euros al dia", ha destacat. Una xifra que equival a una contribució de 904 milions d'euros al PIB amb 235 milions de recaptació fiscal. Tot plegat generant 10.202 llocs de treball a temps complert. "La meitat d'aquest impacte a l'àrea metropolitana de Barcelona", ha puntualitzat.
Avui et destaquem
El més llegit