Fer arribar els serveis d'emergència amb el mínim de temps possible al lloc de l'incident. Aquest és l'objectiu de Critical Routing, un dels productes que la startup Aldebaran ha presentat al Smart City World Congress (SCEWC). Aquesta startup ofereix una espècie de GPS de les emergències, un Google Maps que recull tots els obstacles que una ambulància, vehicle de bombers o cotxe de policia pot trobar-se en el camí fins al lloc on ha d'anar a actuar.
Aldebaran, una de les startups que col·laborant amb Barcelona Activa ha participat en el congrés de les ciutats intel·ligents, intenta amb Critical Routing millorar l'arribada dels serveis d'emergències en moments en què hi ha vides en joc. "És com un Google Maps pensat per a vehicles grans, com camions o ambulàncies, i té en compte els obstacles dels carrers, bé siguin arbres, carrers estrets, jardineres, pilones, etc.", explica un portaveu de l'empresa. Tenint en compte tots aquests factors i fets específics, com ara que aquests vehicles especials poden anar en contra direcció o les onades verdes dels semàfors, l'eina calcula la ruta més adient.
Critical Routing configura el millor camí pels serveis d'emergència tenint en compte els obstacles i que poden anar contra direcció
Els Bombers de Barcelona ja són usuaris de Critical Routing i "ara treballem perquè altres ciutats també el facin servir", expliquen des d'Aldebaran. Per tal de recopilar tota aquesta informació, l'equip d'Aldebaran cataloga sobre el terreny i de manera manual els possibles entrebancs que els bombers, ambulàncies, policia o qualsevol altre tipus de servei d'emergència podria trobar-se en el seu camí. Un cop recopilades s'actualitza a la base de dades de la plataforma.
L'altra eina que aquesta startup manresana ha presentat al SCEWC d'enguany és Intertrafic, aquest aplicatiu "ja funciona al web de l'Ajuntament de Barcelona i representa tots els talls de circulació que hi haurà a la ciutat, s'informa des d'esdeveniments esportius, obres, mudances que tallen carrers, etc.". Aquest, doncs, és un sistema expert en la gestió de les ocupacions de la via pública que provoquen talls o afectacions al trànsit. Mitjançant tecnologia ETL, permet georeferenciar les autoritzacions d'ocupació de l'espai públic amb el mapa de carrers. El resultat permet informar anticipadament al ciutadà, millorant la planificació dels desplaçaments i evitant l'efecte "quedar atrapat".
Tot això es plasma al mapa quan el consistori transmet la informació a la startup i ells introdueixen les previsions de trànsit.
De Manresa amb IT
Aldebaran IT Projects and Services és una companyia especialitzada en "oferir solucions tecnològiques i serveis relacionats amb el posicionament, la gestió territorial, seguretat i emergències, transport i ciutats intel·ligents", afirmen.
Aldebaran dóna feina a cinc treballadors i té una facturació aproximada de 200.000 euros
La companyia va néixer fa tres anys a Castellbell i El Vilar amb projectes d'enginyeria i cartografia. Amb el temps ha evolucionat cap a oferir "solucions altament innovadores, mitjançant la utilització de geoinformació, la qual permet generar valor afegit als nostres clients". El mànager, Francesc Simón, que va estudiar informàtica, va deixar la seva feina anterior per emprendre i fundar aquesta startup. Actualment Aldebaran dóna feina a cinc treballadors, té una facturació aproximada de 200.000 euros i compta amb oficines al barri de Vallcarca de Barcelona.
Actualment la startup treballa per tal de dur els seus productes a altres ciutats de l'Estat espanyol, com ara Madrid, Sevilla o València. "Ciutats grans que podrien estar interessades en aquest producte i ja n'hi ha que ho veuen amb bons ulls", expliquen.
Així mateix, pel que fa a Crítical Routing, l'objectiu és que no només els serveis públics facin servir l'eina, sinó que també les empreses privades que ofereixen serveis d'aquest tipus, com ara les ambulàncies o seguretat, també accedeixin a fer servir aquest GPS de les emergències.