Desaccelerar una startup en xancletes

Decelera Menorca celebra la cinquena edició amb un 30% més de sol·licituds i demostrant la consolidació del seu programa amb l'arribada a Mèxic l'octubre

Imatge de la cinquena edició de Decelera Menorca | Paula Jaume
Imatge de la cinquena edició de Decelera Menorca | Paula Jaume
Menorca
03 de Juny de 2019

Sembla que en una startup tot ha de ser creixement i anar sempre amb la fletxeta cap amunt. Però, a vegades, també cal fer una pausa, frenar i desaccelerar. I que millor que fer-ho amb les xancletes posades i amb una estada de dues setmanes a l'illa de Menorca. Això és el que proposa Decelera Menorca -abans Menorca Millennials-, el programa de desacceleració impulsat per Marcos Martín i Ricard Garriga que després de cinc edicions ha consolidat ja el seu èxit: 114 startups participants, de més de 1.800 candidatures i amb una inversió captada de 84 milions d'euros. Unes xifres que demostren que el programa és escalable arreu del món amb la primera edició a Mèxic a l'octubre i la possibilitat de llançar un programa per a scale ups en el futur.

 

Sessions de ioga, exercici a la platja per començar bé el dia, paddle-surf per les cales de l'illa o una ruta en bicicleta són algunes de les activitats que els emprenedors de la cinquena edició de Decelera han realitzat durant els 12 dies de programa. Tot això combinat amb classes magistrals i metoring d'empresaris d'èxit i inversors. "Gestionar una companyia és com conduir un cotxe, i si es tracta d'una startup, és conduir-lo a 200 quilòmetres per hora i sense frens", destaca Martín. Amb aquest ritme frenètic, a vegades el cervell queda tan saturat d'informació que costa prendre decisions amb claredat. És per això que Decelera Menorca proposa fer una pausa i desaccelerar. "El que fem aquí és un reset de les companyies, com quan fas un reset del router, perquè al final quan dirigeixes una empresa prens moltes petites decisions amb un cervell molt ocupat i alguna d'elles et pot deixar en l'estacada i s'acaba el joc", explica.

 

Una metodologia basada en la pròpia experiència del seu impulsor, Marcos Martín. Martín vivia entre Brussel·les i Madrid, dues ciutats que ja de per si porten un ritme d'activitat frenètic, però quan va arribar a Menorca va veure com el cervell es relaxava i funcionava d'una altra manera. "La creativitat explotava i s'obrien espais en el cervell que es podien omplir amb decisions estratègiques per a l'empresa", explica. Així que Decelera Menorca neix l'any 2015 amb l'objectiu precisament d'unir l'ecosistema tecnològic amb un espai on la creativitat aflorés i on el networking amb empresaris i inversors es produís d'una forma més natural i humana. "Vam detectar com les converses amb inversors fetes a Menorca possiblement haurien estat molt diferents si s'haguessin portat a terme en una oficina", afegeix Martín.

Martín: "Gestionar una startup és com conduir un cotxe a 200 quilòmetres per hora i sense frens"

En aquest sentit, Decelera Menorca ajuda, primer, a què els líders redueixin la seva velocitat, ja que arriben a l'illa molt accelerats i han de frenar. Després, en una segona fase, es plantegen reptes i noves decisions que poden millorar el curs de la seva startup i, finalment, assisteixen a xerrades amb inversors i empresaris d'èxit. A més, els emprenedors que passen pel programa acaben formant part de la família de Decelera Menorca, una cosa molt important per a Martín, ja que a parer seu "l'emprenedor és molt solitari i aquesta soledat és molt dura". En aquest sentit coincideix un dels participants d'aquesta edició de Decelera Menorca i CEO i cofundador de B!Play, Fernando García-Toledano, una startup de Madrid que ajuda a les marques a recuperar el seu engagement amb els clients: "Moltes vegades et sens sol per a tirar endavant el teu projecte i estant aquí t'adones que molts altres emprenedors tenen les mateixes preocupacions i inquietuds que tu". 

Fer networking o aconseguir inversió amb una cervesa a la mà

Des que va arrencar la primera edició de Decelera Menorca fa quatre anys, pel programa han passat unes 114 startups i ha rebut més de 1.800 sol·licituds d'empreses provinents d'arreu del món. Enguany, el programa ha comptat amb un total de 20 empreses emergents, d'un total de 500 candidatures de 77 països del món, "un 30% més que l'any passat, la qual cosa demostra que la marca està funcionant molt bé", assenyala Martín. Normalment participen entre una vintena i una trentena de startups en cada edició, en funció una mica de la qualitat de les candidatures. 

En cinc edicions, per Decelera Menorca han passat unes 114 startups i s'han captat 84 milions d'euros d'inversió

Alguns dels emprenedors participants de l'edició d'enguany, com García-Toledano o Jorge Marín, cofundador i CEO de Robin Data Hood, coincideixen en el fet que hi ha moltes acceleradores avui en dia, però cap que vagi enfocada a una fase més avançada d'una startup, com Decelera Menorca. La startup de Marín, una app mòbil que captura i analitza informació sobre la cistella de compra dels consumidors dels supermercats, va decidir apuntar-se al programa "pel concepte de desaccelerar, ja que t'ajuda a entendre què està passant i a agafar forces per a tirar endavant; i l'enfocament que posa en els equips i en com es relacionen entre ells". Així mateix, també destaca l'opció d'obtenir finançament en un ambient i en converses amb inversors d'una forma més amena i humana. García-Toledano explica com el dissabte van assitir a un còctel a casa de l'inversor Martin Varsavsky "i de sobte et trobes parlant amb inversors que normalment no tens accés a ells i a més ho fas d'una forma molt natural". De fet, en les seves cinc edicions, Decelera Menorca ha ajudat les startups a captar 84 milions d'euros d'inversió. 

Alex Tortras, cofundador i CEO de Kiwi Last Mile, un operador logístic que ofereix una solució per a entregues programades a les grans ciutats, destaca les reunions un a un amb empresaris o inversors que els ajuden a resoldre reptes, a determinar el camí a seguir o a plantejar la següent ronda d'inversió. "En una oficina a vegades costa pensar més enllà de la rutina de cada dia i venir aquí, en un ambient diferent i en contacte amb persones que tenen els mateixos problemes que tu, ajuda a tornar amb noves idees", afegeix.

Els participants de Decelera fent paddle-surf

Els participants de Decelera fent paddle surf | Paula Jaume

 

Ara bé, per ser un dels afortunats escollits per fer una estada de 12 dies a Menorca s'han de complir una sèrie d'objectius fonamentals per a Decelera: estar alineat amb els valors de la marca, tenir un bon equip i que la startup ajudi a fer un planeta millor. De fet, des de l'any passat un dels requisits imprescindibles és que les empreses participants tinguin un model de negoci alineat amb un dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. "Això era un requisit que volia introduir des del principi, però quan vam començar no era prioritari. Ara l'he volgut afegir perquè jo sempre he estat molt enfocat a sostenibilitat i energies renovables", explica Martín, alhora que afegeix: "La idea és que si en algun lloc hi ha una startup que canviarà el món, hem de trobar-la i ficar-la en una desacceleradora". 

Una condició que no ha fet més que afegir més valor al programa de Decelera Menorca. "Les empreses d'aquest any han demostrat tenir molta més qualitat que les de l'any anterior", afirma Martín. En aquest sentit, el CEO del programa destaca una dutxa intel·ligent que és capaç de reduir en un 50% el consum d'aigua d'una ciutat. Però per què el canvi de nom a partir d'enguany? Martín explica que, d'una banda, Menorca Millennials no encaixa amb la nova edició que volen llançar a l'altre costat de l'Atlàntic i, a més, la paraula millennial ja quedava desfasada. "En aquell moment tenia sentit, però ara a Europa els emprenedors que més valor estan aportant amb els seus projectes tenen entre 35 i 45 anys, molt lluny de la generació millennial", apunta.

De Menorca a Mèxic

El pròxim 18 d'octubre Decelera Menorca abandonarà les cales de Menorca per viatjar a Amèrica Llatina, on celebrarà la seva primera edició fora de l'illa. Durant una setmana, el programa tindrà com a escenari els paisatges de Mèxic per tal que els emprenedors d'altres llocs del món també puguin viure l'experiència de desaccelerar la seva startup.

I és que encara que Decelera Menorca rebi sol·licituds de startups d'arreu del món, el 70% de les participants són europees. "El món de la inversió està molt regionalitzat: als inversors europeus els agrada invertir en startups europees, i als nord-americans en startups nord-americanes", assenyala Martín. Així que van decidir que si els inversors americans no venien a Menorca, que Decelera portaria el seu programa cap a ells. D'aquesta manera, Decelera Mèxic es configura com un punt de trobada entre empreses de Sud-amèrica amb inversors de Nord-amèrica. Però es pot comprimir tot el que es fa a Menorca en dues setmanes en només set dies? Martín no en té cap dubte que funcionarà, tot i que també destaca que participaran menys startups. 

Decelera està estudiant llançar un nou programa de cinc dies destinat a 'scale ups'

Després de cinc edicions, l'equip de Decelera ha comprovat que el seu programa i la seva metodologia de desacceleració funciona. Les xifres de sol·licituds parlen per sí soles i la primera edició a Mèxic serà una prova més de què el seu projecte pot seguir escalant. És per això que ja estan testant en el laboratori un nou format de programa de cinc dies destinat a scale ups. "Rebem sol·licituds d'empreses més avançades que volen participar en el programa però es tiren cap enrere perquè 12 dies són molts per a una startup que ja ha aixecat una ronda seriosa d'inversió. A més, és important que totes les companyies participants estiguin més o menys en el mateix estat d'evolució", explica Martín. Un nou programa que podria veure la llum en un futur, però qui sap si serà a Menorca, a Mèxic o a qualsevol indret perdut del món.