• Creen una app per ajudar als nens amb síndrome de Down a llegir

Creen una app per ajudar als nens amb síndrome de Down a llegir

Una emprenedora de la UOC, que compta amb el suport de l’entitat Capacitats21, desenvoluparà la primera versió de l’aplicació al llarg del 2018

'Jo també llegeixo', l'app per ajudar als nens amb síndrome de Down a llegir
'Jo també llegeixo', l'app per ajudar als nens amb síndrome de Down a llegir
Redacció VIA Empresa
Barcelona
29 d'Agost de 2017
Act. 29 d'Agost de 2017

La graduada de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Gemma Fàbregas, ha creat una app per ajudar als nens amb síndrome de Down a llegir. L’app Jo també llegeixo, adreçada a infants d’aquest col·lectiu a partir de quatre anys, facilita l’aprenentatge de paraules senceres, després síl·labes i, finalment, grafies.

Amb aquest mètode, s’associa una imatge a una paraula, ja que els nens amb aquesta síndrome tenen una elevada memòria visual però no entenen conceptes abstractes com les lletres, segons informa la UOC en un comunicat. “La memòria visual els permet aprendre aquests mots i en una etapa posterior separar-los en síl·labes i finalment en lletres”, explica Fàbregas. L'aplicació permet triar el tipus de lletra i l’idioma i personalitzar les imatges. A més, hi ha un apartat de seguiment en el qual es reflecteix l’evolució de l’infant.

L’app té un format multimèdia amb un personatge animat que ajuda al nen en tot el procés. A més, les activitats potencien les seves capacitats perceptives. Fàbregas desenvoluparà la primera versió de l’aplicació al llarg de l’any vinent.

L’aplicació s’adreça a infants de més de quatre anys i treballa l’associació d’imatges i paraules

La idea està inspirada en les necessitats de la filla d’una amiga de l’emprenedora que té la síndrome de Down. Els pares ensenyen a llegir la nena amb unes fitxes de paper que només són en castellà i que tradueixen al català i personalitzen a mà. “Em va sorprendre que no hi hagués cap tipus de material interactiu”, explica Fàbregas.

El disseny de l’aplicació està basat en els diferents estudis publicats sobre l’aprenentatge en aquest col·lectiu i els resultats obtinguts d’una enquesta feta a més d’una cinquantena de famílies. Així mateix, la creadora compta amb el suport i l’assessorament de l’entitat Capacitats21, que ofereix una atenció integral als infants amb síndrome de Down i les famílies.