• Arc Mediterrani
  • Bionos, l'empresa que investiga la Covid pel retorn a les aules

Bionos, l'empresa que investiga la Covid pel retorn a les aules

La 'biotech' valenciana participa en un estudi de la Universitat de València i l'hospital La Fe per analitzar el grau d'exposició al virus de menors asimptomàtics

Una tècnic de Bionos, treballant al laboratori | Cedida
Una tècnic de Bionos, treballant al laboratori | Cedida
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
13 de Juliol de 2020

Des de la ciència també hi estan d'acord amb la premissa generalitzada que la població infantil ha estat la gran ignorada en la crisi de la Covid-19. Amb una falta de dades científiques sobre el grau d'exposició al virus de la població infantil en edat escolar, ara un estudi liderat per la Universitat de València (UV) analitza l'exposició al virus SARS-CoV-2 en menors asimptomàtics i en ell participa l'empresa valenciana Bionos Biotech, una empresa derivada de l'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe (IIS La Fe), que estudia els paràmetres, quantifica els anticossos i la presència del virus per proves PCR. "Els menors són vectors de transmissió o no? S'ha d'aclarir perquè quan tornen a l'escola poden ser un vector de transmissió del virus, o no", explica José L. Mullor, CEO&CSO de Bionos Biotech a VIA Empresa.

 

L'empresa científica s'ha implicat en aquest estudi durant el confinament, quan els han cancel·lat projectes i n'han sorgit de nous, com en tots els sectors. Especialitzats en recerca i desenvoluopament per a empreses cosmètiques, alimentàries i biomèdiques, Mullor assegura que la seua "gran capacitat d'adaptació" els ha permés superar millor aquesta crisi. "Els projectes que es van detenir per raons del confinament es compensaren amb altres relacionats amb la Covid en empreses amb les quals ja treballàvem i hem compensat uns amb altres, i ara ja hem assumit molta càrrega de treball", explica. Des d'aquesta experiència dels timings propis de la transferència tecnològica, Mullor opina que el paquet d'ajudes que ha presentat aquesta darrera setmana el Govern espanyol sobre l'R+D+i no es desfà del principal problema: la burocràcia.

Amb 19 empleats, ubicats en laboratoris de l'hospital La Fe de València, el més important del País Valencià, aquest biòleg convertit en empresari assegura que l'empresa creix a un 20-30% cada any des que va ser fundada el 2013. L'Institut d'Investigació Sanitària de l'Hospital La Fe té un percentatge mínim de l'empresa, amb la qual continua col·laborant, ja que Mullor era investigador del centre abans de fundar la companyia.

 

"Sempre que podem fem projectes d'investigació amb repercussió social en el camp biomèdic, i dins del nostre volum de treball, volem ajudar al màxim. En aquests moments de pandèmia la manera d'ajudar més és fer test PCR. Saber si una persona és immune és important, perquè és important saber qui té el virus. Actualment hi ha altres tècniques i per ací és on pensem que podíem ajudar més", explica Mullor per argumentar la seua implicació en el projecte sobre la població infantil. En un context de rebrots creixents, Mullor opina que és clau identificar-ho i que "la gent vaja tranquil pel carrer perquè puguem contenir-ho, sabem que està ací, ací i ací perquè puguem moure'ns sabent on està i que els contagis siguen els mínims possibles. Cal enfrontar-se al virus i tenim mitjans suficients per a fer-ho", valora.

José L. Mullor: "En aquests moments de pandèmia la manera d'ajudar és fer més tests PCR. Saber si una persona és immune és important"

Un total de 500 menors valencians, d'entre 3 i 14 anys, participaran voluntàriament en aquest estudi de cohorts estratificat per edats que inicien l'escolarització obligatòria (3-4 anys, 5-6 anys i 11-12 anys), amb l'objectiu de conéixer i abordar amb base científica el retorn presencial a les aules el pròxim curs acadèmic 2020-2021. La investigació ha sigut promoguda pel doctor José V. Castell, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i director de la Unitat Mixta. "Durant el confinament estàvem treballant en altres projectes relacionats amb la Covid i pensàrem en com ajudar en aquest projecte perquè, quin paper juguen els xiquets en la pandèmia? S'ha dit de tot, que són immunes, que són súper infecciosos... i clar, tot això genera molts dubtes i molta inseguretat en tots. I de cara al setembre és important perquè es planteja que els xiquets estudien en grups tancats, però després els xiquets tornaran a casa", argumenta Mullor.

Treball al laboratori de Bionos Biotech | Cedida
Treball al laboratori de Bionos Biotech | Cedida 



L'estudi compta amb la col·laboració de l'Equip de Pediatria i infermeria del Centre de Salut Campanar de València, Departament la Fe, per al reclutament de subjectes i recollida de dades i mostres biològiques, juntament amb l'IIS La Fe. S'aprofitaran les visites previstes per a les revisions dels xiquets/es dins del Programa del Xiquet Sa, que es duu a terme per a l'emissió del certificat escolar a l'inici de cada etapa educativa i la vacunació sistemàtica. La participació en l'estudi és voluntària i requereix el consentiment informat de les famílies. També poden participar els germans convivents dels xiquets que prenen part. La informació per a ser inclosos en l'estudi dels possibles participants està centralitzada a través del correu covidschoolkids@gmail.com.

No és el primer estudi relacionat amb els infants, de fet a l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona està en marxa la plataforma KidsCorona que agrupa diferents estudis relacionats amb la malaltia i la població infantil: un és un sistema d'alerta de la COVID-19 durant l'estiu en nens i adolescents; un altre és sobre malalties minoritàries i el coronavirus; altre sobre el risc per a la salut, embarassos i la Covid i l'estudi EmCoVID19 sobre impacte emocional i de la conducta en nens i nenes.