• Arc Mediterrani
  • Què demanen els empresaris valencians a la nova legislatura?

Què demanen els empresaris valencians a la nova legislatura?

La CEV elabora un document amb 115 "prioritats empresarials" i les transmet als líders de PSPV, PP, Compromís, Cs i Podem en una ronda de contactes prèvia al 28-A

El Palau de la Generalitat Valenciana
El Palau de la Generalitat Valenciana
València
24 d'Abril de 2019

L'avançament electoral de les eleccions autonòmiques valencianes ha engegat abans d'hora la maquinària política al País Valencià. Els agents socials i econòmics també s'han hagut de posar les piles per fer arribar les seues demandes als líders polítics i intentar colar-les en els seus programes. És el cas de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), que ha creat un document amb 115 "prioritats empresarials" i ha fet una ronda de contactes amb tots els partits. Què demanen? Què diuen els candidats?

Finançament just, diàleg social i atracció i retenció d'inversions

El document s'ha formulat a partir de les consideracions de les Comissions de Treball de la CEV expertes en cadascuna de les matèries. Les propostes es distribueixen per àmbits que afecten l'activitat empresarial: treball, fiscalitat, formació, col·laboració publico-privada, RSE, medi ambient, energia, infraestructures, logística i transport, R+D+i, emprenedoria, turisme i comerç.

Quines són les propostes més rellevants? Entre les mesures de caràcter transversal destaquem l'aprovació definitiva d'un model de finançament autonòmic que acabe amb la desigualtat al País Valencià, potenciar el diàleg social com a instrument per millorar econòmicament i socialment i promoure una estratègia "efectiva" d'atracció i retenció d'inversions.

El finançament autonòmic, el diàleg social per millorar l'economia i atracció i retenció d'inversions són les reclamacions més destacades de la CEV

En altres aspectes, demanen garanties d'estabilitat política i seguretat jurídica, mesures contra l'economia submergida i l'intrusisme professional, la reducció de la pressió fiscal, més inversió en R+D+i, foment de la digitalització de les empreses, disminuir els costos laborals, harmonització de la tributació autonòmica i local, reducció de les càrregues impositives i administratives i compliment dels terminis legals de pagament per part de l'Administració.

Més punts clau inclosos en les 115 prioritats de la CEV: garantir el subministrament i la qualitat de l'aigua per al desenvolupament socioeconòmic del País Valencià, apostar per l'FP i l'FP Dual, més suport a la internacionalització de les empreses, una estratègia proactiva en el procés del Brexit, un marc de finançament plurianual garantit als programes d'ajudes, defensar la propietat intel·lectual, exigir als productes procedents de països tercers els mateixos estàndards de qualitat, seguretat, riscos laborals i mediambientals que es demanen als valencians, entre d'altres.

Què diuen PSPV, PP, Compromís, Cs i Podem?

L'únic aspecte on hi ha unanimitat total amb la patronal i amb tots els partits polítics és en la necessitat d'abordar un nou finançament al País Valencià, ja que és l'única comunitat autònoma de l'Estat amb renda per càpita per sota de la mitjana i que paga com si estiguera per sobre. A grans trets, l'espectre centreesquerra parla de reduir jornades laborals i apujar impostos ecològics; el centredreta, en canvi, vol reduir i eliminar taxes.

PSPV: Brussel·les, economia submergida i càrregues burocràtiques

El primer candidat amb què la patronal autonòmica es va reunir va ser amb l'actual cap de l'executiu valencià, el socialista Ximo Puig. El president de la CEV, Salvador Navarro, li va arrencar el compromís -que mai arriba- de solucionar l'infrafinançament, a més d'un millor posicionament del País Valencià en Europa. Això es podria concretar en un grup de pressió en Brussel·les per donar resposta a problemes com els del sector citrícola. Puig va coincidir a dir que la presència valenciana allà és "insuficient".

Per a la simplificació dels processos administratius, Puig ha promés que el Plan Agiliza s'aplicarà en la seua totalitat en la pròxima legislatura i reduirà un 20% les càrregues burocràtiques. A més, s'ha compromés a crear un observatori sobre l'economia submergida i ha assenyalat com a "única manera realista" d'abaixar els impostos posar fi al frau fiscal, per la qual cosa apostaran per millorar els equips d'inspecció.

PP: macroprojectes empresarials i eliminar i reduir impostos

Respecte a la candidata del PP, Isabel Bonig, va afirmar que el 67% de les propostes de la CEV estan incloses al seu programa electoral i va destacar com a proposta estrella la "llibertat i col·laboració publico-privada en educació, sanitat i en matèria econòmica". A més, defensa la recuperació de macroprojectes empresarials amb fortes inversions com Alcoinnova, Ikea en Alacant o el centre comercial Intu Mediterráneo en Paterna (tombada per no acomplir amb la legalitat i amb forta oposició de sectors ecologistes).

En la línia del seu liberalisme econòmic, Bonig va defensar l'eliminació i reducció d'impostos que es compensarien amb altres, com l'IVA. Concretament, aposta per terminar amb la taxa d'incineració de residus al sector ceràmic, amb l'impost sobre successions i donacions i amb l'impost sobre el patrimoni, a més d'una baixada dels impostos per l'adquisició d'habitatges i una reducció del 7% de la tributació per als valencians que cobren menys de 35.000 euros anuals.

Compromís: jornada laboral de 32 hores

Per la seua part, la líder de Compromís, Mónica Oltra, va defensar que una de les demandes principals de la CEV, el diàleg social, ha caracteritzat el seu Govern com es va veure amb les reivindicacions per un finançament just, on van participar activament sindicats, patronal i tots els grups polítics. "Unanimitat" amb la patronal en aquesta qüestió, en "una inversió justa" i en la "regularització de tot el deute" que ha generat "l'infrafinançament".

En canvi, Navarro i Oltra van xocar quant a la proposta de reduir de forma gradual la jornada laboral i arribar a les 32 hores setmanals en 2025. El president de la CEV emmarcava la mesura "en un clima electoral" i va dir que "s'ha d'estudiar perquè té un calat nacional". "Opinem d'una altra manera, però en la divergència també es fa economia i país", va afegir.

Ciutadans: estalviar retallant l'Administració autonòmica

Passem a Ciutadans. La proposta econòmica central del candidat, Toni Cantó, parla d'alleugerir l'Administració autonòmica amb què calcula que estalviarà 750 milions d'euros. S'apunta al carro del PP i promet igualment suprimir i reduir impostos. Navarro va donar suport a aquesta mesura amb un informe de la CEOE que diu que "hi ha marge" per abaixar impostos perquè l'Estat espanyol "està sis punts per sobre de la mitjana europea en càrregues tributàries".

Unides Podem-EU: taxa turística, taxa del sucre i sistema SDDR

Per últim, la patronal valenciana ha tancat la ronda de contactes amb Unides Podem-EU. Han coincidit, de nou, en la necessitat d'una solució al dèficit d'inversions en infraestructures i en reformar el sistema de finançament, "un problema endèmic" dels valencians, en paraules del líder del partit, Rubén Martínez Dalmau. El candidat també va valorar positivament que l'enfocament de gènere s'estiga incorporant en l'organització empresarial i va parlar de la necessitat de crear un pla comú d'inversió productiva.

Per contra, els han separat altres qüestions com la taxa turística, "mesures dures" contra la precarització laboral (sense concretar), l'aplicació del sistema de retorn d'envasos SDDR o la taxa del sucre. Navarro va manifestar el seu rebuig a aquestes mesures perquè considera que la càrrega impositiva que ja suporten les empreses fa que no siga necessari cap increment de taxes.

Propostes i desitjos de la CEV i dels partits polítics. Caldrà veure, però, quines es convertiran en fets a partir del 28 d'abril.