• Aquapioneers, l'hort dins d'una peixera

Aquapioneers, l'hort dins d'una peixera

La startup ha creat un sistema tancat per conrear plantes i verdures de manera 100% orgànica i reduïnt un 90% el consum d'aigua

A l'hivernacle han conreat més verdures per demostrar que una altra agricultura és possible | Cedida
A l'hivernacle han conreat més verdures per demostrar que una altra agricultura és possible | Cedida
Barcelona
12 de Juliol de 2017

Un enciam tant pot néixer d'una torratxa amb sorra com d'una peixera i només amb aigua. Aquest segon sistema és el que utilitzen els emprenedors d'Aquapioneers, una startup que ha desenvolupat un kit d'aquoponia on qualsevol llavor pot néixer a partir dels excrements dels peixos. Així, ells fertilitzen la collita i les plantes s'encarreguen d'anar netejant l'aigua i tot queda dins d'un cicle tancat.

 

Es tracta d'un sistema que permet reduir un 90% el consum d'aigua, és 100% orgànic i fa que les plantes puguin créixer el doble de ràpid. A més a més, permet el conreu vertical, el que és bàsic per als creadors del projecte, Guillaume Teyssié i Loic Le Goueff, en ciutats com Barcelona on existeixen iniciatives diverses per promoure l'agricultura urbana.

Ara bé, les plantes que surten del sistema de conreu que ells proposen no estaran mai tan contaminades com les que creixen sobre sorra. "La gent no se n'adona, però està tot molt contaminat. Si miressis el que hi ha a la verdura que culls, no te la menjaries", afirma Teyssié. Amb Aquapioneers, canviar l'aigua de la peixera és molt més fàcil que canviar la terra, el que permet contrarestar la pol·lució.

 

Tot i que la startup ha començat creant aquests kits pensats per a les llars i les oficines, el seu objectiu és portar horts més grans als terrats, escoles i restaurants de Barcelona. Per aconseguir-ho, tenen en marxa una campanya de crowdfunding a Ulule amb la qual preveuen obtenir 15.000 euros per portar el seu disseny en codi obert a tots aquells Fab Labs que el vulguin i poder portar el seu sistema a altres ciutats. La xifra ja està més que assolida, però ara tenen només quatre dies més per assolir els 30.000 euros necessaris per fer el mateix amb els horts.

Petits, però amb grans aspiracions

La seva proposta és situar les seves peixeres, de 30 centímetres d'ample per 80 d'alt, en cases i oficines. En alguns casos, la idea principal és que les persones tinguin els seus horts; en d'altres com les empreses, que els treballadors tinguin un al·licient més per anar a la feina i puguin impregnar-se de l'aura positiva que a Teyssié afirma que genera el contacte amb la naturalesa. En el segment corporatiu ja han posat a prova un pilot amb Schneider Electrics.

Han construit un hivernacle a Valldaura que volen millorar per fer-lo 100% autosuficient

En aquest recipient inicial recomanen plantar herbes aromàtiques, maduixes o enciams, mentre que en els horts es poden plantar albergínies, carabassons o melons com ja han fet ells en l'espai de 25 m² que tenen al Green Fab Lab de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Valldaura. Aquí és on hi ha el gruix del seu projecte, l'hort en forma d'hivernacle que aspiren portar algun dia a les escoles. "L'aquoponia és molt poderosa per ensenyar altres disciplines com biologia, matemàtiques, agricultura... i a Barcelona hi ha moltes escoles que van en la direcció de sistemes lliures, creiem que podem connectar bé amb ells", concreta.

De fet, aquest són els tres pilars del negoci: les famílies, a qui venen els kits bàsics per 850 euros; les empreses, especialment les companyies de més de 500 empleats que desenvolupen programes de benestar per als seus treballadors; i els centres i altres actors privats que vulguin tenir horts.

Teyssié i Le Goueff volen consolidar l'agricultura urbana amb Aquapioneers

Teyssié i Le Goueff volen consolidar l'agricultura urbana amb Aquapioneers | Cedida

Si recapten els 30.000 euros que s'han marcat amb la campanya de micromecenatge, també volen demostrar que aquest hivernacle pot ser 100% autosuficient. Tal com detalla Teyssié, ara necessiten energia per connectar les bombes d'aigua i d'aire, com també alimentar els peixos. "Amb aquests diners, volem implementar un sistema de plaques solars amb bateries i deixar de comprar menjar industrial pels peixos, els quals no deixen de ser com les gallines que, alimentades amb menjar orgànic, generen més qualitat", detalla. Alhora, també preveuen recol·lectar l'aigua de la pluja per ser totalment independents de l'exterior.

Codi obert, el laboratori d'innovació

El fet d'haver desenvolupat els dissenys amb la maquinària i tecnologia dels Fab Labs els permet exportar el projecte amb facilitat. Això els porta a veure aquests espais de fabricació com "un centre d'innovació", segons el cofundador, que explica que al primer lloc on es va replicar la idea, el passat mes de novembre a Montevideo (Uruguai), ja es van aplicar algunes millores. "La innovació sempre ve de la barreja de diferents cultures i maneres de pensar. Un Fab Lab a l'Índia pot millorar una cosa i un d'Uruguai, una altra", defensa.

"La innovació sempre ve de la barreja de diferents cultures i maneres de pensar"

Mentre que veuen la venda a particulars i empreses com la via per monetitzar, aquesta altra cara d'Aquapioneers s'ha d'entendre com el mitjà per evolucionar el producte i adaptar-lo a les necessitats de cada mercat.

Tot això també està en la línia de mantenir-se com una startup de producció local. "No volem que els nostres kits es facin fora de Barcelona, per això treballem amb professionals del que es coneix com a fusteria digital i que tenen les mateixes màquines que als Fab Labs", explica Teyssié. Això sí, sempre que la petició de compra vingui d'un client de la ciutat comtal. En el cas de tenir una comanda de fora, envien el disseny al Fab Lab més proper per evitar enviar materials i fer-li arribar només informació, de manera que sigui ell qui es construeixi el seu propi kit. "La nostra idea és reduir costos d'enviament i revitalitzar l'economia local", remarca.

Fa poc més d'un any que el projecte està en marxa i, fins ara, s'ha finançat sempre amb fons propis. "Amb els estalvis dels dos fundadors", concreta el cocreador, el que destaca que els ha permès tenir llibertat per escollir com avançar.