Conec moltes persones per a les quals 2020 anava a ser “el” any. Un any de consolidació, de prosperitat, de creixement exponencial. Potser és una mica prompte per a dir-ho, a més que el meu fort no és –ni des de lluny- l'anàlisi econòmica, però no cal ser molt llesta per a aventurar que 2020 no serà un gran any. També puc aportar per a donar suport al meu argument les dades del Fons Monetari Internacional, publicades aquesta setmana, que auguren per a Espanya la major caiguda en la seua producció de riquesa en més de vuitanta anys.
Què lluny queda ara el 28 de gener, quan la COVID-19 ja campava a plaer per Wuhan i jo acudia a la inauguració del nou espai de coworking de Wayco, en el valencià barri de Russafa. Un lloc en el qual ja havia estat anys enrere, quan eren els cinemes Goya primer, i la llibreria Cresol, després. Un espai singular rehabilitat per a continuar albergant col·lectius de persones molt diverses. Com en una llibreria o en un cinema.
Convidada per l'equip de comunicació, vaig xarrar amb moltes persones de l'ecosistema emprenedor i tecnològic valencià, parlàrem de futurs viatges a Boston, de conferències en Medellín, de tots els plans que teníem a la vista per al qual es presentava com un gran any. Per a mi, també.
Entre cerveses i música en directe, em contaven que estaven ja quasi al 100% d'ocupació, amb empreses de totes les grandàries, més de 300 professionals de 20 nacionalitats diferents, les sales d'esdeveniments molt demandades i a punt d'obrir llista d'espera. Mentre les obres d'un tercer espai a València, en ple barri de Ciutat Vella, seguien el seu curs per a situar a Wayco com el major player de coworking de València.
Una indústria, la dels espais de treball flexibles, que augurava per a 2020, un total de 800.000 metres quadrats amb l'entrada de grans operadors en el negoci. Amb 1.500 espais registrats a Espanya i un impacte econòmic de 150 milions d'euros a l'any, és un sector en ple enlairament que tenia prevista la novena edició de la seua Coworking Conference Spain, la trobada nacional d'operadors d'espais col·laboratius, per a juny d'enguany a València. I que com un gran nombre d'esdeveniments, s'ha cancel·lat i serà en 2021.
“Estàvem en la cresta de l'ona i hem patit un fort sacsejada econòmica”, em compta Nacho Cambralla, director de Wayco Ruzafa, quan li cride havent dinat. “A la fi de febrer, amb les cancel·lacions d'esdeveniments i formacions, ja vam veure que aquesta línia de negoci s'anava a ressentir. Després, amb el Reial decret de març, ja ens quedem a un 20% dels nostres ingressos de febrer en la línia de coworking”. Malgrat que les xifres no són bones i la meitat de la plantilla està en un ERTO al 100% i l'altra meitat, al 50%, Cambralla es mostra optimista. “Aquest model de negoci funciona i està en auge. Òbviament les expectatives de creixement es frenaran però si com tot sembla indicar, al maig es comença a tornar a la normalitat, podrem aguantar bé. Encara que en el moment en el qual estem, pensem a curt termini, i això ara, són dues setmanes, segons el que va marcant el Govern”.
Els valors que ofereix un espai de coworking estan vinculats al dinamisme, a la sociabilitat i sobretot, a la flexibilitat. “Si som flexibles perquè els professionals i empreses s'incorporen a Wayco, com no ho serem perquè se'n vagen?”. I així ha sigut, molts han deixat per complet l'espai, però uns altres han mantingut la seua quota amb les mesures flexibles que els han oferit des de l'espai de coworking.
Cambralla: “A la fi de febrer, amb les cancel·lacions d'esdeveniments i formacions, ja vam veure que aquesta línia de negoci s'anava a ressentir"
Què heu aprés en aquestes setmanes, Nacho? “Que cal tindre un pla de contingència. L'any passat ho vam tancar en superhábit perquè aquest és un negoci rendible i sostenible. Però aquesta sacsejada ens dóna on més ens dol, en els molts costos fixos que tenim i que, amb una caiguda d'ingressos tan forta, ens ha fet caure en dèficit. Hem hagut de reduir de tot arreu: energia, renegociar el lloguer, finançar certes despeses per a poder seguir”.
Qui ens anava a dir fa dos mesos, amb una cervesa a la mà, que a un coworking amb llista d'espera li anava a fer falta un pla de contingència. Que a un sector en auge li anava a fer faltar repensar el seu model de negoci, un model quasi tan nou com el virus que l'ha posat en escac.
Qui ens anava a dir a la fi de gener que 2020 no anava a ser el nostre any.