Ciutat coworking

Barcelona acull vora un centenar d'espais de cotreball, mentre València consolida la seua oferta i projecta de nous com La Centrifugadora, que donarà espai a 900 persones

El centre de Las Naves, a València | Ajuntament de València
El centre de Las Naves, a València | Ajuntament de València
Neus Navarro | VIA Empresa
Exdirectora de VIA Empresa
València
20 de Febrer de 2020
Act. 20 de Febrer de 2020

Escriptori, cadira, ordinador i llum de taula. En Ikea, un mobiliari de despatx mínim no arriba als 100 euros. Però clar, no és el mateix treballar sol que acompanyat d'altres professionals, del teu sector o no, amb els quals conversar, establir sinergies, crear col·laboracions i fer cafés a la porta. Perquè el coworking també és networking. D'això en saben als molts que s'han inaugurat en els últims anys a la ciutat de Barcelona, que ja suma vora un centenar. València li va al darrere amb una aposta ferma de fer d'aquests espais la base d'empreses tecnològiques i entitats d'innovació. 

 

 

La capital del Túria ja suma 36 espais actualment, segons xifres facilitades per València Activa. Las Naves, Wayco i GeeksHub són alguns dels més coneguts. El primer és un dels projectes dels que ha fet bandera l'Ajuntament valencià en l'última època, ja que recentment ha presentat l'ambiciosa campanya Persones, en la qual l'entitat pública vol situar-se a l'avantguarda europea amb una proposta innovadora. En la presentació, la seua directora, Marta Chillarón, explicava la importància del treball com a centre d'innovació: "Tenim projectes europeus amb un pressupost de 3,1 milions d'euros, projectes locals, una acceleradora pública de projectes d'innovació social... Però sobretot, i més important, el que fem impacta directament i indirectament en les persones". A hores d'ara Las Naves treballa la mobilitat, l'energia i l'aigua, l'agroalimentació, la salut i la ciutat saludable i la indústria creativa i cultural.

 

A més, en Las Naves està Col·lab, un espai de suport a projectes innovadors en què treballen, per exemple, Green Urban Data, Reflash, Broculy o Esus, creadors del Electric SubUrban System (ESUS). 

Des de Wayco, altre destacat coworking valencià, treballa per exemple Startup Valencia. En ple cor del barri de Russafa, Wayco gestiona allà un espai industrial rehabilitat i fins ara també un altre similar al barri de Ciutat Vella, que donava cabuda a una comunitat internacional i cosmopolita "ideal per a freelancers, pimes, treballadors remots i nòmades digitals". Aquest últim, però, tanca pròximament i l'empresa inaugurarà, l'1 d'abril de 2020, un altre coworking de 800 metres quadrats al districte d'Extramurs que batejaran com Wayco Abastos i que comptarà amb 90 espais de treball amb sales de reunions i conferències en una antiga fàbrica de filatures.

València inaugurarà pròximament La Centrifugadora i el coworking Wayco es trasllada de Ciutat Vella a Abastos 

Per exemple, Vortex Coworking és altre dels espais de cotreball que hi ha instal·lats a València i també presenta dues ubicacions: un espai al centre, al carrer Colón, i un altre a la platja, al barri marítim del Cabanyal i la Marina. Les tarifes d'ambdós són iguals (210 euros mensuals més IVA el més car) però les zones comunes del centre de la platja -ofereix terrassa interior i aparca-bicicletes- suma un plus per qui aposte per la zona marítima de València, que agafa embranzida amb la ubicació de la Marina d'empreses –on està Lanzadera, el hub de Juan Roig-, tan a prop.

No en va, l'Ajuntament valencià s'ha proposat fer de la façana marítima valenciana l'espai emprenedor i tecnològic per antonomàsia de la ciutat, com ha explicat recentment a preguntes de VIA Empresa la regidora Pilar Bernabé en el desdejuni informatiu de presentació de xifres de València Activa.

 

La Centrifugadora, el nou gran espai valencià

En poques setmanes, però, s'espera la inauguració de La Centrifugadora, el que serà –fins ara- el més gran coworking de València. El consistori valencià anunciava el novembre de 2019 l'inici de reforma de la gran nau industrial que a principis de segle XX va albergar a l'empresa Electra Valenciana SL i que ara s'omplirà de taules i cadires d'oficina del segle XXI. Aquests dies s'ha publicat que l'èxit de la startup Jeff els porta a ocupar totalment aquest espai, però VIA Empresa ha parlat amb l'empresa i comuniquen que "continuen valorant diferents localitzacions, sent l'edifici de La Centrifugadora, situada en la zona (en auge) del Districte Marítim, una de les possibles opcions".

 

 

 

 

Barcelona, per altra banda, presenta un mapa molt complet de coworkings. Entre tots, i segons xifres de Barcelona Activa, el més car és el que gestiona Attico a la zona del 22@, al Poblenou: una estació de treball a Attico Med costa 300 euros al mes i tenir allà una oficina privada pot suposar fins a 349 euros. No ha de ser casualitat, ja que el 22@ reuneix les característiques més singulars de Barcelona: a tocar de la mar, en ple districte tecnològic, ben connectat... un paradís per a qualsevol treballador en remot.

De fet, la llista de coworkings barcelonins situa el 22@ com una de les zones de coworkings més nombrosa, juntament amb l'Eixample i Gràcia. Al primer es troba el MOB, l'espai maker de Barcelona creat per Cecilia Tham ja fa uns anys, allà pel 2010, que dóna cabuda també al primer FabCafe d'Europa. Ubicar-se allà té un preu de 240 euros mensuals.

Però és que a més, a vegades, els espais fan un salt i tenen vida pròpia, com és el cas de La Hormigonera, un dels tres únics coworkings que s'ubiquen al districte de Les Corts-Sants-Montjuïc. Amb sala d'exposicions i agenda pròpia d'activitats, La Hormigonera és un projecte d'oficina compartida amb la idea d'agrupar professionals de diverses disciplines dirigit a startups, microempreses, freelancers, emprenedors i creatius, així com a persones en transició professional.

A Sant Andreu, per exemple, se situa el Canòdrom, l'únic espai de cotreball d'aquest districte amb solera de la capital catalana. El preu per estació de treball és de 180 euros al mes i és gestionat per l'Ajuntament de Barcelona. Al també anomenat Parc de Recerca Creativa s'allotgen incubadores com Game BCN, de projectes de videojocs o el BTV Media Lab, un programa de desenvolupament adreçat als professionals del sector dels mitjans de comunicació.

Un paisatge variat ple de taules Micke made in Ikea que esguiten les ciutats com una gran taca d'oli que s'expandeix tan ràpidament com els nous models de treball.