De plànols n'hi ha de molts tipus i potser un dels més importants per a la seguretat a l'hora d'aixecar, per exemple, un edifici, són els hidrogeològics o els d'inundabilitat. Un estudi que detecta l'aigua subterrània o fins a on arriba l'aigua en un terreny. Els geòlegs Xavier Alemany i Laura Blanco són fundadors d'Anufra, una consultoria que estudia el terreny i les aigües subterrànies i que es dedica a fer aquest tipus de plànols i estudis.
Anufra "neix de la idea de crear una enginyeria i consultoria que treballa amb el terreny i les aigües", explica Blanco. La companyia també treballa amb el sector privat, però majoritàriament ho fa amb el sector públic. Un dels seus clients habituals és l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, per qui han realitzat planols hidrogeològics per a projectes de l'entitat, o també l'Agència Catalana de l'Aigua.
Per a empreses com Cimalsa, Cicsa, Grup Mas o Mina Aigües de Terrassa, Anufra realitza també feines similars. "Quan una constructora vol aixecar un edifici necessita la nostra feina prèviament", indica l'emprenedora. Per exemple, una gran constructora "ens va contractar per analitzar els nivells freàtics en una zona del Poble Nou de Barcelona per poder treballar i construir uns edificis amb soterranis. Nosaltres portem el control dels pous i l'estudi hidrogeològic per fer que es pugui reduir el nivell d'aigua i es pugui, efectivament, treballar".
La seva feina detecta l'aigua subterrània o fins a on arriba l'aigua en un terreny
Un altre exemple. L'equip d'Anufra ha treballat fent mostrejos d'aigua als 80 quilòmetres del Canal Segarra-Garrigues per portar el control, tant a nivell superficial com subterrani per veure l'impacte ambiental a la zona.
Aquesta empresa, doncs, gestiona i estudia les interaccions entre el terreny i l'aigua, assessora i ofereix solucions en àmbits de l'obra civil, l'urbanisme, medi ambient i planificació territorial. Aquests són passos necessaris a seguir abans de realitzar qualsevol construcció en una zona amb aigües subterrànies o que es troben a prop d'un riu. En aquest sentit, Anufra treballa amb diversos ajuntaments -com el de Cabrera, Castellvell o Tornabous- on ha realitzat estudis per a edificacions. En el cas de Beseit, per exemple, l'empresa ha fet un estudi per determinar fins a on es pot construir o edificar en funció de previsions de pluges que es podrien donar cada "10, 100 o 500 anys". Un cop fets aquests estudis, els enginyers o arquitectes poden fer propostes per construir en aquests terrenys.
Alhora Anufra realitza estudis d'abastiment d'aigua i gestió de recursos hídrics a mida pel client. Així mateix, també fa anàlisis d'aigües (com en el cas del Canal) assajos de bombeig, caracterització, disseny i construcció de pous i també fa estudis d'inundabilitat.
En l'àmbit de la geologia, hidrologia i medi ambient realitzen cartografies geològiques i hidrogeològiques, estudis de contaminació del sòl i l'aigua, depuració, teledetecció per trobar recursos hídrics, etc. També realitzen estudis geotècnics en l'àmbit de l'obra civil i l'urbanisme per garantir l'estabilitat del terreny, per exemple.
Nascuts en plena crisi
La idea d'emprendre en aquest àmbit prové de l'època universitària dels emprenedors. Al principi de la seva etapa laboral, ambdós treballaven en l'àmbit de la geotècnia "estudiant el terreny per fer edificacions o carreteres". Els dos, però, tenien interès a treballar amb aigües subterrànies i el medi ambient. "Per això vam construir i estem construint aquesta empresa per fer coses diferents del que fèiem", diu Blanco.
"Quan una constructora vol aixecar un edifici necessita la nostra feina prèviament"
L'empresa es va fundar quan va esclatar la crisi econòmica el 2009. "Hem tingut molts alt-i-baixos però hem comptat amb l'ajuda de Barcelona Activa", ressalta l'emprenedora. Anufra, que ha tancat el darrer exercici amb una facturació de 132.000 euros, es troba instal·lada al Parc Tecnològic Nord de Barcelona Activa i ja dóna feina a tres persones i diversos col·laboradors.